Οικολογική φροντίδα… επί κεφαλής!

Οικολογική φροντίδα… επί κεφαλής!

Πόσο φιλικά προς το περιβάλλον είναι τα προϊόντα καθαρισμού και στάλινγκ των μαλλιών μας; Ξέρετε ότι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη φροντίδα των μαλλιών μας είναι πραγματικά σοβαρές; Ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε και τι μπορούμε να αλλάξουμε!

Από τη Μαρία Καλοπούλου

Οι έρευνες λένε ότι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη φροντίδα και το styling των μαλλιών μας σε σύγκριση με την περιποίηση της επιδερμίδας ή το μακιγιάζ, είναι τρεις φορές μεγαλύτερες! Αρκεί να σκεφτούμε το καθημερινό λούσιμο. Σύμφωνα με υπολογισμούς, με την απλή αυτή διαδικασία ξοδεύουμε κατά μέσο όρο 14.222 λίτρα νερού και 1.252 κιλοβατώρες ενέργειας κάθε χρόνο, που αντιστοιχεί σε αποτύπωμα άνθρακα 500 κιλών!

Αν προσθέσουμε την ενέργεια που καταναλώνουν το σεσουάρ και τα εργαλεία styling, αλλά και την επιβάρυνση στο περιβάλλον τόσο από τις συσκευασίες όσο και από τα κατάλοιπα των προϊόντων που ξεπλένονται και καταλήγουν από τις υδάτινες οδούς στη θάλασσα, μπορούμε να φανταστούμε γιατί η ομορφιά των μαλλιών μας δεν είναι και τόσο… οικολογική!

Πλαστική ρύπανση

Τα τελευταία χρόνια, η λεγόμενη πλαστική ρύπανση έχει αυξηθεί τόσο που το πρόβλημα δεν μπορεί πλέον να αγνοηθεί. Δυστυχώς η βιομηχανία ομορφιάς είναι ένας από τους μεγαλύτερους «ρυπαντές»…

Πάνω από 120 δισεκατομμύρια συσκευασίες παράγονται κάθε χρόνο, οι περισσότερες από τις οποίες δεν είναι ανακυκλώσιμες. Το πρόβλημα είναι εντονότερο με τις συσκευασίες των σαμπουάν, των κοντίσιονερ ή των μασκών, καθώς οι διαφορετικοί τύποι πλαστικών που χρησιμοποιούνται αλλά και τα ζωηρά χρώματα που συνήθως έχουν τα μπουκάλια τους δυσκολεύουν πολύ την ανακύκλωσή τους.

Όσο για τα προϊόντα styling σε μορφή σπρέι, παρόλο που τα χημικά που καταστρέφουν το όζον έχουν πλέον αντικατασταθεί, τα περισσότερα από αυτά περιέχουν προωθητικά αέρια τα οποία συμβάλλουν στην ατμοσφαιρική ρύπανση και στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η βιομηχανία καλλυντικών κάνει στροφή σε βιώσιμες επιλογές

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε πολλές εταιρείες να κάνουν σημαντικά βήματα προς την αλλαγή συμπεριφοράς. Στόχος τους είναι να περιορίσουν τον αντίκτυπο των δραστηριοτήτων τους στο κλίμα, το νερό, τη βιοποικιλότητα και τους φυσικούς πόρους.

Έτσι, για τη φροντίδα και το styling των μαλλιών αναπτύσσουν νέες, βιοδιασπώμενες φόρμουλες με το χαμηλότερο δυνατόν περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Για να μειώσουν την παραγωγή αποβλήτων, χρησιμοποιούν λιγότερο πλαστικό στις συσκευασίες των προϊόντων τους και επιλέγουν πλαστικά που προέρχονται από ανακυκλωμένες πηγές. Ενθαρρύνουν τέλος την αγορά μεγάλων ή και επαναγεμιζόμενων συσκευασιών αποφεύγοντας αυτές που είναι μιας χρήσης.

Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς

Ξεπλένουμε τα μαλλιά με -πιο- κρύο νερό. Μπορεί να μην είναι η καλύτερη ιδέα για τον χειμώνα αλλά τους πιο ζεστούς μήνες,  το τελευταίο ξέβγαλμα με κρύο νερό, θα μας αναζωογονήσει, θα χαρίσει στιλπνότητα στην τρίχα και θα μειώσει την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος!

Ένα «χέρι» λούσιμο. Μειώνουμε στο μισό την κατανάλωση ζεστού νερού και ηλεκτρικού ρεύματος κάνοντας ένα μόνο «χέρι» σαμπουάν που τις πιο πολλές φορές, άλλωστε, αρκεί. Εναλλακτικά, παραλείπουμε το βήμα της εφαρμογής conditioner στη διάρκεια του ντους και επιλέγουμε να μας προσφέρει τα ίδια ή και περισσότερα οφέλη, ένα προϊόν leave-in που δεν ξεπλένεται.

Λουζόμαστε λιγότερο συχνά. Είναι ο ευκολότερος τρόπος για να ελαχιστοποιήσουμε τις επιπτώσεις των συνηθειών μας στο περιβάλλον. Αν όμως για τις γυναίκες με ξηρά μαλλιά το λούσιμο 2 φορές την εβδομάδα είναι ένας εφικτός στόχος, τα πράγματα δυσκολεύουν όταν υπάρχει πρόβλημα με τα μαλλιά που «λαδώνουν» γρήγορα.

Και στην περίπτωση όμως αυτή υπάρχει λύση-και δεν εννοούμε την αλογοουρά! Τα ξηρά σαμπουάν απορροφούν τη λιπαρότητα από την τρίχα αραιώνοντας το διάστημα ανάμεσα σε δύο λουσίματα.

Προτιμάμε eco pack ή επαναγεμιζόμενες συσκευασίες. Όταν μας αρέσει ένα σαμπουάν ή ένα κοντίσιονερ συνήθως δεν το αλλάζουμε. Γιατί λοιπόν να μην αναζητήσουμε το ιδανικό προϊόν για τα μαλλιά μας σε brands που προσφέρουν σε οικονομικότερες συσκευασίες eco pack ή μας επιτρέπουν να ξαναγεμίσουμε το μπουκάλι που άδειασε;

Δείτε Επίσης
4 τρόποι για να φέρετε περισσότερη φύση στο σπίτι σας

Για παράδειγμα,  η Garnier προτείνει τα Botanic Therapy Eco-packs των 500ml, τις re-fill συσκευασίες των σαμπουάν της, εξοικονομώντας 80% λιγότερο πλαστικό.

Επιλέγουμε εργαλεία φιλικά προς τον πλανήτη. Δυστυχώς, στην πλειονότητά τους οι βούρτσες και οι χτένες κατασκευάζονται από πλαστικό ή από συνδυασμούς υλικών που δύσκολα ανακυκλώνονται.

Αξίζει λοιπόν, όταν χρειαστεί να αντικαταστήσετε τα σύνεργά σας να επενδύσετε σε κάτι πιο οικολογικό αλλά και πολύ πιο ανθεκτικό, όπως είναι τα προϊόντα από φυσικό ξύλο ή μπαμπού. Αφήστε, που οι βούρτσες από φυσικά υλικά ξεμπερδεύουν ευκολότερα τα μαλλιά και  μειώνουν την καταπόνηση των μαλλιών και του τριχωτού.

Ψηφίζουμε φυσικό look. Το στέγνωμα με σεσουάρ και στη συνέχεια το styling (ιδίως το ίσιωμα) των μαλλιών είναι μια κουραστική και εξαιρετικά ενεργοβόρα διαδικασία που επιπλέον καταπονεί την τρίχα. Μήπως τελικά είναι ώρα να αποδεχτούμε τη φυσική υφή τους;

Αν μη τι άλλο, εμείς θα κερδίσουμε χρόνο και στιλ-το ατημέλητο wavy look είναι ένα από τα μεγάλα trends του καλοκαιριού- τα μαλλιά μας θα…ησυχάσουν και συγχρόνως θα έχουμε συνεισφέρει έστω και ελάχιστα στη σωτηρία του πλανήτη.

Όσο για το σεσουάρ, μπορούμε κάλλιστα να το βγάλουμε από την πρίζα και να αφήσουμε τα μαλλιά μας να στεγνώνουν φυσικά.

Αλλάζουμε χτένισμα. Πιο κοντά μαλλιά σημαίνει απελευθέρωση. Εύκολο λούσιμο, λιγότερη φροντίδα και σαφώς μικρότερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κλείσετε ραντεβού με τον κομμωτή σας και να δοκιμάστε ένα κοντό κούρεμα ή ένα καρέ που θα σας χαρίσει έναν… αέρα eco-friendly και θα σας φέρει πιο κοντά στον κόσμο των hot trends!

© 2013-2025 womanidol.com. All Rights Reserved.