Λίμνη Πλαστήρα: Στην αγκαλιά των βουνών…





Λίμνη Πλαστήρα: Στην αγκαλιά των βουνών…
Λίμνη Πλαστήρα: Στην αγκαλιά των βουνών…
Λίμνη Πλαστήρα: Στην αγκαλιά των βουνών…
Λίμνη Πλαστήρα: Στην αγκαλιά των βουνών…
Λίμνη Πλαστήρα: Στην αγκαλιά των βουνών…
Λίμνη Πλαστήρα: Στην αγκαλιά των βουνών…
Στον Νομό Καρδίτσας μια παραμυθένια λίμνη ξεδιπλώνει τη γαλήνια ομορφιά της και στα νερά της καθρεφτίζονται οι περήφανες βουνοκορφές των Θεσσαλικών Αγράφων. Στα χωριουδάκια που βρίσκονται στις γύρω κατάφυτες πλαγιές θα βρούμε ταβερνάκια με παραδοσιακές νοστιμιές δίπλα στο αναμμένο τζάκι. Αξίζει να το ζήσουμε!
Kείμενο – φωτογραφίες: Ιωάννα Παραβάλου
Κάθε εποχή του χρόνου ζωγραφίζει με τα δικά της χρώματα τον ονειρεμένο αυτόν τόπο που σε κερδίζει όσο τον ανακαλύπτεις. Ιδανικός προορισμός για μια απόδραση χαλάρωσης και αναζωογόνησης, με φανταστικές διαδρομές στον περιμετρικό δρόμο γύρω από τη λίμνη, απολαμβάνοντας υπέροχη θέα!
Οι πιο εναλλακτικοί θα ασχοληθούν με κανό, καγιάκ και υδροποδήλατα στα νερά της, με ποδήλατο και ιππασία στις όχθες της. Ενδιαφέρουσες είναι και οι πεζοπορικές διαδρομές σε κατάφυτα δάση στις πλαγιές των Αγράφων. Γύρω από τη λίμνη υπάρχουν γραφικά χωριά που αξίζει να ανακαλύψουμε, όπως η Φυλακτή, η Νεράιδα, το Νεοχώρι, ο Μπελοκομίτης, το Λαμπερό…
Η δημιουργία της λίμνης
Η Λίμνη Πλαστήρα δεν βρισκόταν από πάντα εδώ. Στη θέση της κυλούσε, από την αρχαιότητα, τα ατίθασα νερά του, ο ποταμός Μέγδοβας ή Ταυρωπός, που φιδογυρίζοντας κυλούσε νότια για να συναντηθεί με τον Αχελώο και να συνεχίσουν αντάμα το υδάτινο ταξίδι τους ως τη θάλασσα… Η περιοχή αυτή ονομαζόταν «Νεβρόπολη», πιθανότατα από τα πολλά ελάφια που υπήρχαν εδώ (νεβρός είναι το νεογνό του ελαφιού). Γύρω στο 1925 ο στρατηγός Νικόλαος Πλαστήρας συνέλαβε την ιδέα για την κατασκευή ενός φράγματος που θα έδινε λύση στο πρόβλημα της άρδευσης του θεσσαλικού κάμπου, της ύδρευσης της Καρδίτσας και της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Το όραμά του, ωστόσο, αποπερατώθηκε μόλις το 1959. Στο νοτιότερο σημείο της λίμνης χτίστηκε υδροηλεκτρικό φράγμα ύψους 80 μ. Τα επόμενα χρόνια ασφαλτοστρώθηκε ο περιμετρικός δρόμος της λίμνης (58 χλμ.), χτίστηκαν πολυτελή ξενοδοχεία, ταβέρνες και καφέ-μπαρ, για να εξυπηρετήσουν τους πολυάριθμους ταξιδευτές.
Διαδρομές με ωραία θέα!
Η περιήγησή μας ξεκινά με σκοπό να κυκλώσουμε τη Λίμνη Πλαστήρα. Περνάμε τη διασταύρωση για Κερασιά, διασχίζουμε τον δρόμο έξω από το Κρυονέρι και κατευθυνόμαστε προς την Πεζούλα. Από εδώ ξεκινά το πιο αξιοποιημένο κομμάτι της λίμνης, καθώς τα χωριά Καλύβια Φυλακτής, Πεζούλα, Καλύβια Πεζούλας και Νεοχώρι είναι τα πιο τουριστικά.
Από τα Καλύβια Φυλακτής ο δρόμος ανηφορίζει ανάμεσα στα έλατα για το χωριό Φυλακτή, σε υψόμετρο 1.000 μ. Κατηφορίζουμε πάλι στον κεντρικό δρόμο στα Καλύβια Πεζούλας. Ένας κάθετος δρόμος προς τη λίμνη οδηγεί στην Πλαζ Πεζούλας, που συγκεντρώνει κόσμο για δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού. Αξίζει, ωστόσο, να ανηφορίσουμε ως το χωριό Νεράιδα, ανάμεσα στα έλατα, για να απολαύσουμε τη θέα!
Επιστροφή στον κεντρικό δρόμο και συνεχίζουμε για Νεοχώρι. Πλησιάζοντας στον οικισμό, θα στρίψουμε αριστερά για το Βοτανικό Κήπο, για να γνωρίσουμε τα είδη χλωρίδας της περιοχής. Ανηφορίζουμε στις γειτονιές του Νεοχωρίου, που απολαμβάνουν πανοραμική θέα. Το παλιό πέτρινο δημοτικό σχολείο έχει μεταμορφωθεί σε Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νεοχωρίου. Φεύγοντας, θα σταματήσουμε στο ξύλινο κιόσκι πάνω στον δρόμο, για να απολαύσουμε ανεμπόδιστη θέα προς τη Λίμνη Πλαστήρα. Ακολουθώντας μια μαγευτική διαδρομή, θα περάσουμε από το χωριό Μπελοκομίτης και μετά θα δούμε τη διασταύρωση για τη Μονή Παναγιάς Πελεκητής.
Περνώντας το Φράγμα…
Λίγο πριν το Φράγμα βλέπουμε ταμπέλες για «Παρατηρητήριο». Στρίβουμε δεξιά και φθάνουμε σε 3 χλμ. Εδώ θα απολαύσουμε μοναδική πανοραμική θέα στη Λίμνη Πλαστήρα (προσοχή στον δρόμο!).
Επιστροφή στον κεντρικό δρόμο και σύντομα φθάνουμε στο Φράγμα. Εδώ θα βρούμε μικροπωλητές με αρωματικά βότανα, γλυκά του κουταλιού, χαλβά Φαρσάλων, μέλι Αγράφων και χειροποίητα ζυμαρικά.
Τώρα αρχίζει η αντίστροφη πορεία για το γύρο της λίμνης. Θα περάσουμε από Μούχα, Καστανιά και Ανθηρό Καροπλεσίου. Συνεχίζουμε για το χωριό Λαμπερό, χτισμένο σε κατάφυτες βουνοπλαγιές. Κοντά βρίσκεται και η Μονή Πέτρας, σε απόσταση 5 χλμ. κι ακολουθεί το χωριό Καταφύγιο. Συνεχίζοντας στον κεντρικό δρόμο θα συναντήσουμε την Πλαζ Λαμπερού με ταβέρνα δίπλα στο νερό. Επιβάλλεται μια στάση στην επιβλητική Μονή Κορώνης, χτισμένη με φρουριακή μορφή. Περνώντας από το Μοσχάτο, κατευθυνόμαστε στο χωριό Μεσενικόλας, όπου καλλιεργείται ένα βαθυκόκκινο κρασί, η ονομαστή ποικιλία «Μεσενικόλας». Εδώ βρίσκεται και το Μουσείο Οίνου και Αμπέλου, που θα μας μυήσει στην τέχνη του κρασιού και του τσίπουρου. (Επισκέψιμο κατόπιν συνεννοήσεως: κ. Αναστάσιος Καλλιάς, τηλ.: 6977 441787).
Ακολουθεί το Μορφοβούνι, όπου θα επισκεφθούμε το Βιοαγρόκτημα Νάνου (τηλ.: 6934 426201, 210-5025833), για να αγοράσουμε ντόπιο μέλι, αρωματική ρίγανη και κεραλοιφές.
Αλλαγή πορείας…
Φθάνουμε ξανά στο χωριό Κερασιά, από όπου ξεκινήσαμε τον γύρο της λίμνης και ακολουθούμε τώρα διαδρομή προς Μουζάκι. Θα περάσουμε από το Ανθοχώρι και θα κάνουμε μια στάση οπωσδήποτε στο σημείο με τον αναπαλαιωμένο πέτρινο νερόμυλο. Ανεβαίνοντας στο ξύλινο γεφυράκι θα θαυμάσουμε το παραμυθένιο τοπίο με το ποτάμι να διασχίζει το φαράγγι με τα κρυστάλλινα νερά του… Από εδώ ξεκινά κι ένα πεζοπορικό μονοπάτι πλάι στον ποταμό Ανθοχωρίτη, που σχηματίζει καταρράκτες σε κάποια σημεία του. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η «Καμάρα» (τοξωτό γεφύρι) που συνδέει το μονοπάτι Νεβρόπολης – Αργιθέας.
Επόμενη στάση μας, η κατάφυτη Κρυοπηγή, όπου θα επισκεφθούμε το Θεσσαλικό Ζωολογικό Πάρκο. Συνεχίζουμε την πορεία μας και φθάνουμε σε μια διασταύρωση που οδηγεί δεξιά προς Μουζάκι και αριστερά προς Κεραμαριό Δρακότρυπας και Αργιθέα.
Στο ζωντανό Μουζάκι…
Χτισμένο σε υψόμετρο 180 μ., στις παρυφές του Ίταμου (παρακλάδι του Κόζιακα), το Μουζάκι αποτελεί έδρα του ομώνυμου Δήμου. Απέχει 28 χλμ. από την Καρδίτσα. Ο ποταμός Πάμισος κυλάει δίπλα του. Κάθε Σάββατο πρωί, η Δημοτική Αγορά του πλημμυρίζει από κάθε λογής φρούτα, λαχανικά, λουλούδια και βότανα. Δίπλα βρίσκεται και το περίπτερο του Συνεταιρισμού Γυναικών Μουζακίου «Η Αλόπη», από όπου θα αγοράσουμε χειροποίητα γλυκά κουταλιού, ζυμαρικά, πίτες, όπως ο πλαστός (κατόπιν παραγγελίας), μέλι, τσάι του βουνού (μπετούνι), ρίγανη κ.ά. (Πληροφορίες: Βάσω Φίλου, τηλ.: 24450-43133, 6977 198578). Αξίζει ακόμη μια επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο Μουζακίου.
Δύο πολύ σημαντικά χωριά που αξίζει ακόμη να επισκεφθούμε στον νομό Καρδίτσας είναι ο Ελληνόπυργος, παραδοσιακός οικισμός σε υψόμετρο 580μ., που απολαμβάνει απίστευτη θέα, καθώς και το γραφικό Φανάριμε το καλοδιατηρημένο βυζαντινό Κάστρο του και τη Μονή του Αγίου Σεραφείμ στην είσοδο του χωριού. Οι βραδιές στα μέρη αυτά περνούν με καλό φαγητό και κρασάκι δίπλα στο αναμμένο τζάκι, πάντα με καλή παρέα!