Πώς να φροντίσετε σωστά το παλτό σας

Πώς να φροντίσετε σωστά το παλτό σας

Με την έλευση του κρύου, τα πανωφόρια βρίσκουν ξανά τη θέση που τους αξίζει στην ντουλάπα και την καθημερινότητά μας και μετατρέπονται σε πρωταγωνιστές της αμφίεσής μας. Ένας μικρός οδηγός για την… προστασία τού πιο σημαντικού ρούχου στη χειμωνιάτικη γκαρνταρόμπα.

Από τη Βάνα Αντωνοπούλου

Σίγουρα, δεν χρειάζεται κάθε χειμώνα να προχωράτε στην αγορά και κάποιου νέου παλτού. Στους δύσκολους οικονομικά καιρούς που διανύουμε, η συμβουλή μου είναι να επενδύσετε σε μερικά καλά, διαχρονικά κομμάτια, τα οποία και θα φροντίσετε με τέτοιο τρόπο, ώστε να διατηρηθούν σε καλή κατάσταση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ποιοι είναι οι ενδεδειγμένοι τρόποι περιποίησης; Συγκεντρώσαμε συμβουλές για τις πιο συνηθισμένες κατηγορίες:

Γούνα

Όσον αφορά τις γούνες ή τα παλτό με γούνινες λεπτομέρειες, βασικό στοιχείο για τη φροντίδα τους είναι η σωστή αποθήκευσή τους. Καλύτερα να αποφεύγετε να τις κρατάτε σπίτι τους καλοκαιρινούς μήνες που το θερμόμετρο ανεβαίνει και να απευθυνθείτε σε ειδικούς -τις φυλάνε σε σταθερές συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας.

Ένα γούνινο παλτό ή παλτό με γούνινες λεπτομέρειες απαιτεί σωστή αποθήκευση, δηλαδή, μακριά από εστίες θερμότητας και αρκετό χώρο για να «αναπνέει»
Ένα γούνινο παλτό ή παλτό με γούνινες λεπτομέρειες απαιτεί σωστή αποθήκευση, δηλαδή, μακριά από εστίες θερμότητας και αρκετό χώρο για να «αναπνέει»

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, φροντίστε να τις έχετε πάντα τυλιγμένες με τουλπάνι ή σε υφασμάτινες θήκες και όχι πολύ πιεσμένες, αφήνοντάς τους χώρο για να “αναπνέουν”. Αποφύγετε πάση θυσία τις πλαστικές θήκες.

Ο χώρος πρέπει να είναι δροσερός και στεγνός, μακριά από εστίες θέρμανσης. Αποφύγετε να καθαρίσετε μόνη σας λεκέδες στη γούνα ή να τις στεγνώσετε με σεσουάρ ή γενικά να τις βάλετε κοντά σε εστία θερμότητας. Για τον καθαρισμό τους, καλύτερα να απευθυνθείτε στους ειδικούς.

Τι μπορείτε να κάνετε αν βραχούν; Τινάξτε τις καλά και κρεμάστε τις ανάποδα, ώστε να διατηρηθούν αφράτες και χνουδωτές.

Sheepskin, σουέντ και δερμάτινα

Μόλις αγοράσετε το sheepskin παλτό σας, καλό θα είναι να το περάσετε με ένα καλής ποιότητας απωθητικό λεκέδων (ζητήστε από το κατάστημα να σας προτείνει ένα). Αποφύγετε προϊόντα που περιέχουν σιλικόνη και επιλέξτε κάτι σε σπρέι που να είναι ασφαλές τόσο για δέρμα όσο και για σουέντ. Καλό θα είναι να επαναλαμβάνετε τη διαδικασία μία φορά τον χρόνο.

Τα δερμάτινα, τα σουέντ και τα sheepskin παλτό σας καλό είναι να μην… βραχούν! Αλλά αν αυτό συμβεί, φροντίστε να στεγνώσει με φυσικό τρόπο, αποφεύγοντας τις πηγές θερμότητας
Τα δερμάτινα, τα σουέντ και τα sheepskin παλτό σας καλό είναι να μην… βραχούν! Αλλά αν αυτό συμβεί, φροντίστε να στεγνώσει με φυσικό τρόπο, αποφεύγοντας τις πηγές θερμότητας

Κρατήστε το sheepskin σας στεγνό αλλά αν βραχεί φροντίστε να στεγνώσει με φυσικό τρόπο, αποφεύγοντας τις πηγές θερμότητας.

Καθαρίστε το συχνά με μια ειδική “γόμα” για σουέντ προκειμένου να σβήσετε τα όποια σημάδια και πάντα όταν είναι στεγνό. Για πιο καλό καθάρισμα, προτείνω να ζητήσετε τη συμβολή των ειδικών προκειμένου να αποφύγετε τα όποια… ατοπήματα.

Φυλάξτε το sheepskin σας κρεμώντας το σε ξύλινη και ποτέ συρμάτινη κρεμάστρα και σε υφασμάτινη θήκη (οι πλαστικές θήκες δεν αφήνουν το δέρμα να αναπνεύσει και μπορεί να προκληθεί μούχλα).

Αποφύγετε τις υψηλές θερμοκρασίες και την υγρασία, καθώς και την άμεση επαφή με το φως του ήλιου. Μην πλύνετε ποτέ το sheepskin σας στο πλυντήριο και μην το βάλετε ποτέ στο στεγνωτήριο.

Δείτε Επίσης
Δέστε τις... ζώνες και απογειώστε το στιλ σας!

Μάλλινα παλτό

Κρεμάστε τα μάλλινα παλτό σας σε φαρδιές κρεμάστρες (πλαστικές ή ξύλινες, δεν έχει σημασία) ώστε να μην κρεμάσουν οι ώμοι, και πάντα σε μέρη με καλό εξαερισμό. Αποφύγετε να τα έχετε δίπλα σε βρώμικα κομμάτια, αφού το μαλλί ενδέχεται να απορροφήσει είτε τις δυσάρεστες οσμές είτε τις ακαθαρσίες.

Κρεμάστε τα μάλλινα παλτό σας σε φαρδιές κρεμάστρες (πλαστικές ή ξύλινες), ώστε να μην κρεμάσουν οι ώμοι, και πάντα σε μέρη με καλό εξαερισμό
Κρεμάστε τα μάλλινα παλτό σας σε φαρδιές κρεμάστρες (πλαστικές ή ξύλινες), ώστε να μην κρεμάσουν οι ώμοι, και πάντα σε μέρη με καλό εξαερισμό

Αν χυθεί κάτι στο μάλλινο παλτό σας, φροντίστε να το ταμπονάρετε άμεσα ώστε να μην απλώσει, χωρίς να το τρίψετε. Αν το υγρό περιέχει χρωστικές (π.χ. κρασί, σοκολάτες, καφές) απευθυνθείτε σε ένα καθαριστήριο για να σας το καθαρίσουν, ανάλογα με το είδος του μαλλιού.

Δώστε το μάλλινο παλτό σας για στεγνό καθάρισμα δύο φορές τον χρόνο, στις αρχές και στο τέλος της χειμερινής σεζόν, ενώ αν λερωθεί για κάποιο λόγο μπορείτε να το στείλετε στο καθαριστήριο και πιο συχνά.

Προστατέψτε το από τον σκώρο επιλέγοντας αντισκωρικά χωρίς μυρωδιά (η οσμή της ναφθαλίνης απορροφάται εύκολα από το μαλλί και δύσκολα βγαίνει).

Αποφύγετε να σιδερώνετε τα μάλλινα παλτό σας, αλλά σε περίπτωση που είναι τσαλακωμένα, σιδερώστε στην πιο χαμηλή σκάλα τοποθετώντας το παλτό σας σε καθαρή επίπεδη επιφάνεια (τραπέζι;) και βάζοντας επάνω ένα σεντόνι ή μαξιλαροθήκη, ώστε να μην υπάρξει άμεση επαφή με το σίδερο. Για καλύτερα αποτελέσματα, χρησιμοποιήστε ατμοσίδερο.

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.