Γνωρίστε τη νέα «ερωτική γλώσσα»: Πώς επηρεάζει το είδος της επιθυμίας σας τη σεξουαλική σας ζωή

Γνωρίστε τη νέα «ερωτική γλώσσα»: Πώς επηρεάζει το είδος της επιθυμίας σας τη σεξουαλική σας ζωή

Είστε από τους ανθρώπους όπου μία ματιά της (του) μόνο φτάνει… αεροπλάνο να σας κάνει; Ή είστε… βραδύκαυστο φυτίλι; Μήπως πάλι πιάνεται τον εαυτό σας να ανάβει ή να σβήνει ανάλογα με το περιβάλλον; Όχι, δεν έχετε τίποτα κακό, ούτε κάτι που πρέπει να θεραπευτεί. Απλώς, υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τρόποι για να βιώσετε τη σεξουαλική επιθυμία: αυθόρμητη, ανταποκρινόμενη και επιθυμία που εξαρτάται από το πλαίσιο. Διαβάστε παρακάτω για τα τρία είδη επιθυμίας, πώς να καταλάβετε το δικό σας και τι σημαίνει για τη σεξουαλική σας ζωή.

Επιμέλεια: Μαρία Καλοπούλου 

Έχετε δει μια ταινία όπου δύο πρόσωπα βρίσκονται σε ένα ραντεβού, ρίχνουν μία μόνο ματιά ο ένας στον άλλον και το επόμενο πράγμα που ξέρετε είναι ότι η κατάσταση γίνεται καυτή; Για πολλούς ανθρώπους, αυτή η φλογερή, αυθόρμητη επιθυμία για σεξ είναι ανάλογη. Για άλλους, ωστόσο, αυτή είναι μια εντελώς ακατανόητη στιγμή. Τι συμβαίνει;

Τίποτα, απλώς συμβαίνει επειδή έχετε «ανταποκρινόμενη επιθυμία». Και ενώ η ανταποκρινόμενη επιθυμία είναι ένας κοινός, φυσιολογικός και υγιής τρόπος πολλοί άνθρωποι νιώθουν ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά, επειδή η σεξουαλική τους ζωή δεν μοιάζει με σκηνή από ταινία!

Πολλοί άνθρωποι, έμαθαν ότι υποτίθεται ότι βιώνουν τη σεξουαλική επιθυμία αυθόρμητα – ότι θα έπρεπε, να διεγείρονται να και μόνο στη σκέψη του σεξ. Αλλά η σκέψη του σεξ από μόνη της δεν είναι αρκετή για πολλούς από εμάς.

Βλέπετε, υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τρόποι για να βιώσετε τη σεξουαλική επιθυμία: αυθόρμητη επιθυμία, ανταποκρινόμενη επιθυμία και επιθυμία που εξαρτάται από το πλαίσιο.

Και ένα από τα κλειδιά για μια υγιή σεξουαλική ζωή είναι η κατανόηση του είδους επιθυμίας σας και του τι σημαίνει για τη σεξουαλική σας ζωή. Αισθάνεστε συγκλονισμένοι με ένα ακόμη πράγμα που πρέπει να μάθετε για τον εαυτό σας; Μην ανησυχείτε!

Διαβάστε παρακάτω για τα τρία είδη επιθυμίας, πώς να καταλάβετε το δικό σας και τι σημαίνει για τη σεξουαλική σας ζωή.

Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι σεξουαλικής επιθυμίας;

Αυθόρμητη επιθυμία

Η αυθόρμητη επιθυμία είναι αυτό που βλέπουμε στις ταινίες – όταν ένα ζευγάρι βγαίνει ραντεβού και ρίχνει ο ένας στον άλλο μια γρήγορη ματιά, και μπουμ, είναι στο πάγκο του μπάνιου και κάνουν σεξ.

Όταν κάποιος έχει αυθόρμητη επιθυμία, μπορεί να νιώθει σαν να ενεργοποιείται σχεδόν από το πουθενά, ή απλώς στη σκέψη μιας φαντασίας ή όταν βλέπει κάποιον που πιστεύει ότι είναι θερμός τύπος. Έρχεται γρήγορα και δεν τους παίρνει πολύ χρόνο για να έχουν τη διάθεση.

Ανταποκρινόμενη επιθυμία

Η ανταποκρινόμενη επιθυμία είναι σχεδόν το αντίθετο από την αυθόρμητη επιθυμία. Η ανταποκρινόμενη επιθυμία είναι αργή. Εάν κάποιος έχει επιθυμία που ανταποκρίνεται, συνήθως δεν θέλει σεξ παρά μόνο αφού το κάνει. Ναι, σωστά καταλάβατε!

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που στην πραγματικότητα δεν θέλουν σεξ παρά μόνο αφού αρχίσουν να διασκεδάζουν, να παρακολουθούν πορνό, να παίζουν με παιχνίδια ή οτιδήποτε άλλο τους αρέσει. Αυτό συμβαίνει επειδή τα άτομα με ανταποκρινόμενη επιθυμία, χρειάζονται σεξουαλικό ερέθισμα (γνωστό και ως οτιδήποτε ο εγκέφαλός μας θεωρεί ότι σχετίζεται με το σεξ) για να ενεργοποιηθούν.

Εξαρτώμενη επιθυμία περιβάλλοντος

Ο τρίτος τύπος επιθυμίας είναι αυτό που η Emily Nagoski, Ph.D., ερευνήτρια και συγγραφέας αποκαλεί επιθυμία που εξαρτάται από το πλαίσιο, στο βιβλίο της «Έλα όπως είσαι».

Τα άτομα που έχουν επιθυμία εξαρτώμενη από το πλαίσιο βρίσκουν ότι βιώνουν αυθόρμητη επιθυμία σε ορισμένες καταστάσεις, ενώ σε άλλες καταστάσεις βιώνουν ανταποκρινόμενη επιθυμία. Φανταστείτε το ως εξής: Στην αρχή μιας σχέσης η επιθυμία σας είναι αυθόρμητη – μόνο μια ματιά στον σύντροφό σας και θέλετε να κάνετε σεξ – αλλά μήνες ή χρόνια σε μια σχέση, βρίσκετε ότι η επιθυμία σας ανταποκρίνεται περισσότερο – χρειάζεται λίγο περισσότερο χρόνο για να ανάψει η φωτιά.

Η επιθυμία που εξαρτάται από το περιβάλλον -λένε οι σεξολόγοι- ότι σχετίζεται με πράγματα όπως το μεγάλο άγχος στη δουλειά, το να γίνετε γονιός ή ακόμα και να ανησυχείτε ότι κάποιος μπορεί να σας ακούσει να κάνετε σεξ. Αυτοί και άλλοι παράγοντες μπορούν να αλλάξουν την επιθυμία να είναι πιο αυθόρμητη ή ανταποκρινόμενη.

Πώς να μάθετε ποιο είναι το είδος της επιθυμίας σας

Εάν κρατάτε την αναπνοή σας, επιτρέψτε την εκπνοή. Το θέμα εδώ δεν είναι να αγχωθείς για το να βάλεις τον εαυτό σου σε ένα κουτί, αλλά για να σας δώσουμε τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να έχετε τη σεξουαλική ζωή που θέλετε, οπότε πάρτε ό,τι χρειάζεστε και αφήστε τα υπόλοιπα.

Μπορεί να έχετε αυθόρμητη επιθυμία εάν: Όταν μόνο η σκέψη ενός συντρόφου ή μιας φαντασίωσης μπορεί να σας ανάψει. Το να έχετε αυθόρμητη επιθυμία μπορεί να εκδηλωθεί ξαφνικά, σχεδόν σαν να θέλετε να κάνετε σεξ χωρίς αύριο. Μπορεί ακόμη και να ανακαλύψετε ότι παίρνετε την πρωτοβουλία για να ξεκινήσει το σεξ ή θέλετε να κάνετε σεξ συχνά, καθώς μπορείτε να εμπλακείτε πολύ γρήγορα ή απλά είναι εκείνη η στιγμή που σκέφτεστε το σεξ.

Μπορεί να έχετε ανταποκρινόμενη επιθυμία εάν: Διαπιστώσετε ότι ενεργοποιείστε, αφού αρχίσετε να χρησιμοποιείτε το αγαπημένο σας σεξουαλικό παιχνίδι ή αφού ο σύντροφός σας έχει αρχίσει να αγγίζει τα αγαπημένα σας σημεία. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι περνάτε τις μέρες σας χωρίς να επιδιώκετε σεξ και συνήθως παίρνετε φωτιά, όταν κάποιος άλλος έχει ξεκινήσει ή αφού αντιμετωπίσετε κάτι που ο εγκέφαλός σας θεωρεί σεξουαλικό ερέθισμα, όπως ένα αισθησιακό μασάζ ή ακόμα και μια σεξουαλική σκηνή σε ταινία.

Μπορεί να έχετε επιθυμία εξαρτώμενη από το πλαίσιο εάν: Κοιτάξτε πίσω στη ζωή σας και θυμηθείτε στιγμές, κατά τις οποίες αισθανθήκατε αυθόρμητη επιθυμία και στιγμές που νιώσατε ανταποκρινόμενη επιθυμία. Καθώς διαβάζετε τους ορισμούς των τύπων επιθυμιών, μπορεί να έχετε σχέση και με τους δύο.

Στην πραγματικότητα, η Nagoski εικάζει ότι οι περισσότεροι από εμάς πιθανώς έχουμε επιθυμία που εξαρτάται από το πλαίσιο και ότι πολλοί από εμάς πιθανότατα έχουμε βιώσει τόσο αυθόρμητη όσο και ανταποκρινόμενη επιθυμία κάποια στιγμή στη ζωή μας.

Δείτε Επίσης
Το έχεις ή προσποιείσαι; Ιδού το ερώτημα!

Πώς επηρεάζει το είδος της επιθυμίας σας τη σεξουαλική σας ζωή;

Συχνά, οι ειδικοί λένε ότι ένα από τα πιο κοινά παράπονα που ακούνε από άτομα με ανταποκρινόμενη επιθυμία είναι ότι αισθάνονται μειονεκτικά. Και μαντέψτε τι συμβαίνει στη σεξουαλική σας ζωή όταν αισθάνεστε έτσι;

Δυσκολεύεστε να βρείτε τη λίμπιντο σας, είναι δύσκολο να νιώσετε ευχαρίστηση, ανησυχείτε για την απόδοσή σας, και η λίστα συνεχίζεται. Όμως, δεν πρόκειται για κάποιο πρόβλημα. Η ανταποκρινόμενη επιθυμία δεν είναι μια «ασθένεια» που πρέπει να «θεραπευθεί».

Το να έχετε ανταποκρινόμενη επιθυμία σημαίνει επίσης ότι για να ενεργοποιηθείτε, πιθανότατα πρέπει να αναζητήσετε σκόπιμα σεξουαλικό ερέθισμα. Αυτό σημαίνει να βγάλετε… αυτόν τον δονητή, να διαβάζετε ή να ακούτε κάτι ερωτικό, να ζητάτε από τον σύντροφό σου να σας φιλήσει τον λαιμό, την πλάτη ή οποιοδήποτε σημείο είναι ιδανικό για εσάς. Το να μάθετε τι χρειάζεστε για να ανάψει η επιθυμία, μπορεί να αλλάξει το παιχνίδι για άτομα με ανταποκρινόμενη επιθυμία.

Ενώ η αυθόρμητη επιθυμία είναι ο πιο γρήγορος δρόμος για τη διέγερση, δεν είναι απαραίτητα απλούστερη ή ευκολότερη να εργαστείτε μαζί της από οποιοδήποτε άλλο είδος επιθυμίας. Τα άτομα με αυθόρμητη επιθυμία τείνουν να είναι αυτά που ξεκινούν το σεξ, και για μερικούς ανθρώπους, η έναρξη του σεξ μπορεί να είναι πολύ δύσκολη ή ακόμα και να τους κάνει να αισθάνονται εκτός ορίων.

Οι γυναίκες, για παράδειγμα, θεωρούνται συχνά ως «δέκτες» και όχι ως αυτές που παίρνουν την πρωτοβουλία, έτσι μερικές γυναίκες αγωνίζονται να ξεκινήσουν το σεξ, ή από την άλλη, τις χαρακτηρίζουν πόρνη ή υπερβολική. Ας ξεκαθαρίσουμε λοιπόν τα πράγματα – το να θέλεις σεξ δεν σε κάνει πόρνη. Οι άνθρωποι με αυθόρμητη επιθυμία μπορεί επίσης να κουραστούν να ξεκινούν το σεξ επειδή θέλουν κι εκείνοι με τη σειρά τους να νιώσουν επιθυμητοί.

Εάν έχετε επιθυμία που εξαρτάται από το πλαίσιο, μπορεί να αισθάνεστε σύγχυση ή ακόμα και απογοήτευση ως προς το γιατί, μερικές φορές, η επιθυμία σας είναι τόσο αυθόρμητη και γιατί, άλλες φορές, είναι ανταποκρινόμενη.

Θυμηθείτε, δεν είστε προβληματικοί, όταν η επιθυμία σας είναι ανταποκρινόμενη και δεν είστε «υπερβολικοί», όταν η επιθυμία σας είναι αυθόρμητη. Είναι φυσικό η επιθυμία σας να αλλάξει μαζί με τις συνθήκες στη ζωή σας.

Υπάρχουν τρόποι να αλλάξετε την επιθυμία που εξαρτάται από το πλαίσιο, δημιουργώντας εκ νέου περιβάλλοντα στη ζωή σας που ευνοούσαν την αυθόρμητη επιθυμία στο παρελθόν.

Όταν είστε λιγότερο αγχωμένοι, όταν η ψυχική σας υγεία είναι σε άνοδο ή όταν αισθάνεστε συναισθηματικά συνδεδεμένοι με έναν σύντροφο, η επιθυμία γίνεται πιο αυθόρμητη. Αλλά αυτές είναι απλώς κάποιες από τις προϋποθέσεις – εναπόκειται σε εσάς να καταλάβετε ποιες είναι οι δικές σας.

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.