Γιατί το κόκκινο χρώμα κυριαρχεί στα θέατρα και τους κινηματογράφους;

Γιατί το κόκκινο χρώμα κυριαρχεί στα θέατρα και τους κινηματογράφους;

Τα έχετε δει εκατοντάδες φορές, αλλά έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί τα καθίσματα και οι κουρτίνες στα περισσότερα θέατρα και τις κινηματογραφικές αίθουσες επιλέγονται να είναι κόκκινα; Υπάρχει λόγος και σας τον αποκαλύπτουμε!

Από τη Μαρία Καλοπούλου

Πιστεύεται ότι υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι για την επιλογή του κόκκινου χρώματος: Η εμμονή μας για τις… ιταλικές όπερες και το γεγονός ότι το κόκκινο είναι το πρώτο χρώμα που δεν αντιλαμβανόμαστε σε συνθήκες σκοτεινού φωτισμού.

Η διάσημη La Scala στο Μιλάνο
Η διάσημη La Scala στο Μιλάνο

Από την ιταλική όπερα… στα θέατρα και τους κινηματογράφους

Για αιώνες, η Ιταλία ήταν το κέντρο των παραστάσεων της όπερας. Καθώς οι όπερες άρχισαν να επεκτείνονται στην υπόλοιπη Ευρώπη, τα θέατρα που φιλοξενούσαν τις παραστάσεις σχεδιάστηκαν έτσι ώστε να μοιάζουν με τις ιταλικές όπερες στις οποίες τα κυρίαρχα χρώματα ήταν το κόκκινο και το χρυσό.

Αν και για παράδειγμα στη Γαλλία, η κύρια χρωματική παλέτα που χρησιμοποιήθηκε ήταν το χρυσό και το μπλε, τελικά στις περισσότερες όπερες της Ευρώπης η επικράτηση του κόκκινου και του χρυσού είναι αναμφισβήτητη.

Η Βασιλική Όπερα του Λονδίνου
Η Βασιλική Όπερα του Λονδίνου

Αργότερα, όταν τα θέατρα και οι κινηματογράφοι άρχισαν να αντικαθιστούν τις όπερες ως κύρια μορφή ψυχαγωγίας, αυτή η τάση παρέμεινε.

Όμως, όπως αποδεικνύεται, υπάρχει ένας ακόμη λόγος για τον οποίο η τάση του κόκκινου επικράτησε μέχρι σήμερα και έχει να κάνει με την επιστήμη: το κόκκινο είναι το πρώτο χρώμα που χάνουμε σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

Η αίθουσα της Όπερας στο Σίδνεϊ
Η αίθουσα της Όπερας στο Σίδνεϊ

Είναι θέμα αντίθεσης

Με μήκος κύματος 650 nm, μόλις σβήσουν τα φώτα του σπιτιού, το κόκκινο χρώμα θα είναι το πρώτο που θα εξαφανιστεί από τα μάτια μας: Έχοντας κόκκινες κουρτίνες και καθίσματα, μόλις χαμηλώσουν τα φώτα, το θέατρο γίνεται πιο σκούρο από το να έχει, για παράδειγμα, μπλε ή πράσινα καθίσματα.

Δείτε Επίσης
ΣΟΥΕΛ! Μία τραγικωμωδία σε δύο πράξεις

Έτσι, τα περισσότερα θέατρα και οι κινηματογραφικές αίθουσες έχουν σκούρο κόκκινο εσωτερικό γιατί αντανακλά πολύ λίγο φως. Αυτό είναι ιδανικό γιατί υπάρχουν και άλλες πηγές φωτός εκτός από το φως που ανακλάται απευθείας σε μια οθόνη από τον προβολέα στους κινηματογράφους.

Οι κινηματογραφικές αίθουσες έχουν σκούρο κόκκινο εσωτερικό γιατί αντανακλά πολύ λίγο φως
Οι κινηματογραφικές αίθουσες έχουν σκούρο κόκκινο εσωτερικό γιατί αντανακλά πολύ λίγο φως

Για παράδειγμα, υπάρχει το λανθάνον φως από τα σήματα εξόδου καθώς και εισερχόμενο φως από τις πόρτες της αίθουσας. Όλο αυτό το φως μπορεί να κάνει τα σκοτεινά τμήματα της εικόνας της οθόνης να φαίνονται πιο ανοιχτά και, ως εκ τούτου, θα προκαλέσει μείωση της αναλογίας αντίθεσης (η αναλογία μεταξύ του φωτεινότερου και του πιο σκούρου τμήματος της εικόνας).

Εάν κάποια δέσμη φωτός χτυπήσει μια επιφάνεια που είναι ιδιαίτερα ανακλαστική, όπως η ανοιχτόχρωμη βαφή, μέρος του φωτός καταλήγει στην οθόνη.

Εκτός από το κόκκινο χρώμα, οι ματ υφές π.χ. το βελούδο απορροφούν το φως
Εκτός από το κόκκινο χρώμα, οι ματ υφές π.χ. το βελούδο απορροφούν το φως

Μάλιστα, αν θέλετε να δημιουργήσετε μια ειδική αίθουσα προβολών στο σπίτι σας, εκτός από τη χρήση ενός ματ μαύρου (που πολλοί άνθρωποι δεν βρίσκουν ελκυστικό), είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε ένα σκούρο μπλε ή κόκκινο σε μια ματ υφή.

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.