Ποια είναι η σχέση της πασχαλιάς με την Παναγιά;

Ποια είναι η σχέση της πασχαλιάς με την Παναγιά;

Πολλοί χριστιανικοί μύθοι έχουν γραφτεί για την πασχαλιά, ενώ είναι και ένα από τα βασικά λουλούδια για τον στολισμό του Επιταφίου. Η πασχαλιά θεωρείται ένα πνευματικό φυτό που με το άρωμά του προάγει τη σωματική, συναισθηματική και πνευματική θεραπεία. Τα μοβ άνθη της συμβολίζουν τα πρώτα συναισθήματα της αγάπης, ενώ τα λευκά αντιπροσωπεύουν τη νεανική αθωότητα.

Σύμφωνα με την ελληνική παράδοση η Παναγία ευλόγησε την πασχαλιά να ευωδιάζουν τα μικρά μωβ άνθη της, γιατί στον ίσκιο της ξεκουράστηκαν με τον Ιωσήφ, στην πορεία τους προς την Αίγυπτο, προσπαθώντας να σώσουν τον Ιησού από την εντολή του Ηρώδη να σφαγιαστούν όλα τα νήπια.

Κατά μία άλλη εκδοχή, λέγεται ότι η Παναγία καταβεβλημένη από την Σταύρωση του Υιού της, ξάπλωσε κάτω από ένα δέντρο που δεν άνθιζε ποτέ! Αυτό για να την σκεπάσει τίναξε τα φύλλα του επάνω της και όταν εκείνη ξύπνησε και το είδε, το ευλόγησε, κάνοντάς το να ανθίσει για πρώτη φορά.

Η χριστιανική παράδοση αναφέρει επίσης, ότι στον Γολγοθά ένα μικρό δέντρο, όταν σταυρώθηκε ο Ιησούς στο Γολγοθά, αυτό το δέντρο βλέποντας τη σταύρωσή Του, από τη θλίψη του, μαράζωσε και μαράθηκε. Για ανθίσει τρεις μέρες μετά, με πανέμορφα και ευωδιαστά μοβ λουλουδάκια για να συμμετέχει στη χαρά της Ανάστασής Του. Εξ ου και το δέντρο ονομάστηκε πασχαλιά!

Η πασχαλιά χρησιμοποιείται πολύ, για τον στολισμό του Επιταφίου και της εκκλησίας τη Μεγάλη Εβδομάδα, καθώς «ντύνεται» στα μοβ, βαμμένη με τη θλίψη της Μεγάλης Παρασκευής, ή με λευκές πασχαλιές για την ημέρα της Ανάστασης.

Ίσως γι’ αυτό η πασχαλιά, πέρα από το γεγονός ότι ανθίζει συνήθως κοντά στο Πάσχα, τα μωβ άνθη της στολίζουν τον Επιτάφιο, και έτσι έχει συνδεθεί τόσο πολύ με αυτή την εορταστική περίοδο του Πάσχα.

Η πασχαλιά ανθίζει το… Πάσχα!

Από βοτανική άποψη, η πασχαλιά ή Σύριγγα (Syringa vulgaris) είναι ένας φυλλοβόλος θάμνος ή μικρό δένδρο με μεγάλα, βαθυπράσινα και σε σχήμα καρδιάς φύλλα, που οφείλει το όνομά της στο γεγονός ότι ανθίζει για 20 έως 30 ημέρες κοντά στο Πάσχα.

Ανάλογα με το είδος και την ποικιλία, τα αρωματικά της λουλούδια βγαίνουν σε μεγάλες και εντυπωσιακές, κωνικές ταξιανθίες, εξ ου και ονομάζεται και Σύριγγα.

Οι πιο πολλοί την έχουμε θαυμάσει σε διάφορες αποχρώσεις του μοβ, ωστόσο συχνά συναντάμε τα απλά ή διπλά άνθη της σε διάφορους τόνους του λευκού, ιώδους, ροζέ. Φυτεύεται ως θάμνος (μεμονωμένα είτε σε ομάδες) και με το ανάλογο κλάδεμα μπορεί να διαμορφωθεί σε δενδρύλλιο!

Έχει μέτριο ρυθμό ανάπτυξης και μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 4 μέτρα και διάμετρο τα 2 – 2,5 μέτρα. Η ανθοφορία διαρκεί περίπου 20 – 30 μέρες, τους μήνες Απρίλιο – Μάιο.

Δείτε Επίσης
Πώς να φτιάξετε ζάχαρη με πασχαλιά! Θα ξετρελαθείτε!

Πρόκειται για ένα φυτό ανθεκτικό στο κρύο του χειμώνα, αλλά και στη ζέστη του καλοκαιριού, αρκεί να ποτίζεται. Όσο πιο πολύ κρύο κάνει τους χειμερινούς μήνες τόσο εντονότερη θα είναι αργότερα η ανθοφορία του φυτού.

Όσον αφορά στην έκθεση στον ήλιο προτιμά τις ηλιόλουστες θέσεις στις οποίες αναπτύσσει ικανοποιητική ανθοφορία. Ωστόσο μπορεί να προσαρμοστεί και σε ημισκιερές θέσεις στις οποίες η ένταση της ανθοφορίας είναι περιορισμένη. Δεν έχει πολλούς “εχθρούς” και δεν απειλείται από πολλές ασθένειες.

Πού μπορεί να φυτευτεί;

Αν σας αρέσει το ξεχωριστό άρωμα της πασχαλιάς και τα λεπτεπίλεπτα άνθη της, μπορείτε να τη φυτέψετε είτε σε μπαλκόνια, σε γλάστρες που περιέχουν κατάλληλο χώμα, είτε σε κήπους.

Φυτεύεται μεμονωμένα, σε ομάδες, σε συνθέσεις μαζί με άλλα φυτά, αλλά και η μια δίπλα στην άλλη για τη δημιουργία φυτικών φραχτών. Επίσης με το κατάλληλο κλάδεμα μπορούμε να καθορίσουμε αν θα έχει τη μορφή θάμνου ή δέντρου. Τα άνθη της θα στολίσουν και θα αρωματίσουν το σπίτι σας την άνοιξη!

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.