Μαθήματα οικονομικών… από τη μαμά μας!

Οι οικογένειές μας είναι συνήθως οι πρώτοι άνθρωποι που μας μαθαίνουν να διαχειριζόμαστε τα χρήματα. Η μητέρα μας είναι αυτή που διαμορφώνει τις πρώτες μας αντιλήψεις και πεποιθήσεις για το χρήμα και τη διαχείρισή του. Τα βασικά μαθήματα οικονομικών ξεκινούν μέσα από το σπίτι μας και συνήθως μας ακολουθούν σε όλη μας τη ζωή…
Από τη Σοφία Κροκιδά
Τα οικονομικά είναι ένα δύσκολο θέμα που συνήθως δεν θέλουμε καν να συζητάμε γιατί μας πιάνει πονοκέφαλος! Τα πράγματα όμως, δεν είναι τόσο δύσκολα όσο νομίζετε. Το μόνο που χρειάζεται είναι έλεγχος και λογική για να χαμογελάσει ο τραπεζικός σας λογαριασμός.
Τα 7 μικρά – μεγάλα μαθήματα οικονομικών που μπορείτε να εφαρμόσετε εδώ και τώρα θα σας βοηθήσουν να αριστεύσετε και σε αυτό το αντικείμενο και όσο κι αν δεν το έχετε καταλάβει έχουν ξεκινήσει από όταν ήμαστε μικρές!
1. Δεν υπάρχουν πρίγκιπες
Αλλά και να υπάρχουν δεν πρέπει να στηρίζεστε πάνω τους για να διαχειριστούν τα χρήματά σας ή να εξαρτάστε από αυτούς οικονομικά. Είναι απαραίτητο κάθε γυναίκα να γνωρίζει πώς να διαχειρίζεται τα χρήματά της, ώστε να είναι ανεξάρτητη, άσχετα από το αν έχει σύντροφο ή όχι κι άσχετα με τη δική του οικονομική κατάσταση.
Επίσης, αν σκέφτεστε να κάνετε κάποια επένδυση, για παράδειγμα να αγοράσετε το δικό σας σπίτι, δεν υπάρχει λόγος να περιμένετε να βρείτε πρώτα… τον νυμφίο! Ακολουθήστε τα σχέδιά σας όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό. Είναι ένα ρίσκο που δεν θα μετανιώσετε μακροπρόθεσμα.
2. Τα χρήματα δεν είναι τρομαχτικά
Τα λεφτά και οι αριθμοί δεν πρέπει να σας τρομάζουν. Από μικρή ηλικία, πιθανόν, οι γονείς σας, σας δίδαξαν πώς να μετράτε το χαρτζηλίκι σας. Ήδη από εκείνη τη μικρή ηλικία μάθατε να μετράτε τα χρήματα, όπως και μάθατε και τόσα άλλα πράγματα.
Όποια κι αν είναι η οικονομική σας κατάσταση, ακόμη κι αν βρίσκεστε μπροστά σε μεγάλες οικονομικές δυσκολίες, τα χρήματα είναι ένα θέμα που δεν πρέπει ποτέ να αποφεύγετε. Αντιμετωπίστε το σαν ένα πρόβλημα που απλώς πρέπει να λυθεί, όπως και τόσα άλλα. Τα χρήματα δεν είναι το παν, είναι ένα μέσον και μία πρόκληση που πρέπει να απαντηθεί!
3. Κάντε οικονομίες για να εκπληρώσετε τις επιθυμίες σας
Όταν δεν υπήρχαν πιστωτικές κάρτες και ένα ταξίδι ήταν πολυτέλεια, οι άνθρωποι έκαναν οικονομίες για να μπορέσουν να κάνουν ή να αποκτήσουν αυτό που ήθελαν. Ένα σημαντικό «μάθημα» που πολλοί γονείς έχουν διδάξει στα παιδιά τους, είναι να μπορούμε να διαχωρίζουμε τις επιθυμίες από τις ανάγκες μας. Με λίγη υπομονή οι μεγάλες αγορές ή οι επενδύσεις σας μπορούν να γίνουν πραγματικότητα.
Για να φτάσετε έναν οικονομικό στόχο φτιάξτε ένα πλάνο. Σκεφθείτε πόσα χρήματα θα χρειαστείτε για αυτό που θέλετε, σε πόσο καιρό μπορείτε να τα μαζέψετε και ξεκινήστε να αποταμιεύετε σε έναν κουμπαρά ή σε έναν λογαριασμό, ένα συγκεκριμένο ποσό κάθε εβδομάδα ή κάθε μήνα. Είναι πολύ πιο εύκολο απ΄ό,τι νομίζετε!
4. Κρατήστε ένα ποσό για ώρα ανάγκης
Ακόμα και αν είστε παντρεμένη με παιδιά, είναι σοφή κίνηση να έχετε έναν αποκλειστικά δικό σας λογαριασμό, στον οποίο θα αποταμιεύετε κάποια χρήματα για ώρα ανάγκης. Επειδή η ζωή είναι απρόβλεπτη και δεν ξέρετε πότε μπορεί να χαλάσει το αυτοκίνητο ή πότε θα χρειαστεί να στείλετε το παιδί σας για ένα εκπαιδευτικό ταξίδι, καλό είναι να είστε προετοιμασμένη.
Μπορεί μερικές φορές να μην θέλουμε να σκεφτούμε ότι θα μας συμβεί η «στραβή», δυστυχώς, είναι ένα πολύ πιθανό σενάριο. Το να έχετε κάποια χρήματα στην άκρη για ώρα ανάγκης, είναι μία κίνηση που σας προσφέρει όχι μόνο οικονομική ασφάλεια αλλά και μια αίσθηση ελευθερίας και ανακούφισης, ώστε να είστε ανεξάρτητη ό,τι κι αν συμβεί.
5. Ο προγραμματισμός για συνταξιοδότηση ξεκινά νωρίς
Βρήκατε την πρώτη σας δουλειά και πήρατε την πρώτη σας αμοιβή. Είστε χαρούμενες γιατί πήρατε κάποιο μεγαλύτερο ποσό, αφού κανονίσατε ότι δεν θα σας έχουν μισθωτή σε κάποιο ασφαλιστικό ταμείο. Στα 20 και στα 25 ποιος νοιάζεται για τη συνταξιοδότηση… έχουμε καιρό!
Ένα από τα βασικότερα πράγματα είναι ότι τα πρώτα χρόνια της σταδιοδρομίας μας είναι πραγματικά η καλύτερη στιγμή για να ξεκινήσουμε την εξοικονόμηση για συνταξιοδότηση, έστω κι αν είναι ένα μικρό ποσό. Και όχι μόνο αυτό! Αλλά και μία ιδιωτική ασφάλιση με συνταξιοδοτικό πρόγραμμα της μικρότερης κλίμακας, που θα λειτουργήσει κάποτε επικουρικά είναι η μαγική… κίνηση που θα την δείτε να ανθίζει σε μερικά χρόνια.
6. Μην ξεχνάτε την αξία σας στην αγορά εργασίας
Ακόμα και με τις παρούσες εργασιακές συνθήκες δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάτε τι αξίζετε. Μην φοβάστε να ζητήσετε τον μισθό που σας αξίζει σε μια συνέντευξη για δουλειά και τολμήστε να ζητήσετε αύξηση, αν θεωρείτε ότι έχει έρθει η ώρα. Η δουλειά σας είναι σημαντική και πρέπει να ανταμείβεστε αναλόγως.
7. Χαρείτε τα χρήματά σας
Κάποιες φορές πρέπει να σκεφτόμαστε λογικά. Και κάποιες άλλες πρέπει να αφήνουμε τον εαυτό μας λίγο πιο ελεύθερο! Αν έχετε ερωτευτεί ένα ζευγάρι παπούτσια και μπορείτε να τα αποκτήσετε μην το σκέφτεστε και πολύ. Αγοράστε τα και απολαύστε τα!
Μην ξεχνάτε ότι τα χρήματα τελικά είναι και για να τα δαπανούμε για τις χαρές που μας δίνουν. Όσο κι αν είναι συνετό να είστε υπεύθυνες με τα οικονομικά σας, τα χρήματα δεν είναι μόνο για να πληρώνετε λογαριασμούς και να αποταμιεύετε για μια δύσκολη στιγμή. Πρέπει να επιβραβεύετε τον εαυτό σας όποτε μπορείτε, ακόμα και αν αυτό είναι ένα… ζευγάρι παπούτσια!