Γιατί ενώ του λείπεις, δεν θέλει επαφή; Δεν είναι αγάπη, είναι συντροφική απόσυρση

Κάποτε έβγαινα με κάποιον που με αποκαλούσε το καλύτερο πράγμα που του συνέβη ποτέ. Μιλούσαμε για ώρες, γελούσαμε μέχρι να μας πονέσει το στομάχι και μοιραζόμασταν ακόμη και τα πιο μύχια μυστικά που σε κανέναν άλλο δεν εκμυστηρευόμασταν. Και μια μέρα, εξαφανίστηκε. Χωρίς καβγά, χωρίς εξήγηση – απλώς έφυγε…
Από τη Μαρία Καλοπούλου
Μήνες αργότερα, έστειλε ένα μήνυμα: «Μου λείπεις».
Όταν απάντησα, επικράτησε σιωπή.
Ήταν μπερδεμένο, απογοητευτικό και, ειλικρινά, κάπως αξιολύπητο.
Πώς γίνεται να λείπεις σε κάποιο αλλά να μην θέλει να μιλήσει; Αν έχεις βρεθεί σε αυτή την κατάσταση, ξέρεις ήδη πόσο εξοργιστικό είναι. Κι όμως, συμβαίνει συνέχεια.
Ο Σίγκμουντ Φρόιντ, ο πατέρας της ψυχανάλυσης, πίστευε ότι καταπιέζουμε συναισθήματα που τα νιώθουμε υπερβολικά.

Το να σου λείπει κάποιος σημαίνει να αντιμετωπίζεις την απώλεια, τη λύπη, και ίσως ακόμη και την ενοχή. Είναι πιο εύκολο να σε κρατήσει στη μνήμη παρά στην πραγματικότητα.
Του λείπει η παρηγοριά σου και η άνεση της παρέας, αλλά όχι η προσπάθεια της συζήτησης.
Η ψυχολόγος Έστερ Πέρελ, η οποία μελετά την αγάπη και την επιθυμία, μιλάει για το πώς η απουσία τροφοδοτεί τη λαχτάρα.
Η απόσταση μετατρέπει τις αναμνήσεις σε φαντασιώσεις, κάνοντάς σας να φαίνεστε ακόμα πιο ελκυστικές από πριν. Αλλά το να αναζητάτε ένα πρόσωπο σημαίνει να αντιμετωπίζετε την αλήθεια – είστε…
Προτιμά να του λείπεις από απόσταση παρά να διακινδυνεύσει την απογοήτευση.

Έπειτα, υπάρχει η θεωρία του δεσμού. Αν έχει ένα στυλ αποφευκτικής σύνδεσης, η συναισθηματική εγγύτητα τον αγχώνει. Του αρέσει η ιδέα σας, αλλά παλεύει με την ευθύνη της σύνδεσης.
Όπως εξηγεί ο Δρ. Αμίρ Λεβίν, οι αποφευκτικοί λαχταρούν την ανεξαρτησία τόσο έντονα που η οικειότητα μοιάζει ασφυκτική. Η έλλειψη σας είναι ασφαλής, η επαφή, όχι.
Και ας είμαστε ειλικρινείς – μερικές φορές, είναι απλώς εγωισμός.
Το να ξέρει ότι είσαι ακόμα εκεί, ότι εξακολουθεί να πλανάται στο μυαλό σου, του δίνει ένα ήσυχο ταξίδι δύναμης. Μπορεί να μην σε θέλει πίσω, αλλά του αρέσει να ξέρει ότι θα μπορούσε να σε έχει, αν προσπαθούσε.
Είναι απογοητευτικό, αλλά η κατανόηση του γιατί κάποιος ενεργεί με αυτόν τον τρόπο διευκολύνει την αποχώρηση.
Όταν κάποιος νιώθει την απουσία σου αλλά αρνείται να συνδεθεί, δεν έχει να κάνει με εσένα.
Πρόκειται για τον φόβο τους, το παρελθόν τους, την αδυναμία τους να εκφραστούν με έναν τρόπο που έχει σημασία.
Οπότε, αν ποτέ λάβεις αυτό το μήνυμα — «μου λείπεις» — αλλά δεν ακολουθεί τίποτα, να θυμάσαι το εξής: Κάποιοι άνθρωποι σε θέλουν μόνο ως συναίσθημα, όχι ως άτομο. Και αξίζεις κάτι περισσότερο από αυτό.