Υφάσματα: Ιδανικά σουβενίρ από ολόκληρο τον κόσμο!





Υφάσματα: Ιδανικά σουβενίρ από ολόκληρο τον κόσμο!
Υφάσματα: Ιδανικά σουβενίρ από ολόκληρο τον κόσμο!
Υφάσματα: Ιδανικά σουβενίρ από ολόκληρο τον κόσμο!
Υφάσματα: Ιδανικά σουβενίρ από ολόκληρο τον κόσμο!
Υφάσματα: Ιδανικά σουβενίρ από ολόκληρο τον κόσμο!
Οι περισσότερες γυναίκες έχουν αδυναμία στις πασμίνες και το αιγυπτιακό βαμβάκι. Στην πραγματικότητα, για πολλές αποτελούν την τέλεια αγορά από τα ταξίδια τους. Ελάτε μαζί μας σε μία περιήγηση σε ολόκληρο τον κόσμο και γνωρίστε κάποια από τα πιο ξεχωριστά υφάσματα παγκοσμίως! Οπότε, αν βρεθείτε εκεί, θα ξέρετε τι να αγοράσετε…
Aπό τη Μαρία Αγγελακοπούλου
Ένας καλός τρόπος να κατανοήσετε βαθύτερα έναν πολιτισμό, είναι να ερευνήσετε τα υφάσματά του. Θα ανακαλύψετε ότι κάθε κουλτούρα χρησιμοποιεί διαφορετικά υλικά και ενσωματώνει διαφορετικές μεθόδους χειροποίητης κατασκευής των ρούχων, καθεμιά από τις οποίες λέει και μια διαφορετική ιστορία. Δείτε μερικά από τα πιο ξεχωριστά υφάσματα, καθώς και τα μέρη όπου θα βρείτε τα καλύτερα του είδους.
Ινδικό σάρι – Dadar Market, Μουμπάι, Ινδία
Το σκεπτικό «φανταχτερά ρούχα για τον πιο φανταχτερό λαό» δεν είναι ιδιαίτερα πρωτότυπο. Παλαιότερα, οι πλούσιοι χρησιμοποιούσαν ύφασμα βαμμένο με χρώμα από λαχανικά και με κεντήματα ώστε να δείχνουν την κοινωνική κάστα στην οποία ανήκαν. Οι Πέρσες αργότερα εισήγαγαν την Ινδία την ιδέα των καλυμμένων με πέρλες και πολύτιμους λίθους ρούχων. Οι βασίλισσες και οι πριγκίπισσες ντύνονταν με μετάξι σε φωσφοριζέ αποχρώσεις και μαζί με τους υφαντές τους έγιναν οι δημιουργοί των πανέμορφων ινδικών σάρι, όπως τα γνωρίζουμε σήμερα.
Μεξικανικό μαλλί – Oaxaca, Μεξικό
Πριν την εμφάνιση του μεξικανικού μάλλινου υφάσματος, όπως το βλέπουμε σήμερα, το βαμβάκι ήταν το υλικό που χρησιμοποιούσαν οι υψηλότερες κοινωνικές τάξεις. Με τον καιρό η μόδα εξελίχθηκε και αν και τα περισσότερα προ-ισπανικά γυναικεία ρούχα, όπως οι τουνίκ και τα πόντσο είναι αρκετά συναφή, δεν βλέπουμε τόσα πολλά στον τομέα της ανδρικής ένδυσης καθώς οι άντρες (ήδη από τότε) δεν ήθελαν να ντύνονται τόσο όσο οι γυναίκες. Το πιο ξεχωριστό κομμάτι των ισπανικών υφασμάτων είναι τα κεντήματα. Για να καταλάβετε, σκεφτείτε τα γεωμετρικά σχέδια, τα μοτίβα ζώων και τις ρίγες που βλέπουμε σήμερα.
Σκωτσέζικο καρό – Lohcarron, Σκωτία
Οι Σκωτσέζοι εξηγούν καταρχήν ότι το απλό καρό και το σκωτσέζικο καρό είναι δύο πολύ διαφορετικά πράγματα. Το απλό καρό και λεγόμενο «plaid» σημαίνει απλώς κουβέρτα ενώ οι «πλεκτές ρίγες» είναι συγκεκριμένα γνωστές ως «tartan» δηλαδή σκωτσέζικο καρό. Το tartan δεν προέρχεται στα αλήθεια από τη Σκωτία. Το πρώτο γνωστό σκωτσέζικο καρό βρέθηκε σε μια μούμια 3.000 ετών στη δυτική Κίνα, χιλιάδες χρόνια πριν οι Σκωτσέζοι αποφασίσουν να το κάνουν δικό τους. Μέχρι το τέλος του 18ου αιώνα είχε πλέον… πολιτογραφηθεί.
Γιαπωνέζικο κιμονό – Harujuku, Ιαπωνία
Παρά την υπερβολική απλότητα του ονόματος (κιμονό σημαίνει απλώς «ρούχο» στα ιαπωνικά), τα κιμονό έχουν κερδίσει υψηλή εκτίμηση παγκοσμίως. Το μεταξωτό ύφασμα ενός κιμονό φτιάχνεται από συνδυασμένα τρίγωνα, πλεγμένα σε κάθετες ραφές. Όπως μπορείτε να φανταστείτε, το ίδιο το μετάξι ήταν αριστοκρατικό και σπάνιο και γι’ αυτό τα βαμβακερά κιμονό είναι τόσο ευρέως διαδεδομένα σήμερα στους απλούς ανθρώπους. Σύμφωνα με τους Ιάπωνες, η αριστερή μεριά του κιμονό πρέπει να περνάει πάνω από τη δεξιά, διαφορετικά συμβολίζει τον θάνατο!
Τζαμαϊκανό ύφασμα – Ocho Rios, Τζαμάικα
Δεν έχουμε δώσει αρκετή σημασία στο γιατί τα τρία χρώματα (κόκκινο-πράσινο-χρυσό) της σημαίας της Αιθιοπίας έχουν επηρεάσει τόσο πολύ την ένδυση «ράστα». Όπως αποδεικνύεται, κάθε χρώμα συμβολίζει κάποια αξία που οι Ρασταφάριανς ακόμα κρατούν στις καρδιές τους. Το κόκκινο συμβολίζει το αίμα που έχει χυθεί από τους πατριώτες τους, το χρυσό συμβολίζει τον πλούτο της κληρονομιάς του πολιτισμού τους και το πράσινο το δάσος και τη βλάστηση (ναι, και της κάνναβης η οποία χρησιμοποιείται ευρέως).
Κινέζικο Μετάξι – Silk Market, Πεκίνο, Κίνα
Έχετε ακούσει για τον δρόμο του μεταξιού; Ο δρόμος αυτός καθιερώθηκε κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Χαν στην Κίνα και ένωνε τα πλήθη του αρχαίου κόσμου μέσω του εμπορίου. Λόγω του θρησκευτικού συμβολισμού που συνδεόταν με το μετάξι, ο δρόμος βοήθησε να σχηματιστεί η ανάπτυξη των θρησκειών που έχουν επηρεαστεί από άλλους πολιτισμούς όπως π.χ. τα ελληνικά στοιχεία στον βουδισμό ή ακόμα και την ινδική επιρροή στη βουδιστική τέχνη. Πριν από αυτό, η παραγωγή του μεταξιού ήταν μυστικό που δεν ξεπερνούσε τα σύνορα της Κίνας για πάνω από 3000 χρόνια, ενώ το να μαρτυρούσε κάποιος τη μέθοδο παραγωγής σε κάποιον ξένο, αποτελούσε έγκλημα τιμωρούμενο με θάνατο. Ευτυχώς είναι λιγότερο δραματικοί τώρα, οπότε φορέστε τις μεταξένιες πιτζάμες σας άφοβα!