Προσοχή στο τι τρώμε!
Συνήθως, αυτήν την εποχή ακολουθούμε μια προσεγμένη διατροφή, για να απαλλαγούμε από περιττά κιλά. Υπάρχουν, όμως, κάποιες τροφές που σαμποτάρουν άθελά μας τον στόχο μας. Ανακαλύπτουμε τους «ενόχους» και τους κρατάμε μακριά, για έλεγχο του βάρους, αλλά και για το καλό της υγείας μας.
Από την Άντζελα Μολφέτα
Γιαούρτι
Περιέχει πρωτεΐνες και ασβέστιο, αλλά σε κάποιες εκδοχές του, το γιαούρτι κρύβει αρκετές δόσεις ζάχαρης! Ακόμα και όταν είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, ενδέχεται να έχει υψηλά επίπεδα σακχάρου. Εξετάζουμε λοιπόν, προσεκτικά τα συστατικά στη συσκευασία, σημειώνοντας πως η συνιστώμενη πρόσληψη ζάχαρης για εμάς τις γυναίκες είναι τα 20 γρ.!
Φρούτα
Πηγή βιταμινών, μετάλλων, αντιοξειδωτικών και φυτικών ινών, τα φρούτα περιέχουν, επίσης, αρκετή ζάχαρη, αν και σε φυσική μορφή. Ιδανικά, μπορούμε να καταναλώνουμε έως και 2 μερίδες φρούτα την ημέρα, δηλαδή 1 φλ. του τσαγιού ανά μερίδα. Προσοχή και στα αποξηραμένα φρούτα, τα οποία ισοδυναμούν με το ¼ φλ. του τσαγιού ανά μερίδα, αλλά ενδέχεται να περιέχουν και πρόσθετες γλυκαντικές ουσίες!
Φρέσκοι χυμοί
Κάνουν καλό στον οργανισμό μας και μας τονώνουν, αλλά οι φρέσκοι χυμοί φρούτων περιέχουν αρκετές δόσεις σακχάρων και παράλληλα, χάνουν τις ευεργετικές ιδιότητες των φυτικών ινών στον αποχυμωτή. Είναι προτιμότερο λοιπόν, να τα τρώμε παρά να τα στύβουμε!
Σόγια
Κι όμως, δεν αποτελεί μια υγιεινή διατροφή και αυτό, διότι συνήθως η σόγια είναι γενετικά τροποποιημένη. Ακόμα όμως, και εάν δεν είναι, περιέχει συστατικά που μοιάζουν με τα ανθρώπινα οιστρογόνα. Κάτι τέτοιο διαταράσσει τις φυσιολογικές ενδοκρινικές λειτουργίες μας, προκαλώντας από στειρότητα έως καρκίνο του μαστού. Ας αφήσουμε λοιπόν, τα μπιφτέκια, τυριά ή γάλα σόγιας στο ράφι των παντοπωλείων, μια και καλή!
Μπάρες δημητριακών
Οι περισσότερες επιλογές είναι γεμάτες με έξτρα σάκχαρα και τεχνητά συστατικά. Ως πηγή πρωτεϊνών περιέχουν, συνήθως, ορό γάλακτος ή σόγια, δύο τροποποιημένες τροφές, οι οποίες δημιουργούν προβλήματα στην χώνεψη. Ελέγχουμε λεπτομερώς την ετικέτα των συστατικών και τις απορρίπτουμε όταν περιλαμβάνουν σακχαροαλκοόλες (μαλτιτόλη και σορβιτόλη), ελαιοκράμβη (canola), αραβοσιτέλαιο ή BHT, βουτυλιωμένο υδροξυτολουόλιο (Ε321).
Ξηροί καρποί
Πλούσιοι σε βιταμίνες, πρωτεΐνες, καλά λιπαρά και θρεπτικές ουσίες, οι ξηροί καρποί γίνονται το αγαπημένο μας σνακ, ειδικά σε περιόδους ελέγχου της διατροφής μας. Προσοχή, όμως, στην κατανάλωση τους! Μια μερίδα ξηρών καρπών αντιστοιχεί στο ¼ φλ. του τσαγιού και ισοδυναμεί με 160-220 θερμίδες. Προτιμάμε λοιπόν, άψητους και ανάλατους ξηρούς καρπούς και φροντίζουμε να μην υπερβαίνουμε τη μία μερίδα, ημερησίως.
Τα λαχανικά
Δεν προσθέτουν βάρος, αλλά δεν είναι και το καλύτερο για την υγεία μας. Μπορεί το σπανάκι και το σγουρό λάχανο να βρίσκονται στις κορυφές της λίστας για τη θρεπτική τους αξία, όμως, είναι επιβαρυμένα με προστατευτικά αντιοξειδωτικά, που βασίζονται σε οξαλικές ενώσεις και σε συνδυασμό με το ασβέστιο που περιέχουν, σχηματίζουν πέτρες στα νεφρά. Η ποικιλία είναι η καλύτερη επιλογή. Καταναλώνουμε εναλλακτικά, χρωματιστά λαχανικά, όπως λαχανάκια Βρυξελλών, σπαράγγια, πιπεριές, μελιτζάνα και ενίοτε σπανάκι και σγουρό λάχανο.
Αγαύη
Τελευταία, αποτελεί μια λύση για φυσική, γλυκαντική ουσία που προφυλάσσει την υγεία μας. Στην πραγματικότητα, όμως, δεν διαφέρει και πολύ από τις υπόλοιπες γλυκαντικές ουσίες, καθώς περιέχει πολύ υψηλές ποσότητες φρουκτόζης. Η φρουκτόζη, με τη σειρά της, μετατρέπεται σε λίπος, ακόμα ταχύτερα από τη ζάχαρη, επιβραδύνοντας την απελευθέρωση ινσουλίνης, στοιχείο που δημιουργεί ανισορροπίες στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και ενισχύει και την ανεξέλεγκτη όρεξη.
Κινόα
Θεωρείται εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και περιέχει πρωτεΐνες, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις δεν συνειδητοποιούμε το μέγεθος των μερίδων που καταναλώνουμε, καθημερινά. Όταν λοιπόν, ξεφεύγουμε, αυτή η εναλλακτική λύση των ζυμαρικών, το πιθανότερο είναι να προκαλέσει αέρια και φούσκωμα στον οργανισμό μας και δυστυχώς, και αύξηση του σωματικού μας βάρους. Χρειαζόμαστε λιγότερη πρωτεΐνη κινόα από ό,τι πρωτεΐνη σιταριού, οπότε μέτρον άριστον!