«Είσαι ό,τι τρως»: Η τελευταία vegan προπαγάνδα μόλις κυκλοφόρησε-αλλά τι ΔΕΝ μας λέει

«Είσαι ό,τι τρως»: Η τελευταία vegan προπαγάνδα μόλις κυκλοφόρησε-αλλά τι ΔΕΝ μας λέει

Το πιο πρόσφατο hot buzz ντοκιμαντέρ είναι στο Netflix και είναι το “You Are What You Eat“. Αυτό το ντοκιμαντέρ τεσσάρων μερών παρουσιάζει μια συναρπαστική πιλοτική μελέτη οκτώ εβδομάδων που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, στην οποία συμμετείχαν τέσσερα ζευγάρια πανομοιότυπων διδύμων. Η έρευνα, με επικεφαλής τον Matthew Landry του Stanford, Ph.D., και την Catherine Ward, Ph.D., εμβαθύνει στις επιπτώσεις των διαφορετικών διατροφών στην υγεία. Αλλά είναι όλα ξεκάθαρα;

Επιμέλεια: Μαρία Καλοπούλου

Τι είναι η μελέτη λοιπόν; Κάθε δίδυμο ζεύγος χωρίστηκε σε διαφορετικά διατροφικά σχήματα. Ένα αδερφάκι ακολούθησε μια αυστηρή vegan δίαιτα, αποκλείοντας όλα τα κρέατα, τα θαλασσινά, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά. Αντίθετα, το δίδυμό τους κατανάλωνε μια διατροφή παμφάγων, η οποία περιελάμβανε τόσο φυτικές τροφές όσο και ζωικά προϊόντα.

Τα ευρήματα αυτής της μελέτης είναι αρκετά σημαντικά. Κατά τη διάρκεια οκτώ εβδομάδων, τα δίδυμα σε φυτικές δίαιτες παρουσίασαν αξιοσημείωτες βελτιώσεις στην υγεία τους. Αυτά υποτίθεται ότι περιελάμβαναν αυξημένο προσδόκιμο ζωής, μειωμένο σπλαχνικό λίπος, χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και ακόμη και ενισχυμένη σεξουαλική ορμή.

Αυτά τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν τα πιθανά οφέλη για την υγεία μιας vegan διατροφής, καθιστώντας μια συναρπαστική υπόθεση για την εξέταση ενός τρόπου ζωής με βάση τα φυτά.

Η φυτική διατροφή γίνεται όλο και πιο δημοφιλής τα τελευταία χρόνια. Το Ινστιτούτο Good Food ανέφερε ότι, το 2021, η αγορά φυτικών τροφίμων επεκτάθηκε με ρυθμό τριπλάσιο από εκείνο της συνολικής βιομηχανίας τροφίμων. Αυτή η μελέτη περιελάμβανε μια ποικιλία φυτικών εναλλακτικών λύσεων, συμπεριλαμβανομένων προϊόντων όπως το γάλα, τα αυγά, το τυρί, το κρέας, το γιαούρτι, το βούτυρο και οι κρέμες. Η δημοσκόπηση Harris το 2016, το 2019 και το 2020 διαπίστωσε ότι περίπου το 3% των Αμερικανών ήταν vegan, αλλά από το 2022, αυτό αυξήθηκε στο 5%.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα ντοκιμαντέρ όπως το «You Are What You Eat» γίνονται όλο και πιο δημοφιλή. Υπάρχει όμως αλήθεια στους ισχυρισμούς; Είναι πραγματικά ο βιγκανισμός πιο υγιεινός για εμάς από όλες τις άλλες δίαιτες;

Η επιστημονική κοινότητα είναι ανάστατη!

Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει μια πολύ διαφορετική εικόνα από τις επίσημες επιστημονικές δημοσιεύσεις της μελέτης, λέει ο Δρ Pol Grootswagers, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο & Έρευνα Wageningen στην Ολλανδία.

Για παράδειγμα, το ντοκιμαντέρ δείχνει αποτελέσματα σχετικά με τη σύσταση του σώματος και τη βιολογική ηλικία, τα οποία δεν αναφέρονται σε καμία επίσημη δημοσίευση έρευνας.

Το ντοκιμαντέρ εξάγει συμπεράσματα που δεν δικαιολογούνται με βάση τα επιστημονικά αποτελέσματα, λέει ο Grootswagers

«Ενώ τα ομαδικά αποτελέσματα παρουσιάζουν ενδιαφέρον από επιστημονική άποψη, το ντοκιμαντέρ του Netflix περιστρέφεται γύρω από μεμονωμένα αποτελέσματα, εμπειρίες και ανέκδοτα.

Αυτά μπορεί να είναι διασκεδαστικά να τα ακούς, αλλά δεν έχουν σχεδόν καμία επιστημονική συνάφεια, καθώς μπορεί να επηρεαστούν σε μεγάλο βαθμό από διάφορους παράγοντες σύγχυσης ή συμπτωματικά ευρήματα», λέει

Επιπλέον, το ντοκιμαντέρ δείχνει τους ερευνητές να αξιολογούν τις αλλαγές στη μικροχλωρίδα του εντέρου και ακόμη και τη σεξουαλική διέγερση, αν και αυτές δεν αναφέρονται στη μελέτη.

Η Άμπι Λάνγκερ, εγγεγραμμένη διαιτολόγος με έδρα το Τορόντο, αποκαλεί το ντοκιμαντέρ «μια διαφήμιση για μια vegan διατροφή». Επισημαίνει αμφίβολους ισχυρισμούς, όπως η αμερικανική διατροφή που είναι η νούμερο ένα αιτία θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, οι καρδιακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου, αλλά η ανθυγιεινή διατροφή είναι μόνο ένας από τους παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτήν.

Η Megan Hilbert, M.S., RDN, διατροφολόγος στο Top Nutrition Coaching, λέει ότι η μία εντελώς vegan διατροφή μπορεί να μην είναι απαραίτητη για τη μείωση της LDL χοληστερόλης και της ινσουλίνης και τη μείωση του βάρους, όπως φαίνεται στο πείραμα του Stanford’s Twin.

Λέει ότι παρόμοια αποτελέσματα στη μεταβολική υγεία μπορούν να επιτευχθούν ακολουθώντας μια φυτική διατροφή γεμάτη με υγιεινές ίνες που περιλαμβάνει επίσης την κατανάλωση άπαχου κρέατος ή ψαριού μερικές φορές την εβδομάδα και την κατανάλωση υγιεινών λιπαρών όπως το ελαιόλαδο – για παράδειγμα, τη μεσογειακή διατροφή.

Το «Είσαι αυτό που τρως» είναι απλώς πιο βίγκαν προπαγάνδα

Ο Max Lugavere, ειδικός σε θέματα διατροφής και συγγραφέας του Genius Foods, το ανέλυσε στο X, ώστε οι άνθρωποι να κατανοήσουν πραγματικά το πλαίσιο αυτού του νέου ντοκιμαντέρ.

«Ο επικεφαλής ερευνητής πίσω από τη μελέτη χρηματοδοτείται από την εταιρεία “Beyond Meat”**», γράφει.  Αυτό από μόνο του χτυπά το καμπανάκι, αλλά ο Max Lugavere ήταν πρόθυμος να δώσει στο ντοκιμαντέρ το πλεονέκτημα της αμφιβολίας – μέχρι να ανακαλύψει περισσότερα.

Η μελέτη απέδειξε ότι υπήρχε μια μικρή μείωση της LDL χοληστερόλης στην ομάδα των vegans. Η λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL) είναι ένας τύπος χοληστερόλης που συχνά αναφέρεται ως «κακή» χοληστερόλη. Αποτελείται από λίπος και πρωτεΐνη, μεταφέροντας τη χοληστερόλη σε διάφορα μέρη του σώματος.

Τα υψηλά επίπεδα LDL μπορούν να οδηγήσουν στη συσσώρευση λιπών στις αρτηρίες, μια κατάσταση γνωστή ως αθηροσκλήρωση. Αυτή η συσσώρευση στενεύει τις αρτηρίες, μειώνοντας τη ροή του αίματος και δυνητικά οδηγεί σε καρδιακές παθήσεις, όπως καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά.

Ένας σημαντικός παράγοντας που δεν καλύφθηκε αρκετά ήταν το γεγονός ότι υπήρχαν διαφορετικοί παράγοντες τρόπου ζωής μεταξύ των διδύμων, όπως οι συνήθειες άσκησης και οι διατροφικές προτιμήσεις.

Επομένως, η διατήρηση ενός υγιούς επιπέδου LDL είναι ζωτικής σημασίας για την καρδιαγγειακή υγεία, καθώς τα αυξημένα επίπεδα LDL αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Η διαχείριση της LDL συχνά περιλαμβάνει δίαιτα, άσκηση και μερικές φορές φαρμακευτική αγωγή.

Οι ακτιβιστές της φυτικής προέλευσης τροφίμων αγαπούν να εστιάζουν στην LDL και ισχυρίζονται ότι η vegan διατροφή τη μειώνει σημαντικά, αλλά ο Lugavere επισημαίνει ότι η μείωση της LDL σε αυτή τη συγκεκριμένη μελέτη ήταν πολύ πιθανό να συμβεί, επειδή τα δίδυμα της vegan διατροφής «έτρωγαν λιγότερες θερμίδες και περισσότερες φυτικές ίνες» ενώ έτρωγαν επίσης λιγότερα κορεσμένα λιπαρά. «Θα μπορούσατε εύκολα να το πετύχετε αυτό με μια δίαιτα που περιλαμβάνει κρέας», λέει.

Είναι αδύνατον να κατανοήσουμε πλήρως το πλαίσιο και τον αντίκτυπο της διατροφής χωρίς να ληφθούν επίσης υπόψη όλοι οι άλλοι παράγοντες του τρόπου ζωής (ακόμα και πράγματα όπως ο ύπνος και το άγχος) που θα επηρεάσουν τη συνολική υγεία κάποιου.

«Συνολικά, ήταν μια βραχυπρόθεσμη μελέτη (8 εβδομάδες) και η vegan δίαιτα είχε μειονεκτήματα που καλύπτονται κάτω από το χαλί – λιγότερη πρωτεΐνη, χαμηλότερη πρόσληψη Β12 και χαμηλότερη διατροφική ικανοποίηση, για παράδειγμα. Δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθούν αυτές οι αλλαγές μακροπρόθεσμα», γράφει ο Lugavere.

Απλώς δεν έχουμε αρκετές πληροφορίες για να ισχυριστούμε ότι η βίγκαν διατροφή είναι η καλύτερη.

Λέγεται επίσης στους θεατές του ντοκιμαντέρ ότι η βιομηχανία του βοείου κρέατος και των βοοειδών είναι εγγενώς κακή και καταστρέφει ολόκληρο το τροπικό δάσος του Αμαζονίου, όλοι οι αγρότες κακοποιούν τόσο τα ζώα όσο και τη γη και τα ψάρια που τρώμε είναι παρασιτικά και άρρωστα.

Φυσικά, μπορεί να υπάρχει κάποια αλήθεια σε αυτά, αλλά το να ισχυρίζεται κανείς ότι αυτό ισχύει σε γενικές γραμμές είναι προφανώς ψευδές. Μπορεί όλα να φαίνονται αβλαβή, αλλά υπάρχουν πολλές γυναίκες που πέφτουν στα ψέματα του βιγκανισμού – και αυτό βλάπτει την υγεία και τη γονιμότητά τους.

Η περίπτωση της Miley Cyrus

Η Miley Cyrus, γνωστή λάτρης των ζώων, έχει διασώσει πολλά σκυλιά και φροντίζει μια ποικιλία ζώων στις ιδιοκτησίες της στο Nashville και στο Calabasas. Μια ένθερμος υπερασπιστής των δικαιωμάτων των ζώων, η Miley έχει εδώ και καιρό μιλήσει για τα ηθικά οφέλη και τα οφέλη για την υγεία ενός vegan τρόπου ζωής.

Ωστόσο, σε μια εντυπωσιακή αποκάλυψη κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης του 2020 στον Joe Rog,  η Miley, η οποία ήταν 27 ετών τότε, εξήγησε ότι παρά το γεγονός ότι ήταν vegan από το 2013 έως το 2019, έπρεπε να επαναφέρει τα ψάρια και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στη διατροφή της.

«Ο εγκέφαλός μου δεν λειτουργούσε σωστά», εξομολογήθηκε, υποδεικνύοντας ότι η απόφαση να αλλάξει τη διατροφή της δεν ελήφθη σοβαρά υπόψη.

Αναγνώρισε ότι αντιμετώπιζε σημάδια υποσιτισμού και ένιωθε ότι «έτρεχε με άδεια χέρια», παρά το γεγονός ότι έπαιρνε συμπληρώματα και κατανάλωνε συμπληρώματα πρωτεΐνης.

Ο Τζο Ρόγκαν αστειεύτηκε ότι η αποχώρηση της Μάιλι Miley από τον βιγκανισμό μπορεί να προσελκύσει την κριτική από τους vegan ακτιβιστές. Η Miley απάντησε με αποδοχή, δείχνοντας ότι η υγεία της ήταν η προτεραιότητά της από την τήρηση μιας δίαιτας που δεν κάλυπτε τις διατροφικές της ανάγκες.

Δείτε Επίσης
Πέντε απλές συνταγές για υπέροχα μαλλιά και… οικολογική προσέγγιση!

Η κατάσταση της Miley δεν είναι μοναδική, καθώς οι vegan δίαιτες μπορεί μερικές φορές να οδηγήσουν σε διάφορες διατροφικές ελλείψεις. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β12, σιδήρου και βασικών ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Εισάγοντας ξανά το ψάρι και το κρέας στη διατροφή της, η Miley ανέφερε ότι ένιωθε πιο ζωντανή και χορτάτη.

Τα βασικά θρεπτικά συστατικά που συχνά λείπουν σε μια vegan διατροφή περιλαμβάνουν ψευδάργυρο, σίδηρο, βιταμίνη Β12, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και ιώδιο.

«Συνολικά, ήταν μια βραχυπρόθεσμη μελέτη (8 εβδομάδες) και η vegan δίαιτα είχε μειονεκτήματα που καλύπτονται κάτω από το χαλί – λιγότερη πρωτεΐνη, χαμηλότερη πρόσληψη Β12 και χαμηλότερη διατροφική ικανοποίηση, για παρά μια εμπειρία, η Miley ανακοίνωσε ότι είχε εγκαταλείψει τη βίγκαν διατροφή της λόγω ανησυχιών για την υγεία της, ιδιαίτερα όσον αφορά τη λειτουργία του εγκεφάλου της.

Ο βιγκανισμός μπορεί στην πραγματικότητα να είναι πολύ ανθυγιεινός για τις γυναίκες

Η Grace Dugdale, βιολόγος αναπαραγωγής, αναγνωρίζει τα οφέλη για την υγεία μιας διατροφής πλούσιας σε φρούτα, λαχανικά και όσπρια. Ωστόσο, προειδοποιεί ότι η αυξανόμενη τάση του βιγκανισμού μπορεί να οδηγήσει σε ελλείψεις θρεπτικών συστατικών επιζήμιων για τη γονιμότητα των γυναικών.

Τα βασικά θρεπτικά συστατικά που συχνά λείπουν σε μια vegan διατροφή περιλαμβάνουν ψευδάργυρο, σίδηρο, βιταμίνη Β12, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και ιώδιο. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι ζωτικής σημασίας για την αναπαραγωγική υγεία και βρίσκονται συνήθως στο κρέας, τα λιπαρά ψάρια, τα γαλακτοκομικά και τα λευκά ψάρια.

Μια πρόσφατη προειδοποίηση από ειδικούς στη γονιμότητα υποδηλώνει επίσης ότι μια vegan διατροφή μπορεί να δημιουργήσει προκλήσεις για τις γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν.

Ο Dugdale, ο οποίος συμβουλεύει τα υπογόνιμα ζευγάρια για τη διατροφή, μίλησε στο Fertility Show στο Λονδίνο, τονίζοντας τη σημασία της επαρκούς διατροφής για τη σύλληψη.

Κατανοεί τα ηθικά και περιβαλλοντικά κίνητρα πίσω από τον βιγκανισμό, αλλά προτείνει ότι οι γυναίκες με μειωμένα επίπεδα θρεπτικών συστατικών μπορεί να ωφεληθούν από την επανεισαγωγή μικρής ποσότητας κρέατος και ψαριού στη διατροφή τους.

Αυτή η συμβουλή βασίζεται στο γεγονός ότι οι vegan δίαιτες, εάν δεν συμπληρωθούν σωστά, μπορούν να οδηγήσουν σε χαμηλά επίπεδα ζωτικών θρεπτικών συστατικών που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του μωρού.

Τα φυτικά γάλατα συχνά στερούνται ιωδίου, ένα θρεπτικό συστατικό που είναι άμεσα διαθέσιμο στο αγελαδινό γάλα. Ομοίως, ενώ τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι πηγή σιδήρου, ο σίδηρος από αυτά τα φυτά δεν απορροφάται τόσο εύκολα από τον οργανισμό όσο ο σίδηρος που βρίσκεται στο κρέας.

Επιπλέον, ο ψευδάργυρος και τα ωμέγα 3, που βρίσκονται και τα δύο στο κρέας, είναι γνωστό ότι ενισχύουν τον αριθμό και την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων των ανδρών.

Ο Rehan Salim, σύμβουλος γυναικολογίας και αναπαραγωγικής ιατρικής στο Imperial College Healthcare, μίλησε επίσης στο Fertility Show. Συμβούλεψε τις γυναίκες, ειδικά όσες σκέφτονται να καταψύξουν τα ωάρια τους, για τη σημασία της πρωτεΐνης στη διατροφή τους, συνιστώντας την κατανάλωση τόσο κρέατος όσο και λαχανικών.

Τόσο ο Dugdale όσο και ο Salim τονίζουν ότι οι άνδρες χρειάζονται επίσης μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά για την παραγωγή σπέρματος καλής ποιότητας.

Ο Dugdale, μαζί με τον καθηγητή Adam Balen, έχουν συγγράψει το βιβλίο γονιμότητας, έναν οδηγό για την επίτευξη μιας υγιούς εγκυμοσύνης, ο οποίος υπογραμμίζει τη σημασία τής σωστής διατροφής στη γονιμότητα τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες.

Και τελικά…

Αν κάποιος επιμένει να γίνει vegan για ηθικούς λόγους, αυτό είναι ένα πράγμα, αλλά είναι εντελώς άλλο να ισχυρίζεται κανείς ότι η δίαιτα είναι πιο υγιεινή για όλους και θα οδηγήσει σε καλύτερα σωματικά αποτελέσματα για όλους μας.

Ενώ σίγουρα υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που τα καταφέρνουν μια χαρά σε μια vegan δίαιτα (τουλάχιστον προσωρινά), πρέπει να καταλάβουμε από μια ειλικρινή προοπτική τι είναι καλύτερο για εμάς, και αυτό σπάνια περιλαμβάνει μια ακραία δίαιτα εξάλειψης τροφών.

Δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθούν αυτές οι αλλαγές μακροπρόθεσμα», γράφει ο Lugavere. Απλώς δεν έχουμε αρκετές πληροφορίες για να ισχυριστούμε ότι η βίγκαν διατροφή είναι η καλύτερη».

** Η Beyond Meat, Inc. είναι παραγωγός υποκατάστατων κρέατος με βάση το Λος Άντζελες που ιδρύθηκε το 2009 από τον Ethan Brown. Τα αρχικά προϊόντα της εταιρείας κυκλοφόρησαν στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2012. Η εταιρεία εισήχθη στο χρηματιστήριο το 2019, και έγινε η πρώτη εταιρεία ανάλογης παραγωγής κρέατος φυτικής προέλευσης που εισήχθη στο χρηματιστήριο.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.