WomanIdol - Αισθάνεστε νεότεροι; Τόσο το καλύτερο! Open Lightbox

Αισθάνεστε νεότεροι; Τόσο το καλύτερο!

Αισθάνεστε νεότεροι; Τόσο το καλύτερο!
Φανταστείτε ότι δεν έχετε κανένα πιστοποιητικό γέννησης, δεν γνωρίζετε ποια χρονολογία γεννηθήκατε και ότι η ηλικία σας προκύπτει αποκλειστικά από το πώς νιώθετε. Πόσων ετών θα λέγατε ότι είστε; Οι επιστημονικές μελέτες συνηγορούν ότι, αν νιώθουμε νεότεροι, τότε τα οφέλη είναι πολλαπλά.
Επιμέλεια: Μαρία Καλοπούλου
 
Η καθημερινή εμπειρία συνηγορεί ότι πολύ συχνά οι άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται με τον ίδιο τρόπο την ηλικία τους: Κάποιοι νιώθουν μεγαλύτεροι απ' ό,τι πραγματικά είναι και κάποιοι μικρότεροι. 
 
Η "υποκειμενική ηλικία", το πόσων ετών αισθάνεται ο καθένας, δηλαδή, κι όχι το πόσο αντικειμενικά είναι, μπορεί να αποτελέσει πρόβλεψη για ζητήματα υγείας, ακόμη και για τον υπολογισμό του θανάτου ενός ανθρώπου. Κατά κάποιον τρόπο είστε πραγματικά «μόνο όσο αισθάνεστε».
 
Οι επιστήμονες εδώ και καιρό προβληματίζονται πάνω στο συγκεκριμένο φαινόμενο. Σταδιακά ανακαλύπτουν ότι αυτό που γνωρίζουμε ως "αντικειμενική ηλικία" μπορεί να είναι καθοριστικός παράγοντας για την κατανόηση των αιτίων, εξαιτίας των οποίων κάποιοι άνθρωποι πραγματικά ανθίζουν όσο μεγαλώνουν και κάποιοι άλλοι κυριολεκτικά μαραίνονται
 
«Ο βαθμός στον οποίο οι μεγαλύτεροι ενήλικες αισθάνονται πολύ νεότεροι από ό,τι είναι, μπορεί να καθορίσει σημαντικές αποφάσεις τόσο για την καθημερινότητά τους όσο και για το απώτερο μέλλον τους", εξηγεί ο Brian Nosek από το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια.
 
Δεδομένων αυτών των παρήγορων αποτελεσμάτων, πολλοί ερευνητές προσπαθούν τώρα να καταρρίψουν πολλούς βιολογικούς, ψυχολογικούς και κοινωνικούς παράγοντες -κάποτε και μύθους- που διαμορφώνουν την ατομική εμπειρία της γήρανσης - και ταυτόχρονα προσπαθούν να κάνουν σαφές το πώς αυτή η γνώση θα μπορούσε να μας βοηθήσει να ζήσουμε περισσότερα χρόνια, με υγεία και καλές συνθήκες. 
 
Αυτή η νέα αντίληψη της διαδικασίας γήρανσης βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και δεκαετίες. Μερικές από τις πρώτες μελέτες που καταγράφουν το χάσμα ανάμεσα στην υποκειμενική και την αντικειμενική ηλικία εμφανίστηκαν στις δεκαετίες του ‘70 και του ‘80. 
 
Αυτός ο προβληματισμός μετατράπηκε σε χείμαρρο ερωτημάτων με όλο και περισσότερες μελέτες την τελευταία δεκαετία να επιχειρούν να δώσουν απαντήσεις για τις πιθανές ψυχολογικές και σωματικές συνέπειες που παρατηρούνται σε αυτή την απόκλιση, ανάμεσα δηλαδή στο πόσων ετών νιώθουμε και στην πραγματική μας ηλικία. 
 
Η υποκειμενική ηλικία αλληλεπιδρά με την προσωπικότητά μας
Είναι πλέον ευρέως αποδεκτό ότι οι άνθρωποι τείνουν να γίνονται πιο ευαίσθητοι μεγαλώνοντας, λιγότερο εξωστρεφείς και σίγουρα όχι ιδιαίτερα ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες. 
 
Αντίθετα, όσοι διατηρούν νεανικό πνεύμα, καταφέρνουν να επιφέρουν βελτιώσεις στην προσωπικότητά τους, παρά την προχωρημένη ηλικία τους. 
 
Είναι ενδιαφέρον, επίσης, ότι οι άνθρωποι που αισθάνονται νεότεροι από την πραγματική ηλικία τους, βάσει των ερευνών γίνονται πιο ευσυνείδητοι με τα χρόνια, διατηρούν καλύτερα ανακλαστικά παρά τη φυσιολογική γήρανση, 
 
Κερδίζουν ένα είδος σοφίας που ναι μεν έρχεται με την πάροδο των ετών, αλλά δεν τους καταδικάζει σε απόλυτες απόψεις, σε φθορά της φυσικής κατάστασης και σε απώλεια της ενέργειας και της όρεξής τους για ζωή και νέες εμπειρίες. 
 
Βάσει των ίδιων αποτελεσμάτων το να αισθάνεσαι νεότερος, μειώνει την πιθανότητα κατάθλιψης, εξασφαλίζει ψυχική ευεξία, καλύτερη σωματική υγεία, ενώ απομακρύνει τον κίνδυνο της γεροντικής άνοιας και της καταπόνησης του ανοσοποιητικού συστήματος. 
 
Ο Yannick Stephan από το Πανεπιστήμιο του Μονπελιέ εξέτασε τα δεδομένα από τρεις διαχρονικές μελέτες, οι οποίες παρακολούθησαν περισσότερους από 17.000 μεσήλικες και ηλικιωμένους συμμετέχοντες.
 
Οι περισσότεροι από αυτούς δήλωναν ότι αισθάνονται περίπου οκτώ χρόνια νεότεροι από την πραγματική χρονολογική ηλικία τους. Ωστόσο, υπήρχαν και κάποιοι που συναισθάνονταν το βάρος της πραγματικής ηλικίας τους ή ένιωθαν αρκετά μεγαλύτεροι - και γι' αυτούς οι συνέπειες αυτής της αίσθησης ήταν σοβαρές.
 
Το να αισθάνεσαι 8 -13 χρόνια μεγαλύτερος από την πραγματική σου ηλικία, είχε ως αποτέλεσμα 18-25% αυξημένο κίνδυνο θανάτου και οργανισμό επιρρεπή στις ασθένειες. Αυτά ίσχυαν ακόμη για όλους, ανεξάρτητα από παράγοντες, όπως της εκπαίδευσης, της φυλής ή της οικογενειακής κατάστασης.
 
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους η υποκειμενική ηλικία μας λέει τόσα πολλά για την υγεία μας. Μπορεί να είναι άμεσο αποτέλεσμα αυτών που συνοδεύουν τις αλλαγές προσωπικότητας σε συνδυασμό με ένα ευρύτερο φάσμα δραστηριοτήτων που μπορεί να απολαμβάνουμε (όπως τα ταξίδια ή η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας ή το να ξεκινήσουμε ένα νέο χόμπι).
 
Ο μηχανισμός που συνδέει τη σωματική και την πνευματική ευεξία με την υποκειμενική ηλικία σχεδόν σίγουρα επιδρά και στις δύο κατευθύνσεις. Εάν αισθάνεστε κατάθλιψη, απόρριψη και σωματική κόπωση είναι πιθανό να νιώθετε άνθρωπος μεγαλύτερης ηλικίας.
 
Αποτέλεσμα αυτού του αισθήματος είναι η δημιουργία ενός φαύλου κύκλου, όπου κακή ψυχολογία και κακή φυσική κατάσταση επιβαρύνουν την υγεία μας και μας κάνουν να νιώθουμε υπερήλικες και ευάλωτοι. 
 
Η ανάλυση του Stephan, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Psychosomatic Medicine, είναι η μεγαλύτερη μελέτη σχετικά με την επίδραση της υποκειμενικής ηλικίας στη θνησιμότητα μέχρι σήμερα. 
Με απλά λόγια: η υποκειμενική σας ηλικία μπορεί να προβλέψει την εξέλιξη της υγείας σας καλύτερα απ' οποιοδήποτε πιστοποιητικό γέννησης με οποιαδήποτε ημερομηνία να αναγράφεται σ' αυτό. 
 
Πότε αρχίζουμε να αισθανόμαστε ότι το μυαλό και το σώμα μας γερνάει και γιατί συμβαίνει αυτό;
Πολλοί επιστήμονες προσπαθούν να εντοπίσουν τους κοινωνικούς και ψυχολογικούς παράγοντες που μπορούν να διαμορφώσουν αυτή τη σύνθετη διαδικασία. 
 
Σε συνεργασία με τη Nicole Lindner (επίσης από το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια), ο Nosek διερεύνησε τους τρόπους που εξελίσσεται η διαφορά μεταξύ της υποκειμενικής και της χρονολογικής ηλικίας καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής μας.
 
Όπως θα περίμενε κανείς, τα περισσότερα παιδιά και οι έφηβοι νιώθουν μεγαλύτερης ηλικίας από ό,τι είναι πραγματικά. 
 
Αυτό αλλάζει περίπου στα 25 μας, όταν αρχίζουμε να νιώθουμε και πάλι μικρότεροι από τη χρονολογική ηλικία μας. Μέχρι την ηλικία των 30 ετών, περίπου το 70% των ανθρώπων αισθάνονται νεότεροι από ό,τι είναι πραγματικά.
 
Και αυτή η διαφορά αυξάνεται μόνο με την πάροδο του χρόνου. Όπως διαπίστωσαν οι Nosek και Lindner στη μελέτη τους, "η υποκειμενική γήρανση φαίνεται να συμβαίνει στον Άρη, όπου μια γήινη δεκαετία ισοδυναμεί μόνο με 5.3 αρειανά χρόνια...".
 
Την ίδια στιγμή, αρκετοί ψυχολόγοι επιμένουν ότι να νιώθει κανείς μικρότερος από την πραγματική ηλικία του είναι μια μορφή αυτοάμυνας που προστατεύει το άτομο από τα αρνητικά, περί ηλικίας, στερεότυπα, κάτι που υποστηρίζει σε πρόσφατη μελέτη της και η καθηγήτρια, Anna Kornadt από το Πανεπιστήμιο του Bielefeld στη Γερμανία. 
 
Η ίδια κατέγραψε αυτό που πολύ συχνά νιώθουμε, χωρίς πάντα να ομολογούμε: σε κάποιους τομείς της ζωής μας αισθανόμαστε νεότεροι, σε κάποιους άλλους όχι. 
 
Όταν πρέπει, για παράδειγμα, να συγκριθούμε με κάποιον νεότερο στο πεδίο της εργασιακής μας ζωής εκεί ίσως νιώθουμε το βάρος της ηλικίας μας. Από την άλλη, σε ό,τι έχει να κάνει με την κοινωνική ζωή, τις δραστηριότητες και τα χόμπι μας, εκεί μπορεί να νιώθουμε πιο νέοι και ανθεκτικοί, ακόμη κι από ανθρώπους μικρότερους μας σε ηλικία.
 
Σε κάθε περίπτωση οι επιστήμονες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν, να αφομοιώσουν και να χρησιμοποιήσουν όλη αυτή τη γνώση που συγκεντρώνεται για τις διαφορές υποκειμενικής και αντικειμενικής ηλικίας, με στόχο στο απώτερο μέλλον να είναι σε θέση να προλαμβάνουν προβλήματα υγείας, αλλά και να εξασφαλίσουν καλύτερη ποιότητα ζωής για τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως φυλής, φύλου, φυσικής κατάστασης και εν γένει καταπόνησης του οργανισμού μέσα στα χρόνια. 
 
Τρόπος περίθαλψης; 
Σύμφωνα με τον ο Stephan, οι γιατροί οφείλουν πλέον να ζητούν απ' όλους τους ασθενείς τους να τους αποκαλύπτουν την ηλικία που πραγματικά νιώθουν ότι είναι, έτσι ώστε να μπορούν να τους βοηθήσουν αποτελεσματικά σε όποιο ζήτημα σωματικής, πνευματικής ή ψυχικής υγείας αντιμετωπίζουν. Αυτός θεωρεί ότι θα είναι και ο αποτελεσματικότερος τρόπος περίθαλψης στο εγγύς μέλλον. 
 
Όσο για εμάς; Όλη αυτή η διερεύνηση, πέρα από γνώσεις και μία εκλεπτυσμένη άποψη για το πώς πραγματικά δουλεύει η κατασκευή που λέγεται μυαλό - σώμα - πνεύμα απέναντι στον χρόνο, μας βοηθά σε απόλυτο βαθμό. 
 
Γιατί μας αποκαλύπτει ότι τελικά, ναι, είμαστε όσων ετών αισθανόμαστε και αξίζει να αμφισβητούμε περιορισμούς, στερεότυπα και κάπως παρωχημένες εσωτερικές εντολές, αν είναι να ζήσουμε περισσότερο, καλύτερα και κυρίως πιο ευτυχισμένοι. 
 
Τα στοιχεία προέρχονται από το BBC.com


Σχετικά άρθρα

Το ψυχολογικό προφίλ της μόδας

Το ψυχολογικό προφίλ της μόδας

Ο τρόπος που ντυνόμαστε προδίδει τις συναισθηματικές διαταραχές ...

Εσείς πώς κοιμάστε; Η στάση του ύπνου σας αποκαλύπτει πολλά!

Εσείς πώς κοιμάστε; Η στάση του ύπνου σας αποκαλύπτει πολλά!

Ο τρόπος που κοιμάστε δεν είναι απλά μια στάση που σας βολεύει! ...

Οι 10 συνδυασμοί ζωδίων που ταιριάζουν απόλυτα σαν φίλοι

Οι 10 συνδυασμοί ζωδίων που ταιριάζουν απόλυτα σαν φίλοι

Αν αναρωτιέστε ποιοι συνδυασμοί κάνουν τους… καλούς φίλους, ...

Πώς να συμφιλιωθείτε με το παρελθόν σας

Πώς να συμφιλιωθείτε με το παρελθόν σας

Διαβάστε τους 5 λόγους που καλό είναι να καταφέρετε να κάνετε ...

9+1 λόγοι που είναι ωραίο να είστε ελεύθερη το καλοκαίρι!

9+1 λόγοι που είναι ωραίο να είστε ελεύθερη το καλοκαίρι!

Υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι που το καλοκαίρι ανήκει στους ...

Tο βάδισμά μας αποκαλύπτει την προσωπικότητά μας

Tο βάδισμά μας αποκαλύπτει την προσωπικότητά μας

Παλαιότερες και πρόσφατες έρευνες συνηγορούν ότι ο τρόπος που ...

Τι αποκαλύπτει για τον χαρακτήρα σας ο τρόπος που κάνετε ντους

Τι αποκαλύπτει για τον χαρακτήρα σας ο τρόπος που κάνετε ντους

Απλώς γδύνεστε και μπαίνετε στην μπανιέρα ή περνάτε ώρες; Οι ...  Array
(
  [0] => Array
    (
      [id] => 4057
      [title] => Αγάπες υπάρχουν πολλές! Ποια είναι τα 6 είδη αγάπης σύμφωνα με τους αρχαίους Έλληνες; 
      [clicks] => 
      [short_descr] => Διαβάστε πώς διαχώριζαν οι αρχαίοι Έλληνες τα είδη της αγάπης και ανοίξτε τον δρόμο για την αληθινή ευτυχία!
      [caption3] => Agapes_uparchoun_polles_Poia_einai_ta_6_eidi_agapis_sumfona_me_tous_archaious_Ellines_
      [caption2] => Sex__Scheseis
      [caption] => PsYChOLOGIA
      [imgid] => 13963
      [cattitle] => Σεξ & Σχέσεις
      [catid] => 030001
    )

  [1] => Array
    (
      [id] => 4058
      [title] => Φθινοπωρινά χτενίσματα: 6 στιλ από τις διάσημες πασαρέλες! 
      [clicks] => 
      [short_descr] => Αναρωτιέστε ποιες είναι οι πιο hot προτάσεις στα μαλλιά για το φθινόπωρο που μόλις ξεκίνησε; Οι προτάσεις είναι εδώ!
      [caption3] => Fthinoporina_chtenismata_6_stil_apo_tis_diasimes_pasareles_
      [caption2] => Hair__Make_Up
      [caption] => OMORFIA
      [imgid] => 13964
      [cattitle] => Hair & Make Up
      [catid] => 028004
    )

  [2] => Array
    (
      [id] => 4059
      [title] => Η τελευταία συλλογή εσωρούχων της Ριάνα αποδείχτηκε μία νέα εμπειρία! 
      [clicks] => 
      [short_descr] => Η Rihanna άφησε άφωνους κοινό και αγοραστές στην Εβδομάδα μόδας της Νέας Υόρκης…
      [caption3] => I_teleutaia_sullogi_esorouchon_tis_Riana_apodeichtike_mia_nea_empeiria_
      [caption2] => News_etc
      [caption] => MODA
      [imgid] => 13970
      [cattitle] => News etc.
      [catid] => 034001
    )

  [3] => Array
    (
      [id] => 4060
      [title] => 1905 Boutique Hotel: Η Μπελ Επόκ στην… Ξάνθη! 
      [clicks] => 
      [short_descr] => Το άρωμα και την ατμόσφαιρα της παλιάς Ξάνθης αναβιώνει στο art boutique ξενοδοχείο «1905».
      [caption3] => 1905_Boutique_Hotel_I_Mpel_Epok_stinison_Xanthi_
      [caption2] => Domatio_me_thea
      [caption] => TAXIDI
      [imgid] => 13979
      [cattitle] => Δωμάτιο με θέα
      [catid] => 031003
    )

)
  

Δημοφιλή Θέματα

Αγάπες υπάρχουν πολλές! Ποια είναι τα 6 είδη αγάπης σύμφωνα με τους αρχαίους Έλληνες;

Διαβάστε πώς διαχώριζαν οι αρχαίοι Έλληνες τα είδη της αγάπης και ανοίξτε τον δρόμο για την αληθινή ευτυχία!

Σεξ & Σχέσεις περισσότερα...

Φθινοπωρινά χτενίσματα: 6 στιλ από τις διάσημες πασαρέλες!

Αναρωτιέστε ποιες είναι οι πιο hot προτάσεις στα μαλλιά για το φθινόπωρο που μόλις ξεκίνησε; Οι προτάσεις είναι εδώ!

Hair & Make Up περισσότερα...

Η τελευταία συλλογή εσωρούχων της Ριάνα αποδείχτηκε μία νέα εμπειρία!

Η Rihanna άφησε άφωνους κοινό και αγοραστές στην Εβδομάδα μόδας της Νέας Υόρκης…

News etc. περισσότερα...

1905 Boutique Hotel: Η Μπελ Επόκ στην… Ξάνθη!

Το άρωμα και την ατμόσφαιρα της παλιάς Ξάνθης αναβιώνει στο art boutique ξενοδοχείο «1905».

Δωμάτιο με θέα περισσότερα...
all rights reserved © 2013-2018 womanidol.gr
created byInternet Business Hellas