Τι πρέπει να γνωρίζετε για την αγορά πράσινων και βιολογικών καλλυντικών

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την αγορά πράσινων και βιολογικών καλλυντικών

Με έναν περίπλοκο λαβύρινθο και συγκεχυμένες πρακτικές σήμανσης στις ετικέτες, μπορεί να είναι δύσκολο να προσδιοριστεί τι πραγματικά εμπίπτει στην κατηγορία των πράσινων, βιώσιμων, φιλικών προς το περιβάλλον, καθαρών ή φυσικών προϊόντων. Ωστόσο, μαθαίνοντας αυτές τις χρήσιμες συμβουλές, θα έχετε τη γνώση να κάνετε καλύτερες καταναλωτικές επιλογές και να αποκτήσετε πληροφορίες για το πώς να ψωνίσετε προϊόντα που είναι καλύτερα για το περιβάλλον και το σώμα σας.

Από τη Μαρία Καλοπούλου 

Η θλιβερή αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν διεθνείς ρυθμιστικοί φορείς που να επιβλέπουν τη σήμανση των πράσινων και βιολογικών προϊόντων και οι εταιρείες έχουν εκμεταλλευτεί αυτό το γεγονός με μια διαδικασία που ονομάζεται «greenwashing», μια παραπλανητική πρακτική μάρκετινγκ με την οποία οι εταιρείες χαρακτηρίζουν ακόμη και τα συνθετικά υλικά ως βιολογικά. πιστεύοντας ότι τα προϊόντα τους δεν θα δοκιμαστούν ποτέ.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες σημαντικές συμβουλές, ώστε να έχετε τη γνώση όταν ψωνίζετε προϊόντα που είναι καλύτερα για το περιβάλλον και το σώμα σας. Δεν υπάρχει Πλανήτης Β.

Είμαστε όλοι υπεύθυνοι για την προστασία των σπάνιων φυσικών πόρων του πλανήτη και δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Πρέπει να συνεργαστούμε για να κάνουμε τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος και ξεκινά με το να κάνουμε έξυπνες επιλογές όταν ψωνίζουμε τρόφιμα, ρούχα, προϊόντα ομορφιάς, καλλυντικά, είδη καθαρισμού και άλλα.

Αγορά από μια αξιόπιστη χώρα προέλευσης

Η βιομηχανία ομορφιάς και καλλυντικών στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι υπεύθυνη για 49,2 δισεκατομμύρια δολάρια από περίπου τα 380 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως. Αυτό αντιπροσωπεύει ένα τεράστιο κομμάτι της πίτας και εκατοντάδες μάρκες προωθούν με ανυπομονησία προϊόντα που στοχεύουν να σας κάνουν να φαίνεστε νεότεροι και να αισθάνεστε καλύτερα.

Μέχρι το 2020, η πώληση βιολογικών προϊόντων έφτασε τα 56,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Για αυτόν τον λόγο, περισσότερο από ποτέ, οι μάρκες προσπαθούν να ενσωματώσουν την «πράσινη» ετικέτα στις σειρές τους.

Ωστόσο, στις ΗΠΑ, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) δεν διενεργεί δοκιμές πριν από τη διάθεση στην αγορά των προϊόντων. Σύμφωνα με το Γραφείο Καλλυντικών και Χρωμάτων, «Ένας κατασκευαστής καλλυντικών μπορεί να χρησιμοποιήσει σχεδόν οποιαδήποτε πρώτη ύλη ως συστατικό καλλυντικών και να εμπορευτεί το προϊόν χωρίς έγκριση από τον FDA».

Τρομακτικό, σωστά; Εάν αγοράζετε ένα προϊόν που κατασκευάζεται στις ΗΠΑ, καλύτερα να αναζητήσετε αυτά που είναι πιστοποιημένα από το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA) και όχι από τον FDA.

Το USDA είναι το διοικητικό όργανο επιφορτισμένο με τη διασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων και των πρακτικών παραγωγής. Εάν αγοράζετε καλλυντικά, προϊόντα μαλλιών ή ακόμα και καθαριστικά σπιτιού που φέρουν τη σφραγίδα του USDA Organic, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι έχουν επαληθευτεί ότι είναι βιολογικά.

Ο Καναδάς έχει επίσης αυστηρή εποπτεία της βιολογικής βιομηχανίας και είναι μια εξαιρετική χώρα προέλευσης πράσινων προϊόντων. Στον Καναδά, όλα τα καλλυντικά προϊόντα υποχρεούνται από τον νόμο να αναφέρουν τα συστατικά και όλα τα προϊόντα που φέρουν την ετικέτα “βιολογικό” πρέπει να αξιολογούνται σύμφωνα με στα Καναδικά Βιολογικά Πρότυπα.

Επιπλέον, η Ιαπωνία έχει αναμφισβήτητα τις βέλτιστες πρακτικές όσον αφορά τους ρυθμιστικούς κανονισμούς και η χώρα υπερηφανεύεται ότι διαθέτει τα υψηλότερα πρότυπα όσον αφορά την αξιολόγηση και την επισήμανση των προϊόντων.

Αυτά είναι υπέροχα νέα για τους λάτρεις της ομορφιάς και της περιποίησης της επιδερμίδας από την Ασία. Όχι μόνο η Ιαπωνία διαθέτει μερικά από τα καλύτερα προϊόντα, αλλά η εγγύηση ποιότητας είναι κάτι που μπορείτε να εμπιστευτείτε. Αν ψωνίζετε ιαπωνικά προϊόντα, αναζητήστε το αυτοκόλλητο Organic JAS. Στην Ευρώπη, το NATRUE αναπτύχθηκε το 2008 για να αντιμετωπίσει την έλλειψη προτύπων και την εσφαλμένη επισήμανση που παρατηρείται σε ολόκληρη την ήπειρο και τώρα επιβλέπει την αυστηρή σήμανση των προϊόντων. Στις αρχές του, είχε πιστοποιήσει μόνο 400 προϊόντα, αλλά τώρα πιστοποιεί πάνω από 4.000.

Κοιτάξτε την ετικέτα

Ενώ οι εθνικοί φορείς διοίκησης όπως το USDA, το JAS και το NATRUE είναι σημαντικοί για να οδηγήσουν τους καταναλωτές προς τη σωστή κατεύθυνση, υπάρχουν άλλοι παράγοντες που θα σας βοηθήσουν να καθορίσετε εάν θα επενδύσετε ή όχι σε ένα προϊόν.

Δείτε Επίσης
Η καλύτερη συμβουλή ευεξίας από την Τζέιν Φόντα; Δεν τα παρατάμε ποτέ!

Πρώτον, εάν οι σημάνσεις είναι απλώς τυπωμένες στη συσκευασία, θα πρέπει να ηχήσει το καμπανάκι συναγερμού στο κεφάλι σας. Οι μάρκες μπορούν εύκολα να ισχυριστούν ότι είναι «100% βιολογικές», «όλα φυσικά», «πράσινες» ή «φιλικές προς το περιβάλλον», αλλά μια ετικέτα όπως το USDA, το JAS, το Ecocert, το NATRUE ή το NSF είναι το εισιτήριό σας για την αλήθεια της πιστοποίησης.

Όταν διαβάζετε τη λίστα των συστατικών, δώστε προσοχή στους αστερίσκους (*), οι οποίοι θα μπορούσαν να υποδηλώνουν την πραγματική προέλευση των συστατικών και – έκπληξη, έκπληξη – δεν είναι βιολογικά. Αυτή είναι μια σκοτεινή, αλλά πολύ κοινή πρακτική σήμανσης.

Τέλος, μόνο και μόνο επειδή ένα προϊόν είναι ασφαλές για ανθρώπινη χρήση δεν σημαίνει ότι είναι ασφαλές για τη Γη. Στην πραγματικότητα, στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα απαγόρευσε τη χρήση πλαστικών μικροσφαιριδίων σε προϊόντα όπως απολεπιστικά και οδοντόκρεμες λόγω του γεγονότος ότι αυτά τα μικρά σωματίδια δεν διασπώνται και είναι υπεύθυνα για τη ρύπανση των λιμνών, των ποταμών και των ωκεανών, βλάπτοντας την υδρόβια ζωή.

Στις αρχές του 2018, το Ηνωμένο Βασίλειο άρχισε επίσης να επιβάλλει απαγόρευση σε προϊόντα που περιέχουν μικροσφαιρίδια. Εάν αγοράζετε ένα προϊόν με λειαντικές ιδιότητες, φροντίστε να προσέχετε για επικίνδυνα μικροσφαιρίδια.

Κάντε περισσότερες ερωτήσεις

Η αγορά από πιστοποιημένες ετικέτες και μάρκες υψηλής ποιότητας είναι ένα πράγμα, αλλά χρειάζεται βαθύτερη έρευνα για να κατανοήσουμε πραγματικά τον αντίκτυπο αυτών των προϊόντων στο περιβάλλον.

Εάν πρόκειται να εμβαθύνετε στην προέλευση των προϊόντων που αγοράζετε, κάντε τις ακόλουθες ερωτήσεις:

  • Προσπαθεί η εταιρεία να ελαχιστοποιήσει τα απόβλητα κατά τη διαδικασία παραγωγής;
  • Είναι το προϊόν κατασκευασμένο από ανακυκλωμένα υλικά;
  • Πόσο μακριά ταξίδεψε το προϊόν για να φτάσει σε ένα ράφι κοντά σας;

Ευτυχώς, ζούμε σε μια εποχή κατά την οποία η απεριόριστη γνώση είναι πάντα στα χέρια μας, οπότε κάντε την έρευνα το νέο σας χόμπι. Επενδύοντας χρόνο και αγοράζοντας προϊόντα που δεν βλάπτουν το περιβάλλον, βοηθάτε να γίνει ο κόσμος καλύτερος για τις επόμενες γενιές.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.