Φούξια: Τα πιο όμορφα κρεμαστά λουλουδάτα σκουλαρίκια!

Φούξια: Τα πιο όμορφα κρεμαστά λουλουδάτα σκουλαρίκια!

Φούξια ή σκουλαρικιά, ένα πανέμορφο καλλωπιστικό φυτό με εντυπωσιακά λουλούδια που μοιάζουν με κρεμαστά σκουλαρίκια. Η περιποίησή του δεν απαιτεί πολλά, ενώ η ομορφιά του είναι φαντασμαγορική. Βάλτε το στον κήπο ή στο μπαλκόνι σας, αλλά και μέσα στο σπίτι και θα σας ανταμείψει με τα πανέμορφα χρώματα και λουλούδια του.

Από τη Μαρία Καλοπούλου

Από τα πιο εντυπωσιακά καλλωπιστικά ανοιξιάτικης και καλοκαιρινής ανθοφορίας, λόγω των πολύ ιδιόμορφων λουλουδιών που γέρνουν προς τα κάτω και μοιάζουν με κρεμαστό σκουλαρίκι, γι΄αυτό και η Φούξια είναι γνωστή και ως Σκουλαρικιά. Το δε επίσημο όνομά του, δεν το πήρε από το χρώμα φούξια, όπως μπορεί να φανταστείτε, αλλά από τον Γερμανό βοτανολόγο Leonhard Fuchs!

Γεμίστε με ανθισμένα «σκουλαρίκια»!

Για όσους αναζητούν ένα πραγματικά ξεχωριστό φυτό για το μπαλκόνι και τη βεράντα με πλούσια ανθοφορία που διαρκεί από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο, η φούξια είναι η κατάλληλη επιλογή για να φυτέψουμε σε γλάστρα.

Με καταγωγή από την Κεντρική και Νότια Αμερική, είναι ένας υπέροχος πολυετής φυλλοβόλος θάμνος που οι περισσότεροι έχουμε συνδέσει με αναμνήσεις με τα παιδικά μας χρόνια.

Η φούξια φυτεμένη συνήθως σε μεταλλικούς τενεκέδες ή κατάλευκες ασβεστωμένες γλάστρες, δεν έλειπε από καμιά αυλή ή μπαλκόνι, γι΄αυτό και για πολλούς είναι ταυτισμένη με τις αναμνήσεις από τις αυλές και τα μπαλκόνια των… γιαγιάδων μας.

Τα λουλούδια της φούξιας και τα χρώματά τους

Τα λουλούδια της σκουλαρικιάς εμφανίζουν μοναδικούς χρωματικούς συνδυασμούς φούξια ή κόκκινου στο εξωτερικό μέρος του άνθους (σέπαλα) με λευκό, μωβ ή ρόδινο στο εσωτερικό μέρος του άνθους, στα πέταλα.

Οι παλιές ποικιλίες έχουν άνθη σε έντονες αποχρώσεις του ροζ-μωβ, όμως πλέον υπάρχουν πάνω από 12.000 (!) υβριδικές καλλιεργήσιμες ποικιλίες που διαφέρουν τόσο στα χρώματα όσο και στο μέγεθος των λουλουδιών. Σπανιότερες οι ποικιλίες με άνθη σε πορτοκαλί και οι δίχρωμες σε λευκό-μωβ.

Πώς να τη φυτέψετε

Η φούξια δημιουργεί πυκνή βλάστηση και ύψος που κυμαίνεται από μισό ως και 2 μέτρα, ανάλογα την ποικιλία.

Επειδή είναι σχετικά ευαίσθητο φυτό που χρειάζεται προφύλαξη για να ευδοκιμήσει, δεν το φυτεύουμε απευθείας στο χώμα του κήπου.

Η φούξια φυτεύεται αποκλειστικά σε δοχεία φύτευσης, κάθε είδους δηλαδή γλάστρες και είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή και για χρήση σε κρεμαστές γλάστρες-καλάθια.

Δείτε Επίσης
Νοσταλγία: Διάσημες σταρ φωτογραφημένες με λουλούδια

Χρειάζεται φως αλλά όχι απευθείας έκθεση στον έντονο ήλιο, ειδικά κατά τις μεσημεριανές ώρες. Διαλέξτε ημισκιερά σημεία, προστατευμένα και από τον αέρα, ενώ κατά τη διάρκεια του χειμώνα θα πρέπει να προφυλάσσεται και από το έντονο κρύο.

Στην διάρκεια του χειμώνα και έως την επόμενη ανθοφορία της μπορεί να διατηρηθεί και σε προστατευμένο – εσωτερικό χώρο, αρκεί να της εξασφαλίσετε συνθήκες σχετικής υγρασίας και πότισμα μόνο όταν το χώμα γύρω από τις ρίζες στεγνώνει εντελώς.

Μένει ανθισμένη σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού κατά το οποίο, ιδιαίτερα αν επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες, χρειάζεται τακτικό πότισμα ακόμη και καθημερινά και πολύ καλή αποστράγγιση. Επιλέξτε ένα καλής ποιότητας φυτόχωμα εμπλουτισμένο με οργανικά στοιχεία. Στο αρχικό στάδιο ανάπτυξής τους τα νερά φυτά χρειάζονται ελαφριά στήριξη.

Ένα λίπασμα για καλλωπιστικά φυτά σε υγρή μορφή κάθε 20-25 ημέρες θα βοηθήσει πολύ την έντονη ανθοφορία της και τη γενική καλή υγεία της.

Ο πολλαπλασιασμός της γίνεται με σπόρους ή κυρίως με μοσχεύματα, όμως δεν είναι από τα ευκολότερα φυτά σε αυτή τη διαδικασία.

Από τα μέσα της άνοιξης θα βρείτε έτοιμα φυτά φούξιας σε όλα τα φυτώρια.

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.