Αντιοξειδωτικά: Τι προσφέρουν και πού τα βρίσκουμε

Αντιοξειδωτικά: Τι προσφέρουν και πού τα βρίσκουμε

Γνωρίζουμε ότι τα αντιοξειδωτικά συστατικά χρησιμοποιούνται σε όλα τα καλλυντικά που δρουν κατά της γήρανσης του δέρματος. Η κατανάλωση τροφών που περιέχουν αντιοξειδωτικά συστατικά βοηθά τον οργανισμό από τα μέσα…

Aπό τη Μαρία Καλοπούλου

Τα αντιοξειδωτικά ενισχύουν τη φυσική άμυνα των κυττάρων του οργανισμού μας, εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες παράγονται καθημερινά λόγω της μολυσμένης ατμόσφαιρας, του άγχους, του στρες κ.α., προκαλώντας την πρόωρη γήρανση των κυττάρων μας.

Τι προσφέρουν τα αντιοξειδωτικά;

Το σώμα μας είναι φτιαγμένο από εκατομμύρια κύτταρα, τα οποία χρειάζονται ενέργεια για να λειτουργήσουν σωστά. Η παραγωγή ενέργειας στα κύτταρα μπορεί να δημιουργήσει ελεύθερες ρίζες. Παρόλο που οι ελεύθερες ρίζες αποτελούν μέρος της ζωής και το σώμα υπό φυσιολογικές συνθήκες μπορεί να τις αντιμετωπίσει, εάν παραχθούν σε μεγάλες ποσότητες προκαλούν μεγάλη φθορά στα κύτταρά μας και συμβάλλουν στην πρόωρη γήρανσή τους.

Η φθορά αυτή ονομάζεται επίσης και οξειδωτική φθορά. Η παραγωγή ελευθέρων ριζών μπορεί να επιταχυνθεί από διαφορετικούς παράγοντες, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, το άγχος, το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ κ.ά. Οι μεταβολές που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες δρουν αθροιστικά με την ηλικία.

Τα αντιοξειδωτικά σπεύδουν σε βοήθεια!

Ευτυχώς η φύση είναι καλά σχεδιασμένη, παρέχοντας αντιοξειδωτικά που μπορούν να ενισχύσουν την φυσική άμυνα των κυττάρων του οργανισμού. Πράγματι, μπορούν να βοηθήσουν στην εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών που προκαλούν τη γήρανση των κυττάρων μας. Το φυσικό αμυντικό σύστημα του οργανισμού μας ενάντια στις ελεύθερες ρίζες αφορά ταυτόχρονα διαφορετικά αντιοξειδωτικά. Κάποια αντιοξειδωτικά συντίθενται από τα κύτταρα μας, άλλα μας παρέχονται φυσικά μέσω της διατροφής μας, όμως οι διάφορες αυτές ομάδες αλληλοσυμπληρώνουν η μία την άλλη. Παρόλο που μέχρι στιγμής δεν υπάρχει συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη, είναι καλό να τρώμε τακτικά ποικιλία τροφών που περιέχουν εκ φύσεως αντιοξειδωτικά.

Η οικογένεια των αντιοξειδωτικών

Τα αντιοξειδωτικά υπάρχουν σε πολλές μορφές, με πιο γνωστές τις βιταμίνες (C, E κ.α.), τα καροτενοειδή (βήτα-καροτίνη, λυκοπένιο κ.α.), τα ανόργανα άλατα (σελήνιο, ψευδάργυρος) και τις πολυφαινόλες. Κάθε αντιοξειδωτικό έχει συγκεκριμένο τρόπο δράσης γι’ αυτό και είναι δύσκολο να τα συγκρίνουμε. Ο καλύτερος τρόπος για να αποκομίσουμε όλα τα οφέλη από τα αντιοξειδωτικά είναι μια πλούσια και ισορροπημένη διατροφή.

Πού βρίσκονται τα αντιοξειδωτικά;

Τα αντιοξειδωτικά βρίσκονται σε πολλές διαφορετικές τροφές και ροφήματα, όπως στα φρούτα και λαχανικά, στα δημητριακά ολικής αλέσεως, στο τσάι ή τον καφέ. Έτσι, ενώ απολαμβάνουμε όλα τα παραπάνω, παράλληλα προσφέρουμε στο σώμα μας τα οφέλη των αντιοξειδωτικών.

Ας δούμε κάποια παραδείγματα:

Δείτε Επίσης
Το bioten… λάμπει και μαζί και η επιδερμίδα μας!

Βιταμίνη C: σε φρούτα και λαχανικά

Βιταμίνη Ε: σε φυτικά έλαια, δημητριακά, σοκολάτα, κρόκος αβγού Καροτενοειδή: σε καρότα, ντομάτες, πιπεριές, μπρόκολα, σπανάκι,

Σελήνιο-Ψευδάργυρος: σε θαλασσινά, ψάρια, κρέας, δημητριακά ολικής αλέσεως

Πολυφαινόλες: σε φρούτα, λαχανικά, τσάι, καφέ, κακάο, κόκκινο κρασί

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.