Το ηλιέλαιο ωφελεί στη γενική κατάσταση της υγείας μας;

Το ηλιέλαιο ωφελεί στη γενική κατάσταση της υγείας μας;

Έχουμε ακούσει πολλά και διάφορα για τη δράση του ηλιέλαιου στη διατροφή μας. Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του, πώς μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε προς όφελός μας, και που πρέπει να δείξουμε περισσότερο προσοχή;  Όλα τα μυστικά γύρω από το ηλιέλαιο, ακολουθούν…

Από την Άντζελα Μολφέτα

Πολύ συχνά ακούμε για τη χρήση διάφορων ελαίων στη μαγειρική και στη διατροφή μας, ενώ οπωσδήποτε στη χώρα και στην κουζίνα μας επικρατεί και πρωταγωνιστεί το δικό μας, παρθένο ελαιόλαδο.

Παρόλα αυτά, αναλύοντας το ηλιέλαιο μπορούμε να μάθουμε εάν θα αποτελέσει εναλλακτική ή συμπληρωματική λύση στις γαστρονομικές μας απολαύσεις. Ποια είναι τα οφέλη του για την υγεία μας και πώς θα πρέπει να το συμπεριλάβουμε στη διατροφή μας;

Τι είναι το ηλιέλαιο και ποια τα διατροφικά του στοιχεία;

Παράγεται από τη συμπίεση σπόρων του φυτού ηλίανθου και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λίπη, σημαντικά για τη λειτουργία της καρδιάς.

Στα τρόφιμα και στη μαγειρική χρησιμοποιούνται συνήθως, τέσσερις κύριες ποικιλίες ηλιέλαιου. Το ηλιέλαιο με υψηλούς δείκτες λινελαϊκού οξέος είναι το υψηλότερο σε ωμέγα-6 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, ενώ η μεσαία ή υψηλή περιεκτικότητα σε ελαϊκό οξύ προσδίδουν την αναγκαία πρόσληψη στα ωμέγα-9 λιπαρά οξέα.

Ποια είναι τα διατροφικά στοιχεία για το ηλιέλαιο:

Μέγεθος μερίδας: 1 κουταλιά της σούπας

 • Θερμίδες: 120
 • Ολικό λίπος: 14 γρ.
 • Κορεσμένο λίπος: 1 γρ.
 • Μονοακόρεστα λιπαρά: 3 γρ.
 • Πολυακόρεστα λιπαρά: 9 γρ.
 • Συνολικός υδατάνθρακας: 0 γρ.
 • Διαιτητικές ίνες: 0 γρ.
 • Ζάχαρη: 0 γρ.
 • Χολίνη: 0,03 mg (χιλιοστόγραμμο)
 • Βιταμίνη Ε: 5,59 mg
 • Βιταμίνη Κ: 0,73 mcg (μικρογραμμάριο)

Τα οφέλη για την υγεία μας

Γενικά, η κατανάλωση τροφών με ωμέγα-6 λιπαρά οξέα βοηθά στη μείωση της κακής χοληστερόλης LDL και των τριγλυκεριδίων. Μελέτες δείχνουν επίσης, πως η ανταλλαγή κορεσμένων λιπών με πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λίπη που βρίσκονται στο ηλιέλαιο μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου.

Δείτε Επίσης
Το

Το ηλιέλαιο έχει υψηλή περιεκτικότητα και σε βιταμίνη Ε, πολύ σημαντικό αντιοξειδωτικό στοιχείο για τη βέλτιστη ανοσολογική λειτουργία του οργανισμού μας. Μάλιστα, μια κουταλιά της σούπας ηλιέλαιο παρέχει το 37% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη Ε.

Αποτελεί επίσης, πλούσια πηγή λινελαϊκού οξέος, ενός στοιχείου απαραίτητου για την υγεία μας που προφυλάσσει και από την εμφάνιση καρδιακών παθήσεων. Παράλληλα, έρευνες αποκαλύπτουν πως η κατανάλωση λιπαρών οξέων ωμέγα-6 και λιπαρών οξέων ωμέγα-3 είναι σκόπιμο να ισορροπούν, ώστε να μειώνονται οι φλεγμονές.

Πώς να χρησιμοποιήσουμε το ηλιέλαιο;

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να τηγανίσουμε ή να σοτάρουμε. Το ηλιέλαιο και ιδιαίτερα οι ποικιλίες με υψηλή ή μέτρια περιεκτικότητα σε ελαϊκό οξύ, έχει υψηλό σημείο καπνού (περίπου 230° C), γεγονός που το καθιστά ένα καλό, ουδέτερο λάδι για τηγάνισμα.

Εάν επιλέξουμε ηλιέλαιο ψυχρής έκθλιψης με πλούσια, μεστή γεύση μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε σάλτσες για σαλάτες, καθώς και σε άλλες παρασκευές χαμηλής θερμότητας, όπως ταραμοσαλάτα και μαγιονέζα, με τον ίδιο τρόπο που το χρησιμοποιούν και οι επιτυχημένοι σεφ, ώστε να ανεβάσουμε τα γευστικά επίπεδα!

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.