Ο τέλειος οδηγός για τον καθαρισμό όλων των καλοκαιρινών αντικειμένων σας

Ο τέλειος οδηγός για τον καθαρισμό όλων των καλοκαιρινών αντικειμένων σας

Τα ψέματα σιγά σιγά τελειώνουν! Για να ξαναβρούμε όλα τα αγαπημένα μας καλοκαιρινά αντικείμενα άθικτα και την επόμενη χρονιά, ας δούμε πώς θα τα φροντίσουμε και θα τα αποθηκεύσουμε. Από τα παιχνίδια και τις πετσέτες θαλάσσης μέχρι τα έπιπλα κήπου, τα ποδήλατα και τα εργαλεία κηπουρικής.

Από τη Νικολέτα Γιαννοπούλου

Παιχνίδια θαλάσσης

Τα φουσκωτά και άλλα πλαστικά παιχνίδια μπορούν να μουχλιάσουν ή να στραπατσαρισθούν, εάν παραμείνουν με υγρασία, αλάτι από τη θάλασσα ή χλώριο από την πισίνα.

Τι να κάνετε: Πριν τα φυλάξετε, ρίξτε μία ματιά αν είναι ακόμη γερά και αξίζει να τα διατηρήσετε ή δυστυχώς τελείωσε η… καριέρα τους. Μόλις διαπιστώσετε ότι είναι εντάξει, απλώστε π.χ. στο μπαλκόνι σας για ένα γρήγορο καθαρισμό.

Χρησιμοποιήστε ένα ψεκαστήρι με ένα διάλυμα από  ½ φλιτζάνι λευκό ξύδι και ½ φλιτζάνι νερό. Περάστε τα παιχνίδια και ξεπλύνετε με ένα λάστιχο και αρκετό νερό. Αν δείτε μούχλα, ψεκάστε τα σημεία και τρίψτε τα με ένα πινέλο από νάιλον τρίχες.

Αφήστε τα παιχνίδια να στεγνώσουν εντελώς στον ήλιο. Όταν στεγνώσουν εντελώς, απελευθερώστε τον αέρα από τα φουσκωτά και σπρώξτε τυχόν νερό που έχει παγιδευτεί μέσα. Φυλάσσετε σε καλάθι ή τσάντα που να παίρνουν αέρα στην αποθήκη σας.

Έπιπλα  βεράντας

Τα έπιπλα κήπου και βεράντας διαβρώνονται αλλά και φθείρονται από τον ήλιο, τη βροχή και την υγρασία. Ιδιαίτερα, τα μαξιλάρια παγιδεύουν την υγρασία και μπορούν να σχηματίσουν μούχλα.

Τι να κάνετε: Αφαιρέστε τα μαξιλάρια και καθαρίστε τα με ένα πανί  βουτηγμένο σε διάλυμα 1 λίτρου ζεστού νερού με 1 σταγόνα απορρυπαντικό πιάτων, τρίβοντας από όλες τις πλευρές.

Ξεπλύνετε με λάστιχο και στεγνώστε τελείως στον ήλιο. Στη συνέχεια, φυλάξτε τα μέσα σε προστατευτικές σακούλες ή σε ένα μπαούλο στην αποθήκη σας.

Ψεκάστε τα έπιπλά σας (ξύλο, μέταλλο κ.λπ.) με ένα ειδικό καθαριστικό ανάλογα με το υλικό. Το αφήνετε να μείνει σύμφωνα με τις οδηγίες και τρίβετε με μια βούρτσα νάιλον-τρίχας για να αφαιρέσετε τη βρωμιά, στη συνέχεια ξεπλύνετε με ένα λάστιχο και στεγνώστε πλήρως στον ήλιο.

Πώς θα φροντίσουμε και θα αποθηκεύσουμε τα παιχνίδια και τις πετσέτες θαλάσσης μέχρι τα ποδήλατα, τα έπιπλα κήπου και τα εργαλεία κηπουρικής.

Εάν τα έπιπλά σας είναι κατασκευασμένα από βινύλιο, πλαστικό ή υαλοβάμβακα, εφαρμόστε στεγανωτικό που απωθεί την σκόνη. Για τικ και άλλα κομμάτια από ξανθό ξύλο, εφαρμόστε ένα ειδικό προϊόν που τα προστατεύει από την υγρασία και διατηρεί το βερνίκι τους.  Αποθηκεύστε τα έπιπλά σας, αν υπάρχει χώρος.

Ποδήλατα

Η σκόνη, οι λάσπες και οι βρωμιές συσσωρεύονται στο σώμα του ποδηλάτου και το καταστρέφουν σιγά σιγά.

Τι να κάνετε: Καλό είναι γενικότερα να καθαρίζετε τα ποδήλατά σας, τουλάχιστον μία φορά τον μήνα και σίγουρα μετά από μία… λασπωμένη βόλτα.

Ελέγχετε την πίεση των ελαστικών και επαναπληρώστε όπως απαιτείται, σκουπίστε επίσης το κάθισμα, τις λαβές, τις ακτίνες και το πλαίσιο με ένα υγρό πανί.

Δείτε Επίσης
Το λευκό χρώμα στο ταβάνι και ένα εντυπωσιακό φωτιστικό μεγαλώνουν τον χώρο // Φροντίστε τα έπιπλα να είναι, όσο το δυνατόν, πιο ψηλά και με μακριά πόδια

Καθαρίστε την αλυσίδα με ένα βαμβακερό πανί βουτηγμένο σε ένα μικρό κουβά που περιέχει 2 φλιτζάνια καθαριστικού και 2 φλιτζάνια ζεστό νερό. Ξεπλύνετε ολόκληρο το ποδήλατο με ένα λάστιχο, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στα πέλματα των ελαστικών, για να αφαιρέσετε τη λάσπη, τη βρωμιά και την άμμο. Αφήστε να στεγνώσει εντελώς στον ήλιο για τουλάχιστον 30 λεπτά. Φυλάσσετε στο γκαράζ ή γενικότερα σε έναν προστατευμένο χώρο με ένα κάλυμμα.

Εργαλεία κηπουρικής

Τα φτυαράκια, οι σπάτουλες, οι σκαπάνες, οι τσουγκράνες κ.λπ. καταλήγουν να αλλοιώνονται από βρωμιά, σκουριά και υγρασία.

Τι να κάνετε: Ψεκάστε  κάθε εργαλείο με λιπαντικό λάδι. Βουτήξτε κάθε εργαλείο μέσα-έξω σε έναν κάδο γεμάτο άμμο μέχρι να φύγει η βρωμιά. Βουρτσίστε την άμμο και αφήστε να στεγνώσει στον αέρα.

Ξεπλύνετε τα εργαλεία και αφήστε τα να στεγνώσουν εντελώς. Ο καλύτερος τρόπος είναι να τα αποθηκεύσετε τα σε ένα κουβά με άμμο, με τις λαβές προς τα πάνω. Η άμμος απορροφά την υγρασία.

Πετσέτες παραλίας

Η χρήση στη θάλασσα ή στην πισίνα, οι μυρωδιές μούχλας και το ξεθώριασμα καταστρέφουν τις πετσέτες της παραλίας με την πάροδο του χρόνου. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε εδώ.

Τι να κάνετε: Αναζωογονήστε τις πετσέτες πλένοντας σε σχετικά υψηλή θερμοκρασία με ¼ φλιτζάνι λευκό ξίδι. Εκτελέστε έναν δεύτερο κύκλο, προσθέτοντας απορρυπαντικό και ½ φλιτζάνι μαγειρική σόδα. Στεγνώστε πολύ καλά στον ήλιο και τον αέρα. Διπλώστε και αποθηκεύστε μέχρι το επόμενο καλοκαίρι!

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.