Οι 14 πιο αγενείς συνήθειες των πελατών, λένε οι ειδικοί

Οι 14 πιο αγενείς συνήθειες των πελατών, λένε οι ειδικοί

Οποιαδήποτε χρονική στιγμή, υπάρχει πάντα τουλάχιστον ένας πελάτης που έχει βάλει ως σκοπό της ζωής του να δυσκολέψει τη δουλειά των εργαζομένων και να καταστρέψει την εμπειρία αγορών για τους υπόλοιπους από εμάς! Αλλά ακόμα κι αν θεωρείτε τον εαυτό σας έναν ευγενή άνθρωπο, η δική σας συμπεριφορά μπορεί κρυφά να είναι το πρόβλημα. Για να βεβαιωθούμε ότι δεν συμβαίνει αυτό, ας ρίξουμε φως στα πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να κάνετε ως πελάτης. Διαβάστε παρακάτω για να ανακαλύψετε τις  πιο αγενείς συνήθειες που πρέπει να αποφύγετε.

Επιμέλεια: Νικολέτα Γιαννοπούλου 

Η εργασία στη λιανική πώληση δεν είναι για τους αδύναμους! Οι μέρες αυτών των εργαζομένων είναι γεμάτες με ατελείωτες εργασίες, από την τοποθέτηση των προϊόντων έως το να ξοδεύουν ώρες όρθιοι στα πόδια τους. Πέρα από όλα αυτά, έχουν να αντιμετωπίσουν πελάτες που μερικές φορές είναι το λιγότερο… αγενείς.

1. Διακόπτετε ένα πωλητή όταν βοηθά κάποιον άλλο

Οι υπάλληλοι λιανικής είναι εκεί για να διευκολύνουν την εμπειρία αγορών σας. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είστε ο μόνος επισκέπτης που πρέπει να εξυπηρετήσουν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας.

Ένα από τα πιο αγενή πράγματα που βιώνουν οι εργαζόμενοι λιανικής είναι να διακόπτονται ενώ εξυπηρετούν έναν άλλο πελάτη

Αυτό είναι κάτι που πολλοί αγοραστές ξεχνούν, ειδικά κατά τις περιόδους του χρόνου που τα καταστήματα είναι υπερπλήρη και με έλλειψη προσωπικού. Αντί να καταλάβουν ότι αυτό δεν είναι κάτι που ελέγχει ο μέσος λιανοπωλητής, πολλοί πελάτες θα κάνουν τα πάντα για να συγχύσουν εκείνους που απλώς προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους.

2. Μην προσπαθείτε να παρακάμψετε την ουρά

Να θυμάστε ότι δεν είστε πιο σημαντικοί από άλλους πελάτες στο κατάστημα, και αυτό συμπεριλαμβάνεται στη γραμμή ολοκλήρωσης αγοράς. Μην προσπαθήσετε λοιπόν να πιέσετε τον δρόμο σας προς τα εμπρός.

Αν βιάζεστε, παραγγείλετε από το τηλέφωνό σας πριν κατευθυνθείτε στο κατάστημα και επιλέξτε παραλαβή για να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τις μεγάλες ουρές ταμείου.

3. Αγνοώντας τα όρια του ταμείου εξπρές

Μια άλλη αγενής συνήθεια του ταμείου για την οποία μπορεί να είστε ένοχοι είναι να προσπαθείτε να ξεπεράσετε τα όρια αντικειμένων στο ταμείο εξπρές.

Αυτό το όριο των 10 ειδών δεν είναι μια φιλική πρόταση, και αν το αγνοείτε, μην εκπλαγείτε όταν ο ταμίας —για να μην αναφέρουμε άλλους αγοραστές— δείξει την απογοήτευσή του. Μην προσποιείστε ότι δεν μπορείτε να μετρήσετε 10 αντικείμενα και όχι, πέντε κουτάκια του ίδιου προϊόντος δεν υπολογίζονται ως ένα!

4. Προσπαθώντας να επιστρέψετε κάτι εκτός των πολιτικών του καταστήματος

Μερικά από τα πιο κοινά θέματα καταγγελιών καταναλωτών σχετικά με «μη ικανοποιητικά χαρακτηριστικά προϊόντος ή δυσκολίες επιστροφών και επιστροφών χρημάτων. Αλλά αν δεν μπορείτε να επιστρέψετε κάτι λόγω των πολιτικών του καταστήματος, δεν είναι ο σωστός τρόπος να λύσετε την απογοήτευσή σας με έναν πωλητή.

Αντίθετα, οι καταναλωτές θα πρέπει να διαβάσουν μια επιθυμητή περιγραφή προϊόντος και να μάθουν τις πολιτικές επιστροφής και επιστροφής χρημάτων ενός καταστήματος πριν κάνουν μια αγορά για να κάνουν τις αγορές τους μια απρόσκοπτη διαδικασία.

5. Καθυστερείτε την ουρά για να βρείτε την απόδειξή σας

Η γραμμή εξυπηρέτησης πελατών μπορεί να είναι ένα ταραχώδες μέρος. Έτσι, αν προσπαθείτε να επιστρέψετε ή να αλλάξετε κάτι, είναι επίσης αγενές να μην τα έχετε όλα σε τάξη μέχρι να φτάσετε μπροστά στο ταμείο.

Μην καθυστερείτε το ταμείο ή τη γραμμή εξυπηρέτησης πελατών ξοδεύοντας χρόνο προσπαθώντας να βρείτε την απόδειξή σας. Οργανωθείτε πριν κατευθυνθείτε στο μαγαζί.

6. Δεν προετοιμάζεστε για την πληρωμή

Εάν κάνετε απλώς μια κανονική αγορά, ισχύει η ίδια ιδέα. Βγάλτε το πορτοφόλι σας και ετοιμαστείτε για τον τρόπο πληρωμής σας, πριν φτάσει η σειρά σας στο ταμείο.

Το να περιμένεις μέχρι την τελευταία στιγμή και να κρατάς μια σειρά από ανθρώπους πίσω σου μέχρι να βρεις την πιστωτική σου κάρτα ή να μετρήσεις τα χρήματά σου είναι χρονοβόρο και αγενές με αυτούς που βρίσκονται πίσω σου.

7. Δοκιμές προϊόντων που δεν προορίζονται για δοκιμή

Φυσικά όλοι θα θέλαμε να μάθουμε αν τα αντικείμενα που αγοράζουμε αξίζουν τον κόπο πριν ξοδέψουμε τα χρήματα που κερδίσαμε με κόπο για αυτά. Αλλά…

Πολλοί άνθρωποι ψεκάζουν αποσμητικά ή αρώματα στο κατάστημα, αλλά στη συνέχεια αντικαθιστούν το κουτί που έχουν δοκιμάσει με ένα παρθένο για να το βάλουν στο καλάθι αγορών τους. Όταν οι αγοραστές κάνουν κάτι τέτοιο, το κατάστημα γενικά δεν μπορεί να πουλήσει το δοκιμασμένο προϊόν, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική απώλεια αποθεμάτων και χρημάτων, ειδικά για τις μικρότερες επιχειρήσεις.

8. Επαναφορά αντικειμένων σε λάθος ράφια

Η επανατοποθέτηση ενός προϊόντος στο σημείο που το βρήκατε αντί να το τοποθετήσετε τυχαία στο ράφι που βρίσκεται πιο κοντά σας είναι απλώς μία κίνηση ευγένειας για τους ανθρώπους που εργάζονται στο κατάστημα.

Σε τελική ανάλυση, αυτοί είναι που θα χρειαστεί να βρουν και να επιστρέψουν όλα αυτά τα άστοχα προϊόντα στη θέση τους. Όχι μόνο δημιουργείτε περισσότερη δουλειά για τους υπαλλήλους του καταστήματος, αλλά κάνετε και κακό και σε άλλους πελάτες που ψάχνουν το συγκεκριμένο πράγμα.

Το επόμενο άτομο μπορεί πραγματικά να ψάξει για το ίδιο αντικείμενο και να μην το βρει. Εάν δεν είστε πρόθυμοι να φέρετε το αντικείμενο πίσω στο σωστό ράφι, τουλάχιστον δώστε το σε έναν υπάλληλο για να το κάνει.

Δείτε Επίσης
6 περίεργες αντιδράσεις που συμβαίνουν στο σώμα σας όταν τσακώνεστε με τον σύντροφό σας

9. Στέκεστε πολύ κοντά σε άλλους πελάτες

Αν και δεν χρειάζεται να σταθείτε δύο μέτρα μακριά από άλλους αγοραστές, θα πρέπει να δείχνετε κάποιου είδους σεβασμό για τον προσωπικό τους χώρο. Όταν έρθει η σειρά σας να πληρώσετε, αφήστε μία μικρή απόσταση  ανάμεσα σε εσάς και το άτομο μπροστά σας. Έτσι κι αλλιώς δεν θα κερδίσετε τίποτα.

10. Αφήνοντας τα ρούχα στο καμαρίνι

Μην μεταχειρίζεστε το δοκιμαστήριο ενός καταστήματος σαν την κρεβατοκάμαρά σας. Εάν αφήσετε πίσω σας ένα σωρό δοκιμασμένα ρούχα, κάποιος άλλος θα πρέπει να έρθει και να το καθαρίσει.

Έτσι, όποτε είναι δυνατόν, βεβαιωθείτε ότι παίρνετε μαζί σας οτιδήποτε δοκιμάσατε. Θα πρέπει να ξανακρεμάσετε ή να διπλώσετε τα ρούχα που δεν σκοπεύετε να αγοράσετε και να τα επιστρέψετε σε ένα μέλος του προσωπικού καθώς βγαίνετε από το δοκιμαστήριο.

11. Αγνοώντας διαρροές ή σπασμένα αντικείμενα

Αν και μπορεί να είναι ντροπιαστικό να έχετε ρίξει αυτό το βάζο με σάλτσα στο δάπεδο, αλλά το να μην αναφέρετε τη διαρροή σε έναν υπάλληλο του καταστήματος είναι βαθιά απερίσκεπτο – και μπορεί ακόμη και να αποδειχθεί επικίνδυνο για άλλους πελάτες που μπορεί να γλιστρήσουν πάνω του.

Και αυτό ισχύει και για ζημιές που δεν κάνατε! Το να συνεχίζεις τις αγορές σου σαν να μην το είδες μόνο και μόνο επειδή δεν το προκάλεσες είναι αγενές.

12. Κατηγορώντας τους υπαλλήλους όταν κάτι είναι εκτός αποθέματος

Σίγουρα, μπορεί να είστε απογοητευμένοι που κάθε κατάστημα σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων από το σπίτι σας δεν διαθέτει το προϊόν που χρειάζεστε απεγνωσμένα να αποκτήσετε.

Αλλά σίγουρα δεν φταίει ο ταμίας ή ο υπεύθυνος εξυπηρέτησης πελατών και δεν μπορούν να κάνουν πολλά για αυτό. Μην παρενοχλείτε το προσωπικό του καταστήματος εάν ξεμείνει από περιζήτητα είδη – δεν φταίνε αυτοί!

13. Μην φροντίζοντας τα παιδιά σας όταν ψωνίζετε

Εάν δεν παρακολουθείτε προσεκτικά τα παιδιά σας ενώ ψωνίζετε, είστε αναμφισβήτητα αγενείς με τα άλλα άτομα στο κατάστημα. Ποτέ δεν πρέπει να αφήνετε τα παιδιά σας χωρίς επίβλεψη γιατί μπορεί να τραυματιστούν.

Είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας τρέφονται και ξεκουράζονται καλά πριν τα πάρετε για ψώνια. Δεν είναι επίσης ευθύνη του προσωπικού να προσέχει τα παιδιά σας, ούτε υποχρέωση των άλλων πελατών να τα υποστούν.

14. Χωρίς τρόπους

Δεν έχει σημασία αν ζητάτε νέο μέγεθος από έναν υπάλληλο ή απλώς παίρνετε την απόδειξη από ένα ταμείο: Οι τρόποι μετράνε από την αρχή μέχρι το τέλος του ταξιδιού σας για ψώνια.

Οι δύο πιο σημαντικές λέξεις – “παρακαλώ” και “ευχαριστώ” – δεν κοστίζουν τίποτα, αλλά είναι ανεκτίμητες.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.