Ο νο1 λόγος που οδηγεί στον χωρισμό και πώς να τον αποφύγετε

Ο νο1 λόγος που οδηγεί στον χωρισμό και πώς να τον αποφύγετε

Όταν ένα ζευγάρι έχει κάποιο πρόβλημα, υπάρχουν πολλοί τρόποι αντιμετώπισης και ο καθένας μας χειρίζεται τις δύσκολες καταστάσεις διαφορετικά. Κάποιοι είναι πιο ψύχραιμοι και ήρεμοι, ενώ άλλοι ανεβάζουν την ένταση και δοκιμάζουν τα όριά τους. Ποια συμπεριφορά όμως, οδηγεί στην τελική ρήξη;

Aπό την Σοφία Κροκιδά

Το να τσακώνεσαι με τον σύντροφό σου δεν είναι κακό, αντιθέτως είναι απόλυτα φυσιολογικό, όταν βέβαια δεν συμβαίνει συνεχώς. Και βέβαια, το ζητούμενο είναι να βρίσκετε μια λύση και να καταλήγετε αγκαλιασμένοι και αγαπημένοι. Τι είναι λοιπόν αυτό που μπορεί να οδηγήσει μία σχέση στον χωρισμό χωρίς να το καταλάβετε; Με μία λέξη… Η περιφρόνηση!

Ναι, τα αποδοκιμαστικά βλέμματα, ο παράλογος εκνευρισμός και η αρνητική προδιάθεση που όλοι έχουμε νιώσει κάποια στιγμή. Βέβαια, ακόμα κι αν σας συμβαίνει με τον τωρινό σύντροφό σας δεν σημαίνει ότι είστε καταδικασμένοι να χωρίσετε.  Αλλά πρέπει να ξέρετε γιατί όλα τα παραπάνω είναι καταλυτικά για μία σχέση και πώς μπορείτε να τα βγάλετε από τη μέση πριν να είναι αργά.

Πώς προκύπτει;

Είναι απόλυτα φυσιολογικό κάποιες φορές να διαφωνείτε ή ακόμα και να εκνευρίζεστε με τον σύντροφό σας. Όταν όμως φτάνετε στο σημείο να νιώθετε περιφρόνηση ή ακόμα και «αηδία» για αυτόν, τότε τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά. Όλα τα ζευγάρια τσακώνονται και έχουν τα προβλήματά τους. Αλλά σημασία έχει το πώς τα διαχειρίζεστε και ανάλογα με το τι επιλέγετε μπορεί να οδηγηθείτε στον χωρισμό.

Σε έναν τσακωμό, τα ζευγάρια που συνήθως καταλήγουν στον χωρισμό χρησιμοποιούν τα παρακάτω όπλα: την κριτική, την περιφρόνηση και την άμυνα. Όλα αυτά οδηγούν σε απελευθέρωση ορμονών, αύξηση των παλμών, ιδρώτα και σφίξιμο στο στομάχι.

Σας θυμίζουν κάτι τα παραπάνω; Εάν έχετε ζήσει κάποιον έντονο τσακωμό κατά τη διάρκεια του οποίου ανέβηκε ο τόνος της φωνής σας ή οι παλμοί τής καρδιάς σας, τότε ξέρετε ότι αυτή η συμπεριφορά δεν είναι αυτό που λέμε «πολιτισμένη κουβέντα». Στην κατάσταση αυτή το ζευγάρι δεν είναι σε θέση να αφομοιώσει νέες πληροφορίες και χάνει την αίσθηση του χιούμορ και της δημιουργικότητας. Με άλλα λόγια, είναι προτιμότερο να συνεχιστεί η συζήτηση κάποια άλλη στιγμή που θα είναι και οι δύο πιο ήρεμοι.

Υπάρχουν και καλά νέα!

Ακόμα όμως, κι αν τσακώνεστε έντονα με τον σύντροφό σας, αυτό δεν σημαίνει ότι ήρθε το τέλος. Οι περισσότερες σχέσεις τελειώνουν άλλωστε επειδή «πάγωσαν» και όχι επειδή «υπερθερμάνθηκαν». Πολλά ζευγάρια καταλήγουν να μην μιλάνε μεταξύ τους, βρίσκοντας τον διάλογο πολύ δύσκολο και επίπονο. Στο τέλος τα παρατάνε και απομακρύνονται, ζώντας σαν απλοί συγκάτοικοι. Φαίνεται λοιπόν ότι η συναισθηματική απόσταση είναι τελικά το πραγματικό σημάδι για το τέλος μιας σχέσης. Αν τσακώνεστε, δεν έχετε φτάσει ακόμα στο έσχατο σημείο.

Δείτε Επίσης
Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν χωρίζετε; Δεν επηρεάζεται μόνο η καρδιά!

Τι πρέπει να προσέξετε

Το να ρίχνετε στον σύντροφό σας αποδοκιμαστικά βλέμματα είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους για να εκφράσετε την περιφρόνησή σας. Άλλο σημάδι είναι οι μορφασμοί με τα χείλη, το οποίο υποδηλώνει ένα αίσθημα ανωτερότητας.
Κάποιες φορές μπορεί να είναι ένα πιο ήπιο σχόλιο. Για παράδειγμα, εάν τσακώνεστε για την καθαριότητα του σπιτιού, μπορεί να πει κανείς «εμείς στην οικογένειά μου είχαμε μάθει να νοιαζόμαστε περισσότερο για το σπίτι μας», που σημαίνει ότι η οικογένειά του είναι καλύτερη. Αυτή είναι η παγίδα στην οποία συνήθως πέφτουν οι τελειομανείς.

Πώς να διαχειριστείτε έναν τσακωμό

Γνωρίζοντας πόσο μπορεί να βλάψει η περιφρόνηση μία σχέση, οι παρακάτω συμβουλές μπορεί να αποβούν σωτήριες.

  • Προσπαθήστε να μην δείχνετε με μορφασμούς, κινήσεις και αρνητικά σχόλια τον εκνευρισμό σας.
  • Εξετάστε τις προσδοκίες σας. Μην ξεχνάτε ότι ο σύντροφός σας είναι ένας ξεχωριστός άνθρωπος με διαφορετικές επιθυμίες και ανάγκες. Δεν μπορείτε να συμφωνείτε σε όλα και πρέπει να θυμάστε ότι αυτό δεν είναι κακό, ώστε να διατηρήσετε την αρμονία στη σχέση σας.
  • Σκεφτείτε πρώτα εσάς. Όταν κάτι σας ενοχλεί πραγματικά, αναλογιστείτε γιατί σας ενοχλεί τόσο πολύ και αν μπορείτε να το αποδεχτείτε. Αν όχι, μπορείτε να συμβουλευθείτε κάποιον ειδικό, ώστε να μάθετε να διαχειρίζεστε κάποιες καταστάσεις.
  • Αντί να εκνευρίζεστε με τον σύντροφό σας και αυτά που σας λέει, προσπαθήστε να ακούσετε με προσοχή την άποψή του.
  • Όταν είναι η στιγμή να εκφράσετε τα συναισθήματά σας, προσπαθήστε να παραπονεθείτε «ευγενικά», χωρίς να κατηγορείτε τον σύντροφό σας. Συζητήστε για τα συναισθήματά σας αντί να κρίνετε και να κατηγορείτε.

Όλα αυτά μπορεί να σας ακούγονται μικρά και απλά, αλλά πιστέψτε μας, κάνουν τη διαφορά!

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.