Πέντε τρόποι για να καταπολεμήσουμε τυχόν αλλεργίες, που αναπτύσσονται κατ’ οίκον!

Πέντε τρόποι για να καταπολεμήσουμε τυχόν αλλεργίες, που αναπτύσσονται κατ’ οίκον!

Εάν είμαστε επιρρεπείς στις αλλεργίες, αυτήν την εποχή η κατάσταση βρίσκεται σε έξαρση. Και δεν αρκεί η ευαισθησία μας στους εξωτερικούς χώρους, αλλά και μέσα στο σπίτι αντιμετωπίζουμε μια σειρά αλλεργιογόνων στοιχείων που μας ταλαιπωρούν συχνά. Με 5 τρόπους μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις επιθέσεις. Ας πράξουμε τα δέοντα!

Από την Άντζελα Μολφέτα

Είτε πρόκειται για σκόνη, είτε για τρίχες κατοικίδιων ζώων, τοξίνες που αιωρούνται στο οικιακό περιβάλλον ή άλλους ερεθιστικούς παράγοντες, στην πραγματικότητα είμαστε περικυκλωμένοι από αλλεργιογόνα στοιχεία.

Και καθώς ο καιρός μάς προτρέπει στο άνοιγμα των παραθύρων με σκοπό την ανανέωση του αέρα με την πνοή της άνοιξης, στον χώρο μας εισέρχονται ανεμπόδιστα στοιχεία που επιβαρύνουν την ευαισθησία μας, όπως η γύρη από τα φυτά.

Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα του αέρα και να μειώσουμε τα αλλεργιογόνα στους εσωτερικούς χώρους του σπιτιού; Οι 5 πιο δραστικές προτάσεις, ακολουθούν…

1. Σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα, τακτικά

Τα χαλιά, οι καναπέδες και άλλα μαλακά έπιπλα μπορεί να γίνουν μαγνήτης σε υπολείμματα βρωμιάς και ακάρεα σκόνης, δημιουργώντας και ένα πεδίο αναπαραγωγής στα βακτήρια.

Εάν έχουμε κατοικίδια ζώα, τότε οι τρίχες τους μπορεί να παγιδευτούν ανάμεσα στα μαξιλάρια των καναπέδων, ενώ δεν χρειάζεται να αναφέρουμε στο τι μπορεί να μεταφέρουν τα πόδια τους μέσα στο σπίτι!

Ορισμένες ηλεκτρικές σκούπες είναι ειδικά σχεδιασμένες για να βοηθήσουν περισσότερο, καθώς έχουν την ιδιότητα να βελτιώσουν την ποιότητα του αέρα και να μειώσουν τους ερεθιστικούς παράγοντες.

Στο εμπόριο κυκλοφορούν και ηλεκτρικές σκούπες με ολοκληρωμένο σύστημα φιλτραρίσματος για απαλλαγή από τα λεπτά σωματίδια και ακάρεα σκόνης, όπως και τα αλλεργιογόνα.  Παρ’ όλα αυτά είναι εξαιρετικά σημαντικό να χρησιμοποιούμε την ηλεκτρική σκούπα τακτικά, ώστε να αποφύγουμε τα χειρότερα.

Προτιμήστε τα γυμνά δάπεδα

Τα χαλιά είναι «καταφύγια» για αλλεργιογόνα, γεγονός που τα κάνει λίγο προβληματικά για όσους υποφέρουν από αλλεργίες. Εάν το διαμέρισμά σας έχει δάπεδα από μασίφ ξύλο ή δάπεδα από πλακάκια, είστε τυχεροί. Απλώς μην στρώνετε χαλιά αυτή την εποχή.

Εάν πρέπει να έχετε μια χνουδωτή επιφάνεια για να περπατήσετε ή θέλετε  κάποιο είδος κάλυψης δαπέδου, υπάρχουν επιλογές φιλικές προς τις αλλεργίες. Συγκεκριμένα, επιλέξτε ένα χαλί με χαμηλό πέλος, καθώς αυτά τα μοντέλα παγιδεύουν λιγότερα σωματίδια από τις πιο χνουδωτές εκδόσεις με ψηλόπέλους.

2. Διατηρούμε τις κουρτίνες και τις περσίδες καθαρές

Είναι εύκολο να ξεχάσουμε τις κουρτίνες και τα στόρια όταν είναι στη θέση τους! Αυτό δεν σημαίνει πως δεν κρύβουν σκόνη, τρίχες κατοικίδιων ζώων και οτιδήποτε εισέρχεται από το παράθυρο. Επομένως, είναι σημαντικό να τα καθαρίζουμε τουλάχιστον κάθε 5-6 μήνες.

Σε περίπτωση που έχουμε στόρια ή περσίδες, θα πρέπει ιδανικά να τα καθαρίζουμε μία φορά τον μήνα για να απαλλαγούμε από τη σκόνη ή τη βρωμιά. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια αυτών των ανοιξιάτικων μηνών είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αφαιρέσουμε τη γύρη που ενδέχεται να παραμείνει στην επιφάνειά τους.

Ένας απλός τρόπος είναι να ξεκινήσουμε με ελαφρύ ξεσκόνισμα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και την ηλεκτρική σκούπα με το εξάρτημα της βούρτσας.

Για στόρια μπαμπού ή περσίδες με πηχάκια μπορούμε να τα περιστρέφουμε καθημερινά από τη βάση τους, ώστε να μειώσουμε την πιθανότητα να συσσωρευτεί η γύρη και άλλα ανεπιθύμητα στοιχεία επάνω τους.

Για να τα καθαρίσουμε, θα χρειαστούμε ένα υγρό πανί και λίγο ρευστό απορρυπαντικό. Τελειώνοντας, κάνουμε ένα γρήγορο ξεσκόνισμα για να βεβαιωθούμε πως δεν υπάρχει γύρη.

3. Προσοχή στα προϊόντα καθαρισμού

Εξαιτίας του μακροχρόνιου εγκλεισμού μας στο σπίτι τις δύο τελευταίες χρονιές, είναι αλήθεια πως έχουμε εξοικειωθεί με τα προϊόντα καθαρισμού γνωρίζοντας την αποτελεσματικότητά τους ανά είδος!

Οπωσδήποτε, όμως, ακόμα και τα απολυμαντικά μαντηλάκια ή κάποια ελαφριά διαλύματα καθαρισμού μπορούν να ερεθίσουν το δέρμα μας προκαλώντας εξάρσεις.

Εάν λοιπόν, είμαστε ευαίσθητες σε αλλεργίες και δερματικές παθήσεις τότε θα πρέπει να επιλέξουμε με βεβαιότητα μια σειρά προϊόντων καθαρισμού οικιακής χρήσης από φυτικά, βιώσιμα συστατικά, χωρίς άρωμα, τοξίνες και σκληρότητα στο νερό και κατά προτίμηση, με βιοδιασπώμενη σύνθεση.

Δείτε Επίσης
Πώς να αντιμετωπίσετε το «αλλεργικό πρόσωπο» της άνοιξης

Παίρνοντας ένα τέτοιο προϊόν για όλες τις χρήσεις, θα μπορέσουμε να το χρησιμοποιήσουμε για τον καθαρισμό όλων των επιφανειών, συμπεριλαμβανομένου του ξύλου, της πέτρας, του μαρμάρου και του γρανίτη.

4. Φροντίζουμε για τον καθαρισμό του αέρα

Παραδόξως, ο αέρας των εσωτερικών χώρων μπορεί να είναι έως και πέντε φορές πιο μολυσμένος από τον εξωτερικό αέρα! Και αυτό γίνεται ιδιαίτερα αισθητό αυτήν την εποχή, καθώς μπαίνουμε στη σφαίρα των αλλεργιών.

Με πρωταγωνιστή τη γύρη και με συνοδεία  άλλων αλλεργιογόνων στοιχείων που μεταφέρονται στο σπίτι από τα παράθυρα, τα ρούχα μας και τα κατοικίδια όταν βγαίνουμε έξω, δημιουργούν μια αόρατη παγίδα που θα μας αναστατώσει.

Για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι να προμηθευτούμε ένα σύστημα καθαρισμού του αέρα, το οποίο θα βρίσκεται σε συνεχή λειτουργία. Στην αγορά κυκλοφορούν συσκευές υψηλής απόδοσης που παγιδεύουν τους ρύπους του εσωτερικού αέρα, όλο τον χρόνο και ειδικά αυτούς τους μήνες που παρατηρείται έξαρση.

Σε κάποια μοντέλα, τα ενοχοποιητικά στοιχεία «πιάνονται» στον αέρα, πριν καθίσουν σε δάπεδα και επιφάνειες. Με εξελιγμένη τεχνολογία, εκτός από τη σκόνη, απομονώνουν βακτήρια και ιούς, ενώ παράλληλα αφαιρούν τη γύρη, τη μούχλα και τις τρίχες των κατοικίδιων ζώων. Ό,τι χρειαζόμαστε, δηλαδή!

5. Δημιουργούμε ένα καθαρό περιβάλλον ύπνου

Εάν ο ύπνος μας διαταράσσεται από φτέρνισμα, συριγμό ή αίσθημα κνησμού, τότε το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να αλλάξουμε… κρεβάτι. Τα ακάρεα και τα μόρια μυκήτων και βακτηρίων μπορούν να προκαλέσουν μια σειρά από ενοχλητικές καταστάσεις, όπως άσθμα, έκζεμα, φαγούρα ή καταρροή των ματιών, φτέρνισμα ή καταρροή της μύτης, σφίξιμο στο στήθος και πολλά άλλα.

Για να αποφύγουμε τέτοιου είδους καταστάσεις, θα πρέπει το στρώμα μας να καθαρίζεται κάθε έξι μήνες από επαγγελματίες και φυσικά, να φροντίζουμε καθημερινά για την καθαριότητα στο υπνοδωμάτιο.

Επιπλέον, καλό είναι να αλλάζουμε συχνά τα κλινοσκεπάσματα και να αερίζουμε τα μαξιλάρια και το κουβρ λι ή την κουβερτούλα μας. Αυτά θα μας βοηθήσουν να έχουμε μια καλύτερη ποιότητα ύπνου, ευκολότερη αναπνοή, βελτιωμένα επίπεδα ενέργειας και ενισχυμένο ανοσοποιητικό σύστημα.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.