Hussein Chalayan: Η πειραματική πλευρά της μόδας





Hussein Chalayan: Η πειραματική πλευρά της μόδας
Hussein Chalayan: Η πειραματική πλευρά της μόδας
Hussein Chalayan: Η πειραματική πλευρά της μόδας
Τολμηρός, avant garde, καινοτόμος. Ο Τουρκοκύπριος σχεδιαστής μόδας αψηφά τους κανόνες του στιλ και γράφει τη δική του ιστορία στη μόδα. Τώρα και από το ατελιέ του οίκου Vionnet.
Από τη Βάνα Αντωνοπούλου
Έχει ντύσει την Björk και τη Lady Gaga, ενώ οι εντυπωσιακές, απρόσμενες δημιουργίες του έχουν λάβει μέρος σε εκθέσεις τέχνης και παραστάσεις σύγχρονου μπαλέτου. Ο λόγος για τον ταλαντούχο 45χρονο Hussein Chalayan, τον Τουρκοκύπριο σχεδιαστή που γεννήθηκε στη Λευκωσία και σε ηλικία 8 ετών βρέθηκε με την οικογένειά του στο Λονδίνο.
Ήδη, από τις σπουδές του στο διάσημο Central Saint Martins College και χάρη στην κολεξιόν του “The Tangent Flows” το 1993, o Chalayan αναγνωρίζεται ως ανερχόμενος αστέρας με λαμπρό μέλλον. Το στιλ του είναι τολμηρό, προκλητικό, πρωτοποριακό, συνδυάζει φουτουριστικά στοιχεία και εικαστικές αναφορές, αγγίζει περισσότερο την τέχνη παρά τη μόδα. Ένα φόρεμα-κατασκευή από ξύλο που ανοίγει και κλείνει σαν τραπέζι, ένα σύνολο από hi-tech υλικό με πολύχρωμα led -τα ρούχα του θυμίζουν art εγκαταστάσεις και ουσιαστικά δεν είναι φορέσιμα. Αποτέλεσμα, παρόλες τις διθυραμβικές κριτικές για το πρωτοπόρο πνεύμα του, το brand του παραπαίει και λίγα χρόνια μετά τις πρώτες κολεξιόν βρίσκεται στα πρόθυρα χρεωκοπίας. Οι δυσκολίες τον αναγκάζουν να κλείσει το ατελιέ του και μεταφέρει την παραγωγή με μια μικρή, σφιχτοδεμένη ομάδα, στο σπίτι του. Παρά τις δυσκολίες και την πίεση, αρνείται να συμβιβαστεί. Συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο και δεν υποκύπτει στις “σειρήνες” της εμπορικότητας. Το όνομά του γίνεται συνώνυμο με την πλέον εναλλακτική πλευρά της μόδας, και ο ίδιος αναγνωρίζεται για την ιδιοφυή προσφορά του στον χώρο, ως πρωτοπόρος και ο άνθρωπος που κατάφερε να “σβήσει” τα όρια μεταξύ μόδας και εικαστικής δημιουργίας.
Οι νέες προκλήσεις και ο οίκος Vionnet
Φέτος, ο Chalayan συμπληρώνει 21 χρόνια στον λαμπερό και δύσκολο χώρο της μόδας, και μολονότι ο γνωστός σχεδιαστής έχτισε τη φήμη του πάνω στην έννοια του concept και όχι στην εμπορικότητα, υπήρξαν αρκετές εταιρείες που θέλησαν να επενδύσουν στο, έστω και ανατρεπτικό, ταλέντο του. Μέχρι πρόσφατα, ο Chalayan είχε διατελέσει καλλιτεχνικός διευθυντής στην TSE, την Asprey αλλά και την Puma. To 2014, η Goga Ashkenazi, νέα ιδιοκτήτρια του θρυλικού γαλλικού οίκου Vionnet (τον αγόρασε το 2012 από τον Matteo Marzotto), προσλαμβάνει τον δημιουργό προκειμένου να αναλάβει τη σειρά demi-couture της επωνυμίας. Όραμά της, η σειρά να συνδυάζει την περίπλοκη δεξιοτεχνία που χαρακτηρίζει την υψηλή ραπτική με μια σχεδόν pret-a-porter φιλοσοφία. “Η demi-couture σειρά αποτελείται πιο πολύ από φορέματα και βραδινά σύνολα… Το pret-a-porter δημιούργησε περισσότερες κατηγορίες ντυσίματος. Όχι μόνο βραδινά, αλλά και πιο καθημερινά look”, δήλωνε ο σχεδιαστής.
Ένα χρόνο – και πριν από μερικά εικοσιτετράωρα – μετά την πρώτη του επαφή με τον οίκο και την κυρία Ashkenazi, η οποία κατέχει τον ρόλο τής καλλιτεχνικής διευθύντριας, ο Hussein Chalayan ανανεώνει τη συνεργασία του, αυτή τη φορά ως μέλος της σχεδιαστικής ομάδας που υποστηρίζει το σχεδιαστικό όραμα του οίκου, δίπλα στους Albino D’Amato και Diego Dolcini. “Η Goga είναι και καλλιτεχνική διευθύντρια και ιδιοκτήτρια της επωνυμίας. Οι υπόλοιποι συμβάλλουμε στο όραμά της”, υποστηρίζει ο Chalayan. “Προσπαθώ να προτείνω ιδέες που συμπληρώνουν αυτό που κάνουμε, ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζουν τη φιλοσοφία Vionnet. Ο ρόλος μου είναι να προσθέτω μια διαφορετικότητα σε αυτό που δημιουργούν οι άλλοι”.
Για μία ακραία σχεδιαστική προσωπικότητα όπως ο Chalayan, ο οίκος Vionnet, με την ιστορία και την αισθητική που αντιπροσωπεύει, μπορεί να αποδειχθεί πρόκληση γι’ αυτόν. Το αν θα μπορέσει, τελικά, να πλοηγηθεί με επιτυχία στον κόσμο της εμπορικής – όσο και να ακούγεται αντιφατικό – haute couture και να καταφέρει να βάλει το απρόσμενο, ανατρεπτικό ταλέντο του στην υπηρεσία ενός ευρύτερου κοινού, είναι κάτι που σύντομα θα αποκαλυφθεί!