Αγκαλιές: Γιατί δεν αρέσουν σε όλους; Η επιστήμη έχει την απάντηση!
Σίγουρα έχετε γνωρίσει κι εσείς ανθρώπους που λατρεύουν τις αγκαλιές, ενώ άλλοι τις αποφεύγουν επίμονα. Σκεφτήκατε όμως ποτέ γιατί συμβαίνει αυτό; Τι είναι αυτό λοιπόν που καθορίζει το αν κάποιος είναι εκφραστικός με το σώμα του ή όχι; Ας δούμε τι λέει πρόσφατη επιστημονική έρευνα.
Από τη Σοφία Κροκιδά
Με αφορμή και όλη αυτή την ιστορία με τις αποστάσεις που μας επέβαλλε ο κορωνοϊός, πολλοί είναι αυτοί που, έχοντας συνηθίσει να είναι πιο εκδηλωτικοί, δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.
Πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου της Αριζόνα θέλησε να απαντήσει στο ερώτημα του γιατί κάποιοι άνθρωποι είναι πιο τρυφεροί από τους άλλους και κατά πόσον αυτό συνδέεται με τα γονίδιά μας.
Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε μόλις τον Μάιο, τα γονίδια παίζουν ρόλο στο πόσο τρυφερή είναι μια γυναίκα, αλλά αυτό δεν φαίνεται να ισχύει και για τους άντρες.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η έκφραση τρυφερότητας στις γυναίκες καθορίζεται περίπου στο 45% από τα γονίδια και 55% από εμπειρίες που είχαν σαν παιδιά. Αντίθετα, δεν εντόπισαν παρόμοια αποτελέσματα στους άντρες, αλλά σημειώνουν ότι η έκφραση τρυφερότητας για αυτούς καθορίζεται από εξωτερικούς παράγοντες όπως οι σχέσεις τους, τα μέσα ενημέρωσης και άλλα.
Πώς έγινε η έρευνα
Υπάρχει η αντίληψη ότι όποτε βλέπουμε διαφορές σε κοινωνικές συμπεριφορές, αυτές έχουν αποκτηθεί μέσω εμπειρίας. Η παραπάνω έρευνα μας δίνει το περιθώριο να δούμε κατά πόσον οι κοινωνικές συμπεριφορές του καθενός μας αποκτούνται ή έχουν τη ρίζα τους στα γονίδιά μας.
Η έρευνα μελέτησε 464 ζευγάρια διδύμων, τα μισά από αυτά πανομοιότυπα και τα μισά διζυγωτικά, υποθέτοντας ότι αν παίζουν ρόλο τα γονίδια, τότε τα πανομοιότυπα δίδυμα θα έχουν μεγαλύτερες ομοιότητες από τα διζυγωτικά.
Στη συνέχεια ζητήθηκε από τα ζευγάρια να αξιολογήσουν μια σειρά προτάσεων που δημιούργησαν οι ερευνητές προκειμένου να κατανοήσουν πόσο τρυφερός είναι ο καθένας. Ανακάλυψαν ότι τα πανομοιότυπα δίδυμα, και ειδικά οι γυναίκες, είχαν πράγματι μεγαλύτερες ομοιότητες από τα διζυγωτικά.
Τι συμβαίνει όταν δεν ακουμπάμε ο ένας τον άλλο;
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι τα γονίδια επηρεάζουν την εκφραστικότητα μιας γυναίκας. Αλλά οι ερευνητές δεν θεωρούν ότι τα αποτελέσματα αυτά δίνουν μια απόλυτη εξήγηση. Όπως επισημαίνουν, τα γονίδια μας απλά μας χαρίζουν την προδιάθεση να έχουμε κάποιες συγκεκριμένες συμπεριφορές. Αυτό όμως δεν σημαίνει αυτόματα ότι τις υιοθετούμε, ούτε ότι δεν μπορούμε να τις ελέγξουμε.
Συνεχίζουν λέγοντας πως όσοι είναι “φτιαγμένοι” για να τους αρέσει η σωματική επαφή ίσως δυσκολεύονται περισσότερο την περίοδο αυτή, λόγω των περιορισμών. Άλλες έρευνες δείχνουν ότι υπάρχουν πράγματι μακροχρόνιες επιπτώσεις λόγω της κατάστασης.
Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι, όπως ακριβώς η πείνα μας θυμίζει ότι δεν έχουμε φάει αρκετά, έτσι και το δέρμα μας αναγνωρίζει ότι δεν παίρνουμε αρκετά ανθρώπινα αγγίγματα στη ζωή μας.
Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, πολλοί άνθρωποι παραδέχονται ότι τους λείπουν οι αγκαλιές και τα χάδια. Και δυστυχώς η τεχνολογία δεν μπορεί να βοηθήσει σε αυτό!
Ποιες είναι οι βασικές επιπτώσεις και τι κάνουμε
Σημάδια ότι κάποιος έχει ανάγκη από ένα ανθρώπινο άγγιγμα μπορεί να είναι η κατάθλιψη, το στρες και η αϋπνία. Και δυστυχώς αυτός είναι ένας ακόμη τρόπος που ο κορωνοϊός επηρεάζει τις ζωές μας, έστω και έμμεσα.
Για να μετριάσετε τις αρνητικές επιπτώσεις μιας τέτοιας κατάστασης στην ψυχολογίας σας μπορείτε να κάνετε τα παρακάτω:
- Χαϊδέψτε το κατοικίδιό σας. Είναι η καλύτερη θεραπεία!
- Αγκαλιάστε μια κουβέρτα ή ένα μαξιλάρι. Θα σας βοηθήσει να ηρεμήσετε.
- Κάντε μασάζ στον εαυτό σας για να διώξετε το στρες.
Μέσα στην πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση της πανδημίας, όσο δύσκολο κι αν είναι, θα πρέπει να βρίσκουμε τρόπους να χαλαρώνουμε και να αγαπάμε τον εαυτό μας, ακόμα και απομονωμένοι. Άλλωστε, ένα άγγιγμα δεν είναι ο μόνος τρόπος να έρθετε κοντά με τους αγαπημένους σας!