Η εμμηνόπαυση μπορεί να σκοτώσει τη σεξουαλική μας ζωή!

Η εμμηνόπαυση μπορεί να σκοτώσει τη σεξουαλική μας ζωή!

Με τη σκέψη και μόνο, θα μπορούσαμε να λουστούμε στον ιδρώτα! Εάν μάλιστα, προσθέσουμε πως με την εμμηνόπαυση ενδέχεται να υποφέρουμε από εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις, ενοχλητικές διακυμάνσεις του βάρους μας και διάφορα ακόμα αρνητικά στοιχεία, το κεφάλαιο της σεξουαλικότητας μπορεί να μοιάζει πως μπαίνει σε δεύτερη μοίρα… Πώς θα διαφυλάξουμε, όμως, το σεξουαλικό μας ενδιαφέρον και πώς θα προετοιμαστούμε καλύτερα;

Από την Άντζελα Μολφέτα

Άρνηση για σεξ

Αναπόφευκτη στιγμή για τη ζωή καθεμιάς από εμάς, όπου οι ξαφνικές αλλαγές του σώματος και του οργανισμού μας μπορούν να χαρακτηριστούν ως και απίστευτα προκλητικές!

Μία από τις σημαντικές παρενέργειες πάντως, την οποία και συνήθως δεν έχουμε και στο μυαλό μας έντονα είναι ο κίνδυνος αδιαφορίας για οικειότητα με τον αγαπημένο μας και η έλλειψη ρομαντισμού.

Κι όμως, είναι αλήθεια! Η εμμηνόπαυση μπορεί να σκοτώσει τη σεξουαλική μας ζωή! Σύμφωνα με ιατρικές έρευνες, πάνω από το ένα τρίτο των γυναικών που βρίσκονται κοντά στην εμμηνόπαυση ή ακόμα, και σε μετεμμηνοπαυσιακή περίοδο έχουν εκφράσει έλλειψη σεξουαλικού ενδιαφέροντος και υποστηρίζουν πως όταν κάνουν σεξ, αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον οργασμό.

Στην πραγματικότητα μαζί με τις φυσικές αλλαγές στο σώμα μας, παρατηρείται έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας. Οι τρυφερές στιγμές λοιπόν, με τον έτερον ήμισυ μπορεί να γίνουν πολύ λιγότερο ευχάριστες, ειδικά εάν διανύουμε την περίοδο μεταξύ 45 και 55 ετών, σημείο που αναφέρεται στην πλειοψηφία, ως προάγγελος της εμμηνόπαυσης.

Αυτή η απότομη αλλαγή μπορεί να κλονίσει την ίδια μας την ύπαρξη, οπότε είναι εξαιρετικά σημαντικό να γνωρίσουμε για τις επικείμενες αλλαγές και πως μπορούμε να προετοιμαστούμε καλύτερα για την εμμηνόπαυση.

Εμμηνόπαυση και ξηρότητα του κόλπου

Κατά την εμμηνόπαυση, τα επίπεδα οιστρογόνων πέφτουν. Και αυτό συμβαίνει διότι το σώμα μας δεν έχει έμμηνο κύκλο για 12 μήνες. Δυστυχώς, αυτό το γεγονός έχει και μόνιμο αντίκτυπο στη γυναικεία φύση μας, με χαρακτηριστική μείωση των κολπικών εκκρίσεων.

Αυτή η ιδιαίτερη κατάσταση είναι κοινώς γνωστή ως κολπική ατροφία, καθώς οι ιστοί μέσα στον κόλπο γίνονται λεπτοί και δεν έχουν υγρασία. Πρόκειται για ένα από τα πιο συχνά φαινόμενα κατά την εμμηνόπαυση, αφού συνδέεται άμεσα με τη μείωση των οιστρογόνων.

Η κατάσταση αυτή μπορεί να κάνει τη σεξουαλική επαφή εξαιρετικά επώδυνη και συνολικά δυσάρεστη. Κι αυτό διότι, η διείσδυση κατά τη διάρκεια της κολπικής ατροφίας μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε αιμορραγία μετά το σεξ!

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και οι μολύνσεις από την άλλη πλευρά είναι επίσης, μια ακόμα παράμετρος της εμμηνόπαυσης. Ευτυχώς, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να καταπολεμηθούν αυτά τα φαινόμενα.

Μια πρώτη λύση είναι να το συζητήσουμε με τον γιατρό μας και να μας συνταγογραφήσει οιστρογόνα σε χαμηλές δόσεις, ώστε να αναπληρωθούν οι παροχές στο σώμα μας. Μπορεί να είναι σε μορφή κρέμας ή δισκίου,  που εισάγονται στον κόλπο μας μέσω ενός απλικατέρ.

Ένα αρκετά δημοφιλές φάρμακο για αυτές τις συνθήκες είναι και η οιστραδιόλη. Σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει να εφαρμόζεται μία φορά την ημέρα για δύο εβδομάδες. Στη συνέχεια, δύο φορές την εβδομάδα μόνο, θεωρούνται αρκετές.

Εάν τώρα, αναζητάμε μια λύση χωρίς ιατρική συνταγή, τότε ένα λιπαντικό μέσο με βάση το νερό, θα μπορέσει να προσφέρει προσωρινή υγρασία στην περιοχή.

Παράπλευρες απώλειες

Ένας άλλος παράγοντας που θα μπορούσε να μειώσει τη σεξουαλική μας επιθυμία κατά την εμμηνόπαυση είναι η συχνή επιθυμία για ούρηση. Αυτό προκαλείται από την αποδυνάμωση των πυελικών μυών, μια ακόμη συνέπεια από την πτώση των επιπέδων των οιστρογόνων.

Δείτε Επίσης
Λατρεύετε τη σαμπάνια; Ήρθε ο καιρός για να φωτίσει… τα ζυγωματικά μας!

Δεδομένου ότι οι μύες του πυελικού εδάφους υποστηρίζουν το έντερο, την ουροδόχο κύστη, τη μήτρα και τον κόλπο, μόλις εξασθενήσουν, ασκούν πίεση στην ουροδόχο κύστη, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε ενοχλητικές διαρροές! Αυτό μπορεί να κάνει και τη σεξουαλική μας επαφή λίγο άβολη.

Οι εξασθενημένοι μύες του πυελικού εδάφους σε συνδυασμό με τη διείσδυση μπορεί να οδηγήσουν σε ούρηση κατά τη διάρκεια ενός οργασμού, ένα φαινόμενο γνωστό ως ακράτεια επιτακτικής ανάγκης!

Τα φάρμακα αποκατάστασης οιστρογόνων, όπως η οιστραδιόλη ή μια συστηματική ορμονική θεραπεία, η οποία συνήθως λαμβάνεται από το στόμα, μπορούν να βοηθήσουν στην εξάλειψη της επιθυμίας για συχνή ούρηση.

Οι μη ορμονικές θεραπείες, όπως η μείωση της καφεΐνης και του αλκοόλ, μια σειρά ειδικών ασκήσεων όπως οι Kegel και η απώλεια βάρους έχουν επίσης, αποδειχθεί αποτελεσματικές στη μείωση της ούρησης.

Αλλαγές για νέες, όμορφες εμπειρίες

Οι αλλαγές στη σεξουαλική μας ζωής, ως απόρροια της εμμηνόπαυσης, μοιάζουν να μας βρίσκουν απροετοίμαστες. Στην πραγματικότητα, όμως, ενδέχεται να μετατραπούν σε μια θετική περίοδο! Πώς και γιατί;

Δεν θα χρειαστεί πλέον, να ανησυχήσουμε για πιθανή εγκυμοσύνη ούτε για τους έντονους πόνους της περιόδου! Η όλη διαδικασία βέβαια, μπορεί να γίνει κάπως δύσκολη. Ενδέχεται να μας επηρεάσει τόσο σωματικά όσο και ψυχικά, αναγκάζοντας μας να αντιμετωπίσουμε τις προφανείς αλλαγές στο σώμα μας, όπως και να συνειδητοποιήσουμε πως μπορεί να μεγαλώσαμε αλλά και αυτή μπορεί να γίνει μια όμορφη περίοδος της ζωής μας!

Ακριβώς επειδή περνάμε τη «μεγάλη αλλαγή», δεν σημαίνει ότι η σεξουαλικότητά μας πρέπει και να εγκαταλειφθεί… Μαθαίνοντας καλύτερα το σώμα μας, μπορούμε να βρούμε στοιχεία που λειτουργούν καλύτερα τη συγκεκριμένη περίοδο, ώστε να τα ενσωματώσουμε άμεσα στα προκαταρκτικά στάδια, πριν το σεξ!

© 2013-2025 womanidol.com. All Rights Reserved.