Σπρέι φιξαρίσματος μακιγιάζ: Τι είναι, ποια είναι η χρήση του και τι προσφέρει;

Σπρέι φιξαρίσματος μακιγιάζ: Τι είναι, ποια είναι η χρήση του και τι προσφέρει;

Αν ζούμε σε ζεστό και υγρό κλίμα, εάν το δέρμα μας είναι λιπαρό ή απλά, εάν θέλουμε το μακιγιάζ μας να διατηρηθεί αναλλοίωτο για ώρες, τότε το σπρέι φιξαρίσματος θα εξασφαλίσει το τέλειο αποτέλεσμα! Πώς θα το χρησιμοποιήσουμε, τι προσφέρει και ποια είναι τα μυστικά του;

Από την Άντζελα Μολφέτα

Τι είναι και γιατί το χρειαζόμαστε;

Γνωστά και ως σπρέι φινιρίσματος, τα σπρέι φιξαρίσματος μακιγιάζ φυσικά και έχουν υγρή μορφή, με σκοπό να ψεκαστούν στο δέρμα μας μετά την ολοκλήρωση του μακιγιάζ.

Σκοπός τους είναι να χαρίσουν μακρά διάρκεια στο μακιγιάζ μας και να αποτρέψουν τη συσσώρευση χρώματος στις γραμμές έκφρασης, τις μουτζούρες και τη λιπαρότητα. Βοηθούν επίσης, στο  να αποφύγουμε την όψη πορσελάνινης κούκλας από τη χρήση πούδρας.

Τα σπρέι φιξαρίσματος λειτουργούν με τη βοήθεια πολυμερών στοιχείων, όπως το PVP. Αυτά τα πολυμερή διαλύονται σε μια υγρή βάση, αλλά μόλις έρθουν σε επαφή με το δέρμα, ενοποιούνται για να σχηματίσουν μια μεμβράνη που διατηρεί το μακιγιάζ και το κάνει πιο αδιάβροχο.

Αυτός είναι και ο λόγος που τα πιο δυνατά σπρέι φιξαρίσματος μας κάνουν να τα αισθανόμαστε κάπως πιο «βαριά», πάνω στο δέρμα μας. Τα πιο απαλά σπρέι φιξαρίσματος λειτουργούν απλώς ως μέσο ενυδάτωσης και ελαστικοποίησης της πούδρας και του μέικαπ, δημιουργώντας μια ανάλαφρη ένωση μεταξύ τους σε ένα λεπτό στρώμα.

Αυτό βοηθά στο να κρατήσει το μακιγιάζ μας λίγο περισσότερο, προσδίδοντας λιγότερα οφέλη, όμως, συγκριτικά με αυτά που περιέχουν πολυμερή στοιχεία. Υπάρχουν βέβαια και άλλοι τύποι σπρέι φιξαρίσματος.

Μερικά από αυτά περιέχουν σιλικόνες, με αποτέλεσμα να κάνουν το μέικαπ να δείχνει πολύ πιο ελαφρύ, ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως primer, πριν το μακιγιάζ.

Άλλα πάλι, μπορεί να περιέχουν SPF για να ενισχύσουν την αντηλιακή μας προστασία, ενώ κάποια λειτουργούν και ως μια επιπλέον φροντίδα δέρματος καθώς περιέχουν μια σειρά θρεπτικών συστατικών.

Πώς χρησιμοποιείται

Δημιουργούμε το μακιγιάζ μας, όπως συνήθως. Δεν χρειάζεται να αλλάξουμε κάτι. Χρησιμοποιούμε το primer, το μέικαπ, το κονσήλερ, την πούδρα και τα ανάλογα προϊόντα για το μακιγιάζ στα μάτια, στα χείλη και στα μάγουλα.

  • Κρατάμε στο χέρι μας το σπρέι φιξαρίσματος και το κουνάμε δυνατά. Φροντίζουμε να είναι λίγο πιο πάνω από το πρόσωπό μας και σε απόσταση περίπου 20-30εκ.
  • Ξεκινάμε να ψεκάζουμε σε σχήμα Χ ή Τ, κουνώντας το πρόσωπό μας ώστε να απολαύσει τις δροσοσταλίδες του σπρέι τόσο από τη δεξιά πλευρά, όσο και στο κέντρο αλλά και αριστερά!
  • Σε περίπτωση που αισθανόμαστε πως το σπρέι φιξαρίσματος αργεί να στεγνώσει ή εάν θέλουμε να επιταχύνουμε τη διαδικασία, δεν έχουμε παρά να πάρουμε μια βεντάλια ή ένα μεγάλο και σκληρό κομμάτι χαρτιού. Κουνώντας το γύρω από το πρόσωπό μας θα βοηθήσουμε στη σταθεροποίηση του μακιγιάζ πολύ πιο γρήγορα.

Μυστικά τελειότητας!

  • Για να διατηρήσουμε το μακιγιάζ μας πραγματικά αναλλοίωτο, ακόμα και τις πολύ ζεστές ημέρες είναι καλό να ψεκάζουμε με το σπρέι το πρόσωπό μας, μετά από κάθε βήμα του μακιγιάζ. Δηλαδή, ψεκάζουμε μετά το primer, ξανά μετά την εφαρμογή του μέικαπ και τέλος, μετά την πούδρα φινιρίσματος.
  • Επίσης, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το σπρέι φιξαρίσματος για να κάνουμε και τα μάτια μας ομορφότερα!  Δεν μας μένει παρά να ψεκάσουμε τα πινέλα, πριν τα περάσουμε από τη σκιά ματιών. Το χρώμα της σκιάς μας θα γίνει πιο έντονο, ενώ εάν χρησιμοποιήσουμε  μεταλλικές σκιές ματιών θα έχουμε ένα  εφέ “αλουμινόχαρτου”!
  • Το σπρέι φιξαρίσματος μπορεί ακόμα να μας βοηθήσει να διορθώσουμε μικρά λάθη στο άιλαινερ! Θα λειτουργήσει ως ένα αδιόρατο ντεμακιγιάζ, που δεν αφήνει κατάλοιπα πίσω του. Τι κάνουμε; Ψεκάζουμε το ειδικό πινέλο (σε γωνιακό σχήμα), και το χρησιμοποιούμε για να διορθώσουμε τη γραμμή είτε εάν έχουμε μουτζουρωθεί είτε εάν το ένα περίγραμμα είναι πιο παχύ από το άλλο!

Υπάρχουν διαφορές;

Αναφέραμε ήδη τι είναι και πώς λειτουργούν τα σπρέι φιξαρίσματος μακιγιάζ, αν και στο εμπόριο κυκλοφορούν και κάποια σπρέι διόρθωσης ή σταθεροποίησης, με αποτέλεσμα συχνά να γίνεται δύσκολο να ξεχωρίσουμε το ένα από το άλλο.

Εάν έχουμε λιπαρό δέρμα ή αν διαπιστώσουμε ότι το μακιγιάζ μας «λιώνει» πολύ γρήγορα, θα πρέπει να επιλέξουμε ένα παραδοσιακό σπρέι φιξαρίσματος με πολυμερή στοιχεία.

Εάν έχουμε ξηρό δέρμα και διαπιστώσουμε ότι το μακιγιάζ μας μοιάζει πολύ πουδρένιο, τότε μπορεί να προτιμήσουμε ένα πιο ενυδατικό σπρέι φιξαρίσματος, το οποίο μπορεί να μην προσφέρει πολύ μεγαλύτερη διάρκεια στο μακιγιάζ, αλλά είναι πιο κατάλληλο για καθημερινή χρήση.

Γενικά τα σπρέι ήπιας ρύθμισης μπορεί να περιλαμβάνουν ή όχι αλκοόλ. Αυτό που περιλαμβάνουν πάντα είναι φυσικά νερό, υγροσκοπικά στοιχεία όπως γλυκερίνη και βουτυλενογλυκόλη και ίσως, μερικά εκχυλίσματα βοτάνων και έλαια.

Βοηθούν στη διατήρηση μετατρέποντας το μέικαπ και την πούδρα σε ένα αδιόρατο στρώμα. Προσφέρουν επίσης, στο δέρμα ένα πιο λαμπερό και δροσερό φινίρισμα προσδίδοντας επιπλέον υγρασία. Για αυτό θεωρούνται και ιδανικά για χρήση όλη την ημέρα!

Πούδρα VS Σπρέι φιξαρίσματος

Όπως γνωρίζουμε η πούδρα είναι η τελευταία κίνηση για κάθε μακιγιάζ, καθώς δημιουργεί το ιδανικό φινίρισμα. Το σπρέι φιξαρίσματος πάντως, αποτελεί μια εξαιρετική εναλλακτική λύση.

Δείτε Επίσης
Τα ζυγωματικά μου; Στο ύψος τους!

Από τη μια, η πούδρα λειτουργεί ως μέσο απορρόφησης της περίσσειας λιπαρότητας από το δέρμα και βοηθά την υφή του μέικαπ, ώστε να σταθεροποιηθεί και να μην «τρέξει»! Όμως, καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας το δέρμα μπορεί να αρχίσει να παράγει έλαια ξανά και ξανά.

Χρησιμοποιώντας ένα σπρέι φιξαρίσματος θα ενισχύσουμε το μακιγιάζ μας και θα βοηθήσουμε στη δράση ενάντια στα νέα έλαια. Μπορεί λοιπόν, η πούδρα να αποτελεί το ιδανικό τελείωμα στο μακιγιάζ, αλλά μπορούμε να την παραλείψουμε χρησιμοποιώντας αντ΄αυτής σπρέι φιξαρίσματος.

Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε, όμως, είναι η ακολουθία της πούδρας με το σπρέι φιξαρίσματος. Σε μια τέτοια περίπτωση έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα και ακόμη περισσότερη διάρκεια!

Σπρέι φιξαρίσματος VS Primer

Τα primer, (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ) όπως και τα σπρέι φιξαρίσματος έχουν γίνει ευρέως γνωστά και δημοφιλή ως βασικά στοιχεία στον κόσμο του μακιγιάζ, μόλις τα τελευταία 15 χρόνια, περίπου. Επίσης, η φήμη τους στηρίζεται στη μεγαλύτερη διάρκεια που προσφέρουν στο μακιγιάζ.

Σίγουρα μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε σε συνδυασμό, αν και όπως αναφέραμε ήδη τα σπρέι φιξαρίσματος με σιλικόνη μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως primer.

Δίνοντας στο καθένα τον χώρο και τον χρόνο του, δημιουργούμε ένα μακιγιάζ  αναλλοίωτο και μια επιδερμίδα ελαστική, ομοιόμορφη και βελούδινη, σαν μετάξι!

Ωστόσο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ξεχωριστά. Κάποιες από εμάς θεωρούν πως τα primer δεν λειτουργούν τόσο καλά στο δέρμα τους. Σε μια τέτοια περίπτωση, ένα σπρέι φιξαρίσματος μακιγιάζ μπορεί να αποτελέσει μια εξαιρετική εναλλακτική λύση.

Άλλες πάλι, υποστηρίζουν πως το primer δουλεύει τέλεια στην επιδερμίδα τους βελτιώνοντας την υφή, την όψη και τη διάρκεια του μακιγιάζ. Τελικά, μερικές δοκιμές θα αποδείξουν τι είναι καλύτερο για εμάς!

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.