Γιατί όμως σπάμε το ρόδι την Πρωτοχρονιά;

Γιατί όμως σπάμε το ρόδι την Πρωτοχρονιά;

Όσο γερές κι όμορφες είναι οι ρώγες, τόσο χαρούμενες κι ευλογημένες θα είναι οι μέρες που φέρνει μαζί του ο νέος χρόνος. Προκατάληψη ή παράδοση, καλού κακού κάντε το και εσείς, μήπως και «σπάσει» η γκίνια του νέου χρόνου!

Από την αρχαιότητα, η ροδιά κατείχε μια ιδιαίτερη θέση στις αντιλήψεις των ανθρώπων, καθώς θεωρείτο ως ένα μαγικό δέντρο που ο καρπός του συμβόλιζε τον πλούτο και τη γονιμότητα.

Το  «σπάσιμο του ροδιού», είναι ένα πανάρχαιο έθιμο του λαού μας που ξεκίνησε από την Πελοπόννησο. Σε κάποιες περιοχές της Ελλάδος, σπάνε το ρόδι, αμέσως μετά την αλλαγή του χρόνου και σε κάποιες άλλες το πρωί της Πρωτοχρονιάς μετά την εκκλησία.

Παλαιότερα, σύμφωνα με την ελληνική παράδοση, η οικογένεια πήγαινε στην εκκλησία για τη λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου και για να υποδεχθούν τον νέο χρόνο. Επιστρέφοντας στο σπίτι, ο νοικοκύρης έχει στην τσέπη του ένα ρόδι και είναι αυτός που θα κάνει ποδαρικό, κρούοντας το κουδούνι.

Μόλις του άνοιγαν, έμπαινε πάντα με το δεξί πόδι και αμέσως μετά έσπαγε το ρόδι πίσω από την πόρτα λέγοντας την ευχή: «με υγεία, ευτυχία και χαρά το νέο έτος κι όσες ρώγες έχει το ρόδι, τόσες λίρες να έχει η τσέπη μας όλη τη χρονιά».

Σύμφωνα με την παράδοση όσο πιο πολλά και κατακόκκινα είναι τα σπόρια του ροδιού τόσο που πλουσιοπάροχος και ευλογημένος θα είναι ο νέος χρόνος.

Εννοιολογικά το ρόδι σημαίνει «ροή» και «δύναμη»

Μία έννοια που προσέλαβε στην αρχαία Ελλάδα, όπου θεωρούσαν ότι οι κόκκοι του ροδιού συμβόλιζαν την αφθονία, τη γονιμότητα και την καλή τύχη.

Στην ελληνική μυθολογία σημειώνεται ότι είναι το φρούτο της θεάς Ήρας, η οποία αναπαριστάται στα γλυπτά να κρατά μια ροδιά. Επίσης, σύμφωνα με τον μύθο, η θεά Αφροδίτη ήταν εκείνη που συνέδεσε το όνομά της με την καταγωγή της ροδιάς, καθώς η ίδια φύτεψε την πρώτη ροδιά στην Κύπρο.

Παράλληλα, όταν ο Πλούτωνας απήγαγε την Περσεφόνη και τη μετέφερε στον Κάτω Κόσμο, της έδωσε να φάει ρόδι. Εκείνη έφαγε μόνο λίγα σπόρια και έτσι έπρεπε να περνά τους έξι μήνες του έτους στον Κάτω κόσμο, τον Πλούτωνα, που θεωρητικά είναι ο χειμώνας, και τους άλλους έξι στον επάνω κόσμο, που ταυτίζεται με την εποχή του καλοκαιριού.

Δείτε Επίσης
You got this: Το νέο μήνυμα της adidas εμψυχώνει τους αθλητές του σήμερα

Αλλά και σε άλλα μέρη θεωρείται ευλογημένο φρούτο. Στον βουδισμό θεωρείται ένα από τα τρία ευλογημένα φρούτα. Υπάρχουν αρκετές αναφορές στο ρόδι, στη λαογραφία πολλών λαών, ενώ είναι σύμβολο γονιμότητας αλλά και ευμάρειας σε αρχαίους πολιτισμούς.

Αναφορές συναντάμε στην αιγυπτιακή μυθολογία, στη Βίβλο και στο Βαβυλωνιακό Ταλμούδ. Ο Μωυσής φέρεται να διαβεβαίωσε τους Ισραηλίτες ότι θα έχουν ρόδια ακόμη και στη Γη της Επαγγελίας. Ρόδια μεταφέρονταν από τα καραβάνια στην έρημο χάρη του χυμού τους. Αποξηραμένα φρούτα βρέθηκαν στην Εποχή του Χαλκού μέσα σε τάφους. Στο “Ρωμαίος και Ιουλιέτα” του Σαίξπηρ,η Ιουλιέτα επέμενε ότι ένα αηδόνι τραγουδούσε μέσα από μια ροδιά.

Καλή χρονιά!

Με ρόδι ή χωρίς, σας ευχόμαστε πρώτα η καρδιά και μετά το πορτοφόλι σας να είναι πάντοτε γεμάτο ώστε να μπορέσετε απλόχερα να χαρίζεται αγάπη και πλούτο στους γύρω σας.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.