Μυστικά και συμβουλές για τα χειμερινά σπορ!

Μυστικά και συμβουλές για τα χειμερινά σπορ!

Η διάθεσή μας πολύ συχνά πνέει τα λοίσθια τις κρύες ημέρες του χειμώνα, αλλά πάντα υπάρχει ένας τρόπος να αντιστρέψουμε τα δεδομένα! Επιλέγοντας τη χειμερινή άθληση, μέσα από τις κατάλληλες συνθήκες και σωστό εξοπλισμό, το μόνο που έχουμε να αποκομίσουμε είναι θετικά αποτελέσματα  Να ξεκινήσουμε από τώρα;

Από την Άντζελα Μολφέτα

Σκι στο βουνό / snowboard

Ένα από τα πιο δημοφιλή χειμερινά σπορ, το σκι συνδυάζει την άσκηση με τη μαγεία της φύσης. Γυμνάζει όλο το μυϊκό σύστημα, τα χέρια και κυρίως, τα πόδια, ενώ ενισχύει έντονα το καρδιοαναπνευστικό μας σύστημα βελτιώνοντας τη φυσική μας κατάσταση. Το snowboard έχει αποκτήσει επίσης, φανατικούς οπαδούς και δυναμώνει ιδιαίτερα τα κάτω άκρα.

  • Δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή της μπότας, Πρέπει να εφαρμόζει πολύ καλά στο πόδι και να μην μας πιέζει. Οι δέστρες πρέπει να είναι καλοδιατηρημένες και να ρυθμίζονται με ακρίβεια από τον ειδικό.
  • Φοράμε πάντα ειδικά γάντια για το σκι και όχι μάλλινα, διότι είναι αδιάβροχα και κρατούν τα χέρια μας ζεστά. Το ίδιο συμβαίνει και με τη φόρμα του σκι, ενώ δεν παραλείπουμε ποτέ τοn σκούφο!
  • Δεν ξεχνάμε ποτέ τα ειδικά γυαλιά του σκι και φυσικά, τη χρήση αντηλιακών προϊόντων που θα πρέπει να ανανεώνουμε συχνά, καθώς το χιόνι αντανακλά τις ακτίνες του ήλιου με άμεσο κίνδυνο εγκαύματος!
  • Κάτω από τις φόρμες του σκι επιλέγουμε θερμικά εσώρουχα, καθώς απορροφούν τον ιδρώτα και μας κρατάνε ζεστές, ενώ αντίθετα τα βαμβακερά εσώρουχα ναι μεν απορροφούν τον ιδρώτα αλλά μεταφέρουν τις χαμηλές θερμοκρασίες στο σώμα μας.
  • Αποφεύγουμε το σκι και το snowboard εάν έχει παγώσει το χιόνι, εάν υπάρχουν δυνατοί άνεμοι με κίνδυνο δημιουργίας χιονοστιβάδων και όταν η θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλή.

Χειμερινή αναρρίχηση

Ένα εξαιρετικά δύσκολο και επικίνδυνο σπορ που περιλαμβάνει την αναρρίχηση σε παγωμένα βουνά και καταρράκτες. Εάν είμαστε αρχάριες θα πρέπει οπωσδήποτε να παρακολουθήσουμε κάποια σεμινάρια και μαθήματα σε βουνά και βράχους, ενώ στις πρώτες μας εξορμήσεις πρέπει να συνοδευόμαστε απαραίτητα από εξειδικευμένους εκπαιδευτές. Με την αναρρίχηση γυμνάζονται όλοι οι μύες του σώματός μας, με ιδιαίτερη ένταση στα άνω άκρα.

Δείτε Επίσης
Τι είπαν οι αρχαίοι φιλόσοφοι περί ευτυχίας!

  • Τα αντιανεμικά αδιάβροχα τζάκετ, τα ισοθερμικά ρούχα, τα αδιάβροχα γάντια, οι σκούφοι και τα κατάλληλα γυαλιά ηλίου αποτελούν τον βασικό εξοπλισμό, χωρίς να ξεχνάμε ποτέ το αντιηλιακό μας.
  • Τα παπούτσια πρέπει να έχουν σχεδιαστεί συγκεκριμένα για τις ανάγκες της αναρρίχησης (ορειβατικά μποτάκια), να είναι άνετα και να συνοδεύονται απαραίτητα από το ειδικό εξάρτημα που προσαρμόζεται, το κραμπόν, για να μην γλιστράμε αλλά και για να τρυπάνε τον πάγο.
  • Θα χρειαστούμε κράνος, ιμάντες, τροχαλίες, σχοινιά, ζώνη αναρρίχησης, καρφιά, καραμπινέρ ασφαλείας, πιολέ, δηλαδή σκαπάνη/αξίνα πάγου, σόντα για τη μέτρηση του βάθους του χιονιού και άλλα, ανάλογα με τη διαδρομή και τις απαιτήσεις ανά περίπτωση.
  • Εάν πρόκειται να φθάσουμε σε αρκετά μεγάλο υψόμετρο πρέπει να γνωρίζουμε πως μειώνεται η προσλαμβανόμενη ποσότητα οξυγόνου από τους πνεύμονες με συνέπεια την ευκολότερη κόπωση, οπότε θα πρέπει να αποφύγουμε τις εξουθενωτικές και απότομες κινήσεις.

Χειμερινή κολύμβηση

Από τα πιο γνωστά είδη άθλησης για τον χειμώνα και ιδιαίτερα εύκολο εάν συνεχίσουμε τα καλοκαιρινά μπάνια, χωρίς διακοπή. Το σημείο που θα πρέπει να δώσουμε προσοχή είναι η συνολική κατάσταση της υγείας μας. Εάν υποφέρουμε από αναπνευστικά, καρδιολογικά θέματα, παρατηρούνται ανισορροπίες στα αγγεία μας ή έχουμε προβλήματα με το θυρεοειδή τότε καλύτερα να αποφύγουμε τα μπάνια τον χειμώνα. Οπωσδήποτε, τα μπάνια στη θάλασσα γυμνάζουν με τον πιο άρτιο τρόπο το σώμα μας και χωρίς να υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος τραυματισμού!

  • Μια μεγάλη πετσέτα είναι απαραίτητη για να τυλιχτούμε μόλις βγούμε από τη θάλασσα, ενώ καλό είναι να έχουμε μαζί μας ρούχα, κάλτσες και παπούτσια για να ντυθούμε στα γρήγορα και να φθάσουμε ζεστές και ασφαλείς στο σπίτι.
  • Η αντοχή μέσα στο νερό είναι θέμα εξάσκησης. Απαραίτητη προϋπόθεση για να αποκτήσουμε τη δυνατότητα να παραμείνουμε όσο περισσότερο χρόνο μπορούμε μέσα στη θάλασσα είναι η σωστή προθέρμανση. Λίγο τρέξιμο, μερικές διατάσεις ή κάποιες αεροβικές ασκήσεις θα βοηθήσουν το σώμα μας να ζεσταθεί κατάλληλα.
  • Είναι προτιμότερο να μπούμε σταδιακά στη θάλασσα και όχι απότομα, δηλαδή μονομιάς. Επίσης, είναι σημαντικό να μην μένουμε ακίνητες όσο βρισκόμαστε μέσα στο νερό. Εκτός από τα διάφορα είδη κολύμβησης στα οποία θα εξασκηθούμε, μπορούμε να δημιουργήσουμε και ένα πρόγραμμα με γυμναστικές ασκήσεις που θα ενδυναμώσουν τα άκρα, το στήθος και θα «ξεκλειδώσουν» τον αυχένα και τους μύες της πλάτης.
  • Δεν μπαίνουμε στο νερό εάν αισθανόμαστε έντονη κούραση, εάν έχουμε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα φαγητού και εάν έχουμε καταναλώσει αρκετό αλκοόλ. Επίσης, όταν βρέχει φροντίζουμε να βγούμε αμέσως από τη θάλασσα, καθώς το νερό προσελκύει τους κεραυνούς!

© 2013-2025 womanidol.com. All Rights Reserved.