Τσιμπολόγημα μπροστά στην τηλεόραση: Δεν είναι αθώο όπως φαίνεται!

Τσιμπολόγημα μπροστά στην τηλεόραση: Δεν είναι αθώο όπως φαίνεται!

Τι πραγματικά συμβαίνει όταν χαζεύουμε στην οθόνη αγκαλιά με πατατάκια; Μήπως τελικά το τσιμπολόγημα  δεν είναι τόσο αθώο όσο νομίζουμε; Νέα έρευνα  του Πανεπιστημίου του Σάσεξ ανακάλυψε ότι το να τρώμε, ενώ είμαστε απορροφημένοι σε κάτι άλλο, το οποίο απαιτεί την προσοχή μας, μας κάνει πιο δύσκολο να αισθανθούμε το αίσθημα του κορεσμού.

Από τη Σοφία Κροκιδά

Η έρευνα δείχνει ότι αν τρως ή πίνεις, ενώ έχεις στραμμένη την προσοχή σου αλλού, καθιστά πιο δύσκολο να καταλάβεις εάν χόρτασες ή όχι. Αυτό είναι σημαντικό για όποιον θέλει να διατηρεί ένα υγιές βάρος. Αν συνηθίζεις να τρως ενώ βλέπεις τηλεόραση μάλλον… δεν θα χορτάσεις εύκολα.  Που σημαίνει ότι όσο βλέπεις ατελείωτες σειρές τόσο πιο πιθανό είναι να πάρεις βάρος.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σάσεξ έδωσαν σε 120 συμμετέχοντες ποτά με πολλές και λίγες θερμίδες, τα οποία κατανάλωναν, ενώ έκαναν κάτι που απαιτούσε την προσοχή τους.

Αυτοί που έκαναν πιο απαιτητικές δραστηριότητες δεν έφαγαν την ίδια ποσότητα σνακ με αυτούς που έκαναν κάτι λιγότερο απαιτητικό.

Ωστόσο, οι δεύτεροι, οι οποίοι κατανάλωσαν ποτά με πολλές θερμίδες έφαγαν τελικά 45% λιγότερο από αυτούς με ποτά χαμηλών θερμίδων. Αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός μας προσαρμόζει τις διατροφικές ανάγκες του ανάλογα με τις θερμίδες που κατανάλωσε νωρίτερα.

Η βασική επισήμανση

«Η μελέτη μας δείχνει ότι αν τρώτε και πίνετε, ενώ η προσοχή διασπάται από μία δουλειά που απαιτεί τη συγκέντρωσή σας, είναι λιγότερο πιθανόν να αισθανθείτε ότι έχετε χορτάσει», εξηγεί ο Martin Yeomans, καθητητής στη Σχολή Ψυχολογίας του University of Sussex.

«Αυτό είναι σημαντικό για όσους θέλουν να διατηρούν ένα φυσιολογικό βάρος: Αν λοιπόν, είστε τύπος που μασουλάει ενώ παρακολουθεί τηλεόραση… είναι σχεδόν απίθανο να συνειδητοποιήσετε την ποσότητα που καταναλώνετε σε αυτή τη χρονική διάρκεια, γιατί τρώτε στην πραγματικότητα ασυναίσθητα», συμπληρώνει.

Πώς να το αντιμετωπίσετε

Τι να κάνετε λοιπόν την επόμενη φορά που θα νιώσετε την ανάγκη να πέσετε με τα μούτρα στα ποπ κορν ενώ βλέπετε Netflix;

Δείτε Επίσης
Ποια πίτσα του αρέσει; Αποκαλύπτει τον χαρακτήρα του!

Οι κλινικοί ψυχολόγοι προτείνουν να βάζουμε φρένο με τη βοήθεια του…pause! Όπως σημειώνουν,  δεν είναι κακό να τρώμε κάτι ενώ παρακολουθούμε τηλεόραση. Είναι σημαντικό όμως να κάνουμε ένα διάλειμμα. Η κλινική ψυχολόγος Susan Albers συστήνει το εξής «Σηκωθείτε από τον καναπέ και φάτε καλύτερα στο τραπέζι και μετά συνεχίστε να βλέπετε την αγαπημένη σας σειρά».

Αν απλά δεν μπορείτε με τίποτα να σταματήσετε για λίγο,  φροντίστε τουλάχιστον να επιλέγετε υγιεινά σνακ, όπως ωμά λαχανικά, φρούτα και νερό.

Ακόμα, μπορείτε να μετατρέψετε τη συνήθειά σας για παρακολούθηση σειρών και ταινιών σε μια συνήθεια αποκλειστικά για ραντεβού με τον σύντροφό σας ή κάποιον φίλο.

Οι ειδικοί παρατηρούν ότι πολλές φορές το να βλέπουμε τηλεόραση με άλλους μας βοηθάει, γιατί έχουμε την τάση να τρώμε λιγότερο ασυναίσθητα όταν έχουμε συντροφιά, παρά όταν είμαστε μόνοι μας.

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.