Γιατί τέτοια μανία με τα social media;
Η απάντηση στο γιατί οι άνθρωποι κοινοποιούν περιεχόμενο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μοιάζει αρχικά απλό, αλλά όσο περισσότερο το σκεφτείτε θα δείτε ότι η απάντηση δεν μπορεί να δοθεί τόσο εύκολα! Το Womanidol εμβαθύνει στους ψυχολογικούς λόγους που τα social media παίρνουν φωτιά καθημερινά από τις κοινοποιήσεις των χρηστών τους σε όλο τον κόσμο!
Από τη Μαρία Αγγελακοπούλου
Σε ένα μόλις λεπτό δημοσιεύονται παγκοσμίως 277.000 tweets στο Twitter, 2.460.000 κοινοποιήσεις κάθε είδους (status, εικόνες, βίντεο, τραγούδια) στο Facebook, 216.000 νέες φωτογραφίες στο Instagram και 72 ώρες βίντεο στο YouΤube!
Γιατί όμως διακατεχόμαστε από τέτοια μανία κοινοποίησης; Σύμφωνα λοιπόν με την επιστήμη της ψυχολογίας, 5 είναι οι βασικές αιτίες αυτού του φαινομένου:
Για να υποδείξουμε την ταυτότητά μας
Ίσως μια από τις δυνατότερες δυνάμεις που μας ωθούν να κοινοποιούμε βασίζεται στην αίσθηση της «κοινωνικής ταυτότητας» -πιο συγκεκριμένα, την επιθυμητή εκδοχή του εαυτού που θέλουμε να προβάλλουμε στον κόσμο. Σύμφωνα με έρευνα των New York Times, το 68% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι κοινοποιούν στοιχεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να δώσουν στους ανθρώπους μια καλύτερη αίσθηση του ποιοι είναι και τι τους ενδιαφέρει. Κατά τον διάσημο ουμανιστή ψυχολόγο Carl Rogers, «παρακινούμαστε συνεχώς να κυνηγάμε συμπεριφορές που μας φέρνουν πιο κοντά στον “Ιδανικό Εαυτό” (το ποιοι θέλουμε να είμαστε)». Με αυτή τη βάση, το περιεχόμενο που κοινοποιούμε θα μπορούσε να θεωρηθεί σαν αντανάκλαση του ανθρώπου που θέλουμε να δει ο κόσμος και όχι του πραγματικού μας εαυτού.
Για να γαλουχήσουμε σχέσεις
Ως εγγενώς κοινωνικά όντα, τείνουμε να διαμορφώνουμε σχέσεις. Ένα επιπλέον κίνητρο αυτής της online κοινοποίησης μπορεί να αποτελεί η επιθυμία μας να διατηρήσουμε και να εμπλουτίσουμε αυτές τις σχέσεις. Δεδομένης της πολυάσχολης φύσης της ζωής μας και του περιορισμένου διαθέσιμου χρόνου για κοινωνικοποίηση, τα social media παρέχουν έναν εύκολο και άνετο τρόπο για να ερχόμαστε σε επαφή με φίλους.
Για κάποιο κίνητρο
Όσο πεζό κι αν ακουστεί, πολλές φορές κοινοποιούμε περιεχόμενο επειδή έχουμε δωροδοκηθεί με ένα ελκυστικό κίνητρο. Για παράδειγμα, μπορεί να κάνουμε like σε μια σελίδα στο Facebook ή να κοινοποιήσουμε μια ανάρτησή της απλά για να εκμεταλλευτούμε μια έκπτωση ή να μπούμε σε κάποιον διαγωνισμό.
Για να αποκτήσουμε το «αίσθημα του ανήκειν»
Σε μια έρευνα του Πανεπιστημίου του Queensland, υπαγορεύθηκε σε ένα ενεργό γκρουπ χρηστών του Facebook να κάνουν συνηθισμένη χρήση στο συγκεκριμένο μέσο. Αυτό που δεν γνώριζαν είναι ότι δεν θα λάμβαναν καμία απολύτως απάντηση στις δράσεις τους. Κάθε σχόλιο τους έμενε αναπάντητο και κάθε δημοσίευσή τους έμενε χωρίς κανένα like. Στο τέλος της έρευνας οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι ένιωθαν σημαντικά αρνητικές επιδράσεις στην αυτοπεποίθησή τους και στην αίσθηση ευημερίας.
Το να κοινοποιούμε περιεχόμενο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συχνά οδηγεί σε θετική ανταπόκριση από τους συνομηλίκους μας και οι περισσότεροι από μας θα συμφωνούσαν ότι νιώθουμε καλύτερα εάν ένα post μας έχει 100 like (άρα θετικές αποκρίσεις από φίλους) από ό,τι κανένα. Στην πραγματικότητα, το να βρισκόμαστε σε μια διαδικτυακή κοινότητα που να ανταποκρίνεται στις δράσεις μας, μπορεί να μας προσφέρει το αίσθημα της κοινωνικής επιβεβαίωσης και μια μεγαλύτερη αίσθηση κοινωνικής συνεκτικότητας.
Για να μοιραστούμε ένα σπουδαίο περιεχόμενο
Όλοι μας αναγνωρίζουμε ένα πολύ καλό περιεχόμενο όταν το βλέπουμε και πολλές φορές το εκτιμούμε τόσο ώστε να θέλουμε να το μοιραστούμε και να μεταφέρουμε την αξία του ή έστω ένα είδος ψυχαγωγίας σε άλλους. Μπορεί να είναι ένα βίντεο που μας έκανε να γελάσουμε, ή μια όμορφη εικόνα που μας ενέπνευσε, ή ένα ενδιαφέρον άρθρο που μας έμαθε κάτι χρήσιμο. Μερικές φορές θέλουμε απλά να μοιραστούμε κάτι με άλλους επειδή το βρήκαμε πραγματικά ευχάριστο και θεωρούμε ότι θα το βρουν και αυτοί το ίδιο.