Η νέα τάση «αναβίωση» της τζαζ. Τι είναι όμως η εποχή της τζαζ;

Η νέα τάση «αναβίωση» της τζαζ. Τι είναι όμως η εποχή της τζαζ;

Καλώς ήρθατε σε ένα ταξίδι στον χρόνο, όπου εξερευνούμε τη μαγευτική γοητεία της εποχής της τζαζ και τη βαθιά επιρροή της, στην κουλτούρα, στο στιλ, στη διακόσμηση, στον τρόπο ζωής και διασκέδασης. Η εποχή της τζαζ, που εκτείνεται στις δεκαετίες του 1920 και του 1930, ήταν μια περίοδος πρωτόγνωρης πολιτιστικής ζωντάνιας, που χαρακτηρίστηκε από τον ενεργητικό ρυθμό της μουσικής τζαζ και την πολυτελή κομψότητα. Ακολουθούν ορισμένες βασικές πτυχές που χαρακτηρίζουν ιστορικά την εποχή της τζαζ.

Από τη Μαρία Καλοπούλου 

Η εποχή της τζαζ, που εκτείνεται περίπου από το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου έως τη δεκαετία του 1920 και μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1930, ήταν μια ζωντανή και μεταμορφωτική περίοδος στην αμερικανική πολιτιστική ιστορία. Σημάδεψε μια εποχή σημαντικών κοινωνικών, πολιτιστικών και οικονομικών αλλαγών, με τη μουσική τζαζ να παίζει κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση της εποχής.

Η εποχή είδε επίσης την άνοδο διασημοτήτων όπως ο F. Scott Fitzgerald, του οποίου το μυθιστόρημα
Η εποχή είδε επίσης την άνοδο διασημοτήτων όπως ο F. Scott Fitzgerald, του οποίου το μυθιστόρημα “The Great Gatsby” συνδέεται συχνά με την εποχή της τζαζ

Εποχή μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο: Η εποχή της τζαζ εμφανίστηκε μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μια σύγκρουση που είχε βαθύ αντίκτυπο στο παγκόσμιο τοπίο. Το τέλος του πολέμου έφερε μια αίσθηση απελευθέρωσης και την επιθυμία να ξεφύγουν οι άνθρωποι από τους περιορισμούς του παρελθόντος.

Η εποχή της τζαζ παρήγαγε εμβληματικές φιγούρες και σύμβολα που αντιπροσωπεύουν το πνεύμα της εποχής
Η εποχή της τζαζ παρήγαγε εμβληματικές φιγούρες και σύμβολα που αντιπροσωπεύουν το πνεύμα της εποχής

Οικονομική ευημερία: Η δεκαετία του 1920 είδε μια περίοδο οικονομικής ευημερίας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Χαρακτηρίζεται από την αυξημένη εκβιομηχάνιση, την άνθηση του χρηματιστηρίου και την άνοδο του καταναλωτισμού. Αυτή η οικονομική ευμάρεια συνέβαλε σε μια αλλαγή στις κοινωνικές συμπεριφορές, με έμφαση στην αναψυχή, την ψυχαγωγία και τις πολιτιστικές αναζητήσεις.

Krazy Kat (αναφορά στο παράνομο μπαρ Krazy Kat στην Ουάσιγκτον) Ο καλλιτέχνης Cleon Throckmorton, η σύζυγός του/μοντέλο Katherine
Krazy Kat (αναφορά στο παράνομο μπαρ Krazy Kat στην Ουάσιγκτον) Ο καλλιτέχνης Cleon Throckmorton, η σύζυγός του/μοντέλο Katherine “Kat” Mullen και φίλοι στην είσοδο του Krazy Kat. Αυτό το διάσημο speakeasy της εποχής της τζαζ λειτουργούσε στην Ουάσιγκτον, DC κατά την εποχή της ποτοαπαγόρευσης, National Photo Company Collection (Library of Congress) / Wikipedia

Αστικοποίηση και μετανάστευση: Η δεκαετία του 1920 υπήρξε μάρτυρας σημαντικής αστικοποίησης, καθώς οι άνθρωποι μετακόμισαν από τις αγροτικές περιοχές στις πόλεις αναζητώντας ευκαιρίες εργασίας. Αυτή η μετανάστευση, ιδιαίτερα μεταξύ των Αφροαμερικανών, συνέβαλε στο πολιτιστικό χωνευτήρι των αστικών κέντρων.

Παράνομο μπαρ κάπου στις Ηνωμένες Πολιτείες, 1926
Παράνομο μπαρ κάπου στις Ηνωμένες Πολιτείες, 1926

Ποτοαπαγόρευση: Η εποχή της ποτοαπαγόρευσης, από το 1920 έως το 1933, απαγόρευσε την παραγωγή, πώληση και μεταφορά αλκοολούχων ποτών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Παρά τους περιορισμούς, τα παράνομα μπαρ και τα underground κλαμπ άκμασαν και έγιναν εστίες τζαζ μουσικής και κοινωνικής δραστηριότητας.

Πολιτιστικές και κοινωνικές αλλαγές: Η εποχή της τζαζ χαρακτηρίστηκε από μια απομάκρυνση από τις παραδοσιακές βικτοριανές αξίες. Υπήρξε μια άνοδος στη νεανική κουλτούρα, η απόρριψη των βικτωριανών ηθικών προτύπων και εστίαση στην προσωπική ελευθερία και έκφραση. Αυτό αντικατοπτρίστηκε στη μόδα, τη λογοτεχνία και τη μουσική.

Δείτε Επίσης
Άρωμα γιασεμί… για την αγάπη και την καρδιά του!

Οι γυναίκες flappers χαρακτηρίζονταν από την απελευθερωμένη στάση ζωής και τη χαρακτηριστική τους μόδα. Γυναίκες με γούνες σε κάμπριο αυτοκίνητο της εποχής του 1920
Οι γυναίκες flappers χαρακτηρίζονταν από την απελευθερωμένη στάση ζωής και τη χαρακτηριστική τους μόδα. Γυναίκες με γούνες σε κάμπριο αυτοκίνητο της εποχής του 1920

Αναγέννηση του Χάρλεμ: Η Αναγέννηση του Χάρλεμ ήταν ένα πολιτιστικό και καλλιτεχνικό κίνημα που έλαβε χώρα στη γειτονιά του Χάρλεμ της Νέας Υόρκης κατά τη δεκαετία του 1920. Γιόρτασε την αφροαμερικανική κουλτούρα, λογοτεχνία, μουσική και τέχνη, συμβάλλοντας σημαντικά στην ανάπτυξη της τζαζ και άλλων καλλιτεχνικών μορφών.

Carter and King Jazzing Orchestra, photo Wikipedia
Carter and King Jazzing Orchestra, photo Wikipedia

Μουσική Τζαζ: Η τζαζ, με τις ρίζες της στις αφροαμερικανικές μουσικές παραδόσεις, έγινε ο καθοριστικός ήχος της εποχής. Η μουσική χαρακτηριζόταν από αυτοσχεδιασμό, συγχρονισμό και έναν ζωηρό, ενεργητικό ρυθμό. Τα τζαζ κλαμπ έγιναν δημοφιλείς κοινωνικοί χώροι και εμβληματικές προσωπικότητες όπως ο Λούις Άρμστρονγκ, ο Ντιουκ Έλινγκτον και η Μπέσυ Σμιθ αναδείχθηκαν.

Η Κing Οliver Creole Band στο Σικάγο το 1923
Η Κing Οliver Creole Band στο Σικάγο το 1923

Πολιτιστικά σύμβολα: Η εποχή της τζαζ παρήγαγε εμβληματικές φιγούρες και σύμβολα που αντιπροσωπεύουν το πνεύμα της εποχής. Οι γυναίκες flappers, που χαρακτηρίζονταν από την απελευθερωμένη στάση ζωής και τη χαρακτηριστική τους μόδα, συμβόλιζαν τους μεταβαλλόμενους ρόλους των γυναικών. Η εποχή είδε επίσης την άνοδο διασημοτήτων όπως ο F. Scott Fitzgerald, του οποίου το μυθιστόρημα “The Great Gatsby” συνδέεται συχνά με την εποχή της τζαζ.

Η εποχή της τζαζ έφτασε στο τέλος της με την έναρξη της Μεγάλης Ύφεσης στη δεκαετία του 1930, η οποία έφερε οικονομικές δυσκολίες και άλλαξε το πολιτιστικό τοπίο για άλλη μια φορά.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.