Ήρθε η ώρα να πατήσουμε ένα στοπ… στη βιομηχανία τής ευεξίας και στις υπερβολές!

Με την πρώτη ματιά, δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να θέλει κανείς να ζει μια πιο υγιεινή ζωή. Ποιος δεν θέλει να νιώθει καλύτερα, να φαίνεται ομορφότερος και νεότερος; Όμως, κάπου στην πορεία, η επιδίωξή μας για υγεία έχει μετατραπεί σε έναν ξέφρενο αγώνα δρόμου για να βελτιστοποιήσουμε κάθε λεπτό της ημέρας μας, και αυτό που κάποτε ήταν μια τελετουργία ευεξίας τώρα μοιάζει με εργασία πλήρους απασχόλησης, ή και με καταναγκαστικά έργα. Επιπλέον, με όλες τις πληροφορίες και τους γκουρού υγείας στα κοινωνικά δίκτυα να παρουσιάζουν συνεχώς τις τελευταίες μόδες, δεν είναι περίεργο που πνιγόμαστε σε μια θάλασσα τάσεων ευεξίας… Μήπως να το ξανασκεφτούμε;
Από τη Μαρία Καλοπούλου
Μήπως δεν είστε οι μόνοι που νιώθετε σαν cyborg ευεξίας μερικές φορές; Ρόλερ πάγου, σάουνες υπέρυθρης ακτινοβολίας, κρύες καταδύσεις, επιθέματα καστορέλαιου, ταινία στόματος (ναι, πραγματικά) – κάθε μέρα φαίνεται να φέρνει ένα ακόμη κόλπο υγείας, μια ακόμη «θαυματουργή» ρουτίνα που υπόσχεται να μας βελτιστοποιήσει σε μια κατάσταση τέλειας, άψογης υγείας.
Η βιομηχανία ευεξίας έχει περάσει από μία εξειδικευμένη, ολιστική εναλλακτική λύση σε μια καταναλωτική δύναμη που φαίνεται να υπαγορεύει κάθε πτυχή της ζωής μας.

Με τους influencers του TikTok και τους γκουρού υγείας στο Instagram να παρουσιάζουν συνεχώς τις τελευταίες μόδες, δεν είναι περίεργο που πνιγόμαστε σε μια θάλασσα τάσεων ευεξίας.
Οι influencers των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, που κυμαίνονται από το αγαπημένο «τι τρώω σε μια μέρα» μέχρι τις βουτιές σε μπανιέρες με πάγο, όλα επιτείνουν αυτή τη μανία.
Με την πρώτη ματιά, δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να θέλει κανείς να ζει μια πιο υγιεινή ζωή. Βλέπουμε ακόμη και ένα νέο κύμα νέων, συγκεκριμένα της Γενιάς Ζ (γεννημένοι μεταξύ 1996 και 2010), που αναφέρουν ότι δεν πίνουν πλέον αλκοόλ. Σύμφωνα με μελέτες, σχεδόν οι μισοί από αυτούς κόβουν το αλκοόλ, αναφέροντας ως κύριο λόγο τις ανησυχίες για την υγεία.

Ενώ αυτές οι τάσεις έχουν πραγματικά θετικά αποτελέσματα, υπάρχει μια παγίδα: Στην προσπάθειά μας να διορθώσουμε τον εαυτό μας, μπορεί να οδεύουμε σε μια τρύπα κουνελιού υπερβολικής θεραπείας.
Κάπου στην πορεία, η επιδίωξή μας για υγεία έχει μετατραπεί σε έναν ξέφρενο αγώνα δρόμου για να βελτιστοποιήσουμε κάθε λεπτό της ημέρας μας, και αυτό που κάποτε ήταν μια τελετουργία ευεξίας τώρα μοιάζει με εργασία πλήρους απασχόλησης.
Είναι σχεδόν σαν να έχουμε εισέλθει σε μια εποχή όπου ο μόνος τρόπος για να νιώθουμε καλά είναι να κάνουμε συνεχώς κάτι για να βελτιώσουμε τον εαυτό μας, είτε αυτό γίνεται μέσω γιόγκα προσώπου, είτε καταγραφής κάθε θερμίδας ή κύκλου REM.
Αλλά σε ποιο σημείο γίνεται υπερβολικό;

Πάρτε για παράδειγμα το φαινόμενο στο TikTok, όπου όλα έχουν να κάνουν με τον συνδυασμό ευεξίας, μόδας και φιλοδοξίας σε έναν τέλεια επιμελημένο τρόπο ζωής.
Φανταστείτε μια μέρα στη ζωή σας: Ξυπνήστε στις 5:30 π.μ., κάντε ice roll στο πρόσωπό σας με το πιο πρόσφατο εργαλείο ομορφιάς, φτιάξτε ένα matcha latte, φορέστε τον κατάλληλο εξοπλισμό και ξεκινήστε ένα μάθημα Pilates, ενώ παράλληλα μοιάζετε με έναν πίνακα κομψού περιπάτου στο Pinterest!

Δεν υπάρχει χώρος για χάος εδώ. Μόνο ομαλές, συνειδητές κινήσεις και αισθητικά ευχάριστες ρουτίνες. Αυτή η απαλή και αργή ζωή, σχεδιασμένη για να αντιμετωπίσει την κουλτούρα της φασαρίας, έχει συσκευαστεί ως το απόλυτο όνειρο. Αν η ροή σας στο Instagram δεν είναι γεμάτη με την «τέλεια ημέρα ευεξίας» σας, τότε, τι κάνετε καν;
Μην με παρεξηγήσετε – είμαι υπέρ μιας καλής ρουτίνας περιποίησης της επιδερμίδας, μιας συνεδρίας θεραπείας και της κατανάλωσης καθαρών τροφών. Αλλά όταν στην πραγματικότητα αντιμετωπίζετε ένα πρόβλημα υγείας, η θάλασσα των (παρα)πληροφοριών και των συμβουλών που βρίσκετε κατά την αναζήτηση στα social media μπορεί στην πραγματικότητα να σας μπερδέψει περισσότερο.

Η πλειοψηφία των συμβουλών που βρίσκονται στο διαδίκτυο δεν υποστηρίζεται από έρευνα ή δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά, αλλά στην αναζήτησή μας για απαντήσεις, μπορεί εύκολα να πέσουμε στην παγίδα να δοκιμάσουμε ένα εκατομμύριο διαφορετικά πράγματα.
Δοκιμάζετε το τελευταίο νέο πράγμα για να το πιείτε ή να το εφαρμόσετε, νομίζοντας ότι θα θεραπεύσει τις ασθένειές σας, αλλά στην πραγματικότητα, κάθε σώμα είναι διαφορετικό και αυτό που λειτουργεί για άλλους μπορεί στην πραγματικότητα να είναι επιβλαβές για εσάς.
Να ένα άλλο πρόβλημα! Οι ιδέες είναι πολύ δαπανηρές…

Αυτές οι τάσεις, ενώ είναι διασκεδαστικές και λαμπερές, έχουν ένα υψηλό κόστος. Όχι μόνο σε χρήματα αλλά και σε χρόνο, ενέργεια και νοητικό χώρο. Είναι πολυτέλεια, προνόμιο να μπορείς να ξυπνάς, να έχεις χρόνο να ετοιμάσεις ένα χαλαρό πρωινό και να αφιερώνεις ώρες στην αυτοφροντίδα.
Κι όμως, σε έναν κόσμο που έχει εμμονή με τη φασαρία και την παραγωγικότητα, έχουμε καταφέρει να μετατρέψουμε την αυτοφροντίδα σε ένα ακόμη πράγμα που πρέπει να βελτιστοποιήσουμε.
Τώρα πρέπει να παρακολουθούμε τον ύπνο μας, να μετράμε τα επίπεδα κορτιζόλης μας και να μετράμε τα βήματά μας. Η αντίδραση των κοριτσιών με μαλθακότητα στην κουλτούρα των κοριτσιών-αφεντικών γίνεται στην πραγματικότητα προϊόν της ίδιας της κουλτούρας της δουλείας.
Υπάρχει μια λεπτή γραμμή μεταξύ της αυτοφροντίδας και της εμμονής με τον εαυτό μας – η συνεχής ροή νέων τάσεων ευεξίας είναι συντριπτική και η πίεση να συμβαδίζουμε είναι πραγματική.
Πώς περάσαμε από την απλή επιθυμία να νιώθουμε καλά στην εμμονή με κάθε μικροσκοπική λεπτομέρεια του σώματος και του μυαλού μας; Η βιομηχανία αυτοφροντίδας έχει συνδυάσει άψογα την ευεξία με τον καπιταλισμό.
Η ρητορική της αυτοαγάπης είναι κολλημένη σε κάθε βάζο περιποίησης δέρματος, βιβλίο αυτοβοήθειας και διαφήμιση στο Instagram, αλλά είναι πραγματικά αυτοαγάπη αν το κάνουμε επειδή πρέπει;

Ενώ μέρος αυτής της κουλτούρας ευεξίας έχει τις ρίζες της σε καλές προθέσεις, είναι επίσης λίγο έμφυλο. Οι γυναίκες, ειδικότερα, φέρουν το κύριο βάρος αυτού του κύματος υπερ-ίασης, με τις τελετουργίες αυτοφροντίδας και τα προϊόντα ομορφιάς να διατίθενται στην αγορά ως η απόλυτη μορφή αυτοαγάπης.
Είναι πραγματικά αυτοφροντίδα αν κυνηγάμε συνεχώς την τελευταία τάση, μόνο και μόνο για να νιώσουμε εξαντλημένοι και πιο αποσυνδεδεμένοι από το σώμα μας από ποτέ;
Ούτε οι άνδρες είναι άτρωτοι. Η εμμονή με τη μακροζωία και το biohacking αρχίζει να γίνεται δημοφιλές, χάρη στα podcast και την τεχνολογία υγείας που φοριέται, με άφθονα συμπληρώματα, κόλπα μακροζωίας και, φυσικά, συσκευές όπως τα βραχιόλια, που υπόσχονται να παρακολουθούν τα πάντα, από τη μεταβλητότητα του καρδιακού σας ρυθμού μέχρι τη «βιολογική σας ηλικία».
Υπάρχει κάτι σχεδόν ρομποτικό σε όλα αυτά

Στον πυρήνα του, το ζήτημα έγκειται στο πόσο έλεγχο δίνουμε σε εξωτερικά εργαλεία και τάσεις. Όσο περισσότερο βελτιστοποιούμε, τόσο περισσότερο κινδυνεύουμε να χάσουμε τη σύνδεση με το σώμα μας και τη διαίσθησή μας.
Είναι ένα πράγμα να παρακολουθούμε την υγεία μας, αλλά είναι άλλο να αφήνουμε αυτά τα gadgets να υπαγορεύουν πώς νιώθουμε και λειτουργούμε κάθε μέρα.
Πάρτε για παράδειγμα κάποιον που έχει κατεβάσει κάθε εφαρμογή παρακολούθησης υγείας και έχει επενδύσει σε κάθε μοντέρνα συσκευή για να «χακάρει» το δικό σώμα του, παθαίνοντας εμμονή με το να έχει την τέλεια ποσότητα ύπνου REM ή να μην μπορεί να ξεκινήσει τη μέρα του χωρίς να ελέγξει τους καρδιακούς παλμούς του.
Αυτή η τακτική δεν τον κάνει να νιώθει πιο συντονισμένα με το σώμα του – τον κάνει να αγχώνεται περισσότερο. Όλο το νόημα της ευεξίας υποτίθεται ότι είναι να νιώθω καλά, όχι να έχω εμμονή με τους αριθμούς.

Σίγουρα, τα δεδομένα είναι χρήσιμα και η παρακολούθηση μπορεί να μας δώσει πολύτιμες πληροφορίες. Αλλά τι συμβαίνει όταν χάνουμε την επαφή με τη διαίσθησή μας υπέρ της τήρησης αλγορίθμων;
Η ευεξία δεν πρέπει να αφορά την προσαρμογή της ζωής σας γύρω από ένα σύνολο μετρήσεων. Θα πρέπει να αφορά το να νιώθετε ισορροπημένοι, γεμάτοι ενέργεια και ανθρώπινοι.
Υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο οι ανατολικές πρακτικές όπως η γιόγκα και ο διαλογισμός δίνουν έμφαση στο να ακούτε το σώμα σας και να βρίσκεστε στην παρούσα στιγμή, αντί να έχετε εμμονή με την τελειότητα.
Δεν πρόκειται για την επίτευξη της τέλειας άσκησης, αλλά για το να κάθεστε ακίνητοι με αυτό που υπάρχει, να εμφανίζεστε στο στρώμα σας για ό,τι προκύψει.
Η βιομηχανία ευεξίας καθοδηγείται από τον φόβο

Φόβος γήρανσης, φόβος ασθένειας, φόβος μήπως μείνουμε πίσω. Αλλά στην επιδίωξή μας για ατελείωτη βελτιστοποίηση, ξεχνάμε ότι η ισορροπία και οι κοινωνικοί δεσμοί είναι το πραγματικό κλειδί για την ευεξία. [ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ]
Είναι η απάντηση στη μακροζωία τα περισσότερα συμπληρώματα και συσκευές ή μήπως πρόκειται για μια ζωή που είναι αυθεντική, συνδεδεμένη και το πιο σημαντικό, διασκεδαστική;
Καθώς όσο περισσότερο το σκέπτομαι, αναρωτιέμαι αν έχουμε ξεπεράσει ένα όριο. Ζούμε σε μια εποχή όπου η επιδίωξη της ευεξίας γίνεται τόσο εμμονική όσο και τα πράγματα που προσπαθούμε να αποτρέψουμε – το άγχος, η επαγγελματική εξουθένωση και η ασθένεια. Έτσι, το ερώτημα παραμένει: Έχουμε εισέλθει σε μια εποχή υπερβολικής ενασχόλησης με την ευεξία;
Ίσως είναι καιρός να ανακτήσουμε αυτή την ξεγνοιασιά, αυτή που δεν συνοδεύεται από εγχειρίδιο ή εφαρμογή. Ίσως είναι καιρός να αποδεχτούμε την ατέλεια, να απορρίψουμε τις εντολές του τύπου «πρέπει να…» και να θυμηθούμε ότι η αληθινή ευεξία δεν προέρχεται από την παρακολούθηση κάθε κίνησης. Προέρχεται από την εύρεση ισορροπίας, το να μάθουμε να ακούμε το σώμα μας και να το φροντίζουμε με λογική.