Αιθέρια έλαια: Σαγηνευτική εξερεύνηση

Αιθέρια έλαια: Σαγηνευτική εξερεύνηση

Μπορούν να φτιάξουν τη διάθεσή μας, να μας αναζωογονήσουν, να μας ηρεμήσουν. Με όποιον τρόπο κι αν τα χρησιμοποιήσουμε, τα καθαρά, βασικά αρωματικά έλαια, μπορούν να μας κάνουν να νιώσουμε υπέροχα.

Από τη Μαρία Καλοπούλου

Γιατί το άρωμα της βιολέτας να ξυπνά την ανάμνηση ενός ξεχασμένου έρωτα; Γιατί η μανόλια να ζωντανεύει τη φαντασία; Γιατί άραγε ο μόσχος να διεγείρει τις διανοητικές λειτουργίες και η αλόη να απελευθερώνει τη μελαγχολία από την ψυχή; Είναι πράγματι σαγηνευτική η εξερεύνηση του θαυμαστού κόσμου των αιθέριων ελαίων που μπορούν να εγείρουν τις αισθήσεις, να ηρεμούν, να προσφέρουν υγεία και απόλαυση…

Η αγνότερη και φυσικότερη πηγή ενέργειας

Από πολύ παλιά, τα αιθέρια έλαια αναφέρονται και ως «ζωτική δύναμη» ή η «ψυχή» του φυτού. Βρίσκονται σε συμπυκνωμένη μορφή σε διάφορα μέρη των φυτών, στα άνθη, στα φύλλα, στον καρπό, στον κορμό, στις ρίζες και προσδίδουν στο φυτό το χαρακτηριστικό του άρωμα.

Μέχρι και 200 διαφορετικές χημικές ενώσεις βρίσκονται σε κάθε αιθέριο έλαιο και σε αυτές ακριβώς τις ενώσεις οφείλονται και οι ξεχωριστές ιδιότητες αλλά και η δράση τους. Χάρη στη μεγάλη τους διεισδυτικότητα, αποτελούν και τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για την εξασφάλιση της υγείας και της ομορφιάς της επιδερμίδας αλλά και ολόκληρου του οργανισμού, αφού φθάνουν μέχρι και το κυκλοφορικό σύστημα.

Επειδή είναι πτητικά, εξατμίζονται δηλαδή, πολύ γρήγορα, είναι ο ταχύτερος αλλά και ο φυσικότερος τρόπος για να φθάσουν στα διάφορα κέντρα του εγκεφάλου. Εκεί τα αιθέρια έλαια, επηρεάζοντας την έκκριση ορμονών και νευροδιαβιβαστών καταφέρνουν να δρουν και στον ψυχισμό μας. Έτσι, ανάλογα με τα αιθέρια έλαια που θα χρησιμοποιήσουμε, χαλαρώνουμε, ηρεμούμε ή αποκτάμε ευεξία και αναζωογονούμαστε.

Δείτε Επίσης
Πέντε υπέροχες φυσικές εναλλακτικές λύσεις για balm στα χείλη μας

Οδηγίες απόλαυσης

Χρησιμοποιώντας αιθέρια έλαια μπορείτε να απολαύσετε τις χαρές της καθημερινότητας:

  • Μπάνιο: Τρεις- τέσσερις σταγόνες αιθέριων ελαίων σε μπανιέρα με χλιαρό νερό αρκούν για να προσφέρουν ξεκούραση, χαλάρωση, πνευματική διαύγεια και εγρήγορση, βελτιώνοντας την ψυχική διάθεση.
  • Αρωματισμός χώρου: Πέντε με δέκα σταγόνες αιθέριων ελαίων σε μπολ με καυτό νερό, αρωματίζουν την ατμόσφαιρα, προσφέροντας ευχάριστη διάθεση. Λίγες σταγόνες ευκάλυπτου ή αγριοκυπάρισσου αναδίδουν μυρωδιά υπαίθρου σε κλειστούς χώρους.
  • Εισπνοές: Λίγες σταγόνες αιθέριων ελαίων σε μπολ με ζεστό νερό , βοηθούν και ανακουφίζουν το αναπνευστικό σύστημα και βελτιώνουν την ψυχική διάθεση.
  • Άρωμα: Λίγες σταγόνες αιθέριων ελαίων σε οινόπνευμα, δημιουργούν απολύτως φυσικά, προσωπικά αρώματα.

Θυμηθείτε:

  • Τα αιθέρια έλαια, λόγω της συμπυκνωμένης μορφής τους, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται αδιάλυτα στο δέρμα, γιατί μπορούν να προκαλέσουν ελαφρύ έγκαυμα ή ερεθισμό.
  • Επειδή εξατμίζονται εύκολα και επηρεάζονται από το φως και τη θερμότητα, θα πρέπει να φυλάσσονται πάντα σε δροσερό μέρος σε καλά κλεισμένα σκουρόχρωμα φυαλλίδια.
  • Η χρήση των αιθέριων ελαίων- και ιδιαίτερα σε προϊόντα για την περιποίηση του σώματος- πρέπει να αποφεύγεται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
  • Φυλάτε τα αιθέρια έλαια πάντοτε μακριά από τα παιδιά.

Οι τόνοι των αιθέριων ελαίων

Τα έλαια που ανήκουν στις υψηλές νότες είναι αναζωογονητικά και τονωτικά και το άρωμά τους διαρκεί για 24 ώρες. Παραδείγματα: Βασιλικός, ευκάλυπτος, θυμάρι, ιεροβότανο, λεμόνι, φασκόμηλο.

Τα έλαια που ανήκουν στις χαμηλές νότες έχουν ηρεμιστική δράση. Το άρωμά τους διαρκεί μία εβδομάδα. Παραδείγματα: Γαρίφαλο, γιασεμί, κανέλα, μοσχοκάρυδο, πατσουλί, σανταλόξυλο, τριαντάφυλλο.

© 2013-2023 womanidol.com. All Rights Reserved.