Σύνδρομο Χουντίνι: Απόδραση από τη συναισθηματική εμπλοκή

Σύνδρομο Χουντίνι: Απόδραση από τη συναισθηματική εμπλοκή

Όλα έμοιαζαν να πηγαίνουν καλά όταν, ξαφνικά, το άτομο με το οποίο ήσασταν σας εγκαταλείπει χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις. Τι συνέβη; Γιατί συμβαίνει αυτή η κατάσταση; Η εξήγηση μπορεί να βρίσκεται στο σύνδρομο Χουντίνι. Το σύνδρομο Χουντίνι αναφέρεται στον Ούγγρο μάγο του 19ου αιώνα που εξαφανίστηκε. Ωστόσο, σήμερα, αναφερόμαστε σε ένα είδος ψυχολογικής και συναισθηματικής απόδρασης, αποφυγής συναισθημάτων και δέσμευσης. Ποιοι είναι οι λόγοι;

Επιμέλεια: Μαρία Καλοπούλου

Τα άτομα με σύνδρομο Χουντίνι χαρακτηρίζονται από διαφυγή από δουλειές, υποχρεώσεις και σχέσεις μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα. Γενικά, τείνουν να εμπλέκονται γρήγορα σε μια δραστηριότητα ή σχέση. Ωστόσο, όσο μεγαλύτερη είναι η δέσμευση, τόσο μεγαλύτερη είναι η ανάγκη να ξεφύγουν από αυτήν. Επομένως, έρχεται μια μέρα που απλά εξαφανίζονται.

Ζούμε σε μια εποχή όπου οι σχέσεις δεν φαίνονται προορισμένες να διαρκέσουν πολύ.

Τα άτομα που πάσχουν από το σύνδρομο Χουντίνι αντανακλούν απλώς ένα βαθύτερο σύμπτωμα που εμφανίζεται, ακόμη και σε κοινωνικό επίπεδο, το οποίο δεν τους βοηθά να δημιουργήσουν υγιείς και διαρκείς δεσμούς μεταξύ των ατόμων. Τώρα, γιατί συμβαίνει αυτό το φαινόμενο;

Ρευστή κοινωνία και σύγχρονοι δεσμοί

Ανεξάρτητα από την εποχή, πάντα υπήρχαν άνθρωποι που δυσκολεύονταν να δημιουργήσουν μόνιμους δεσμούς και να αναλάβουν δεσμεύσεις. Ωστόσο, η σημερινή κοινωνία μας είναι υπερβολικά ατομικιστική σε σύγκριση με άλλες εποχές της ιστορίας.

Δυστυχώς, οι άνθρωποι θεωρούνται όλο και περισσότερο ως απλά μέσα ή αντικείμενα. Αυτή η κατάσταση σημαίνει ότι συχνά πιστεύουμε ότι οι φιλίες ή οι σχέσεις δεν θα διαρκέσουν ποτέ για πάντα.

Σήμερα, οι δεσμοί με τους άλλους είναι πιο αδύναμοι και πιο διάχυτοι. Φαίνεται ότι οι άνθρωποι μπορούν να αντικατασταθούν ανά πάσα στιγμή και σε οποιοδήποτε μέρος. Τίποτα δεν διαρκεί για πάντα, και πολλοί μπορεί να γελούν με αυτή την ιδέα.

Ούτε τα πράγματα ούτε οι σχέσεις φαίνεται να είναι φτιαγμένα για να κρατήσουν. Οι αδύναμοι δεσμοί είναι σαν τις ρηχές ρίζες. Με την παραμικρή δυσκολία, όλα καταρρέουν.

Οι φάσεις του συνδρόμου Χουντίνι

Το σύνδρομο Χουντίνι εμφανίζεται συνήθως προοδευτικά, σε φάσεις. Πηγαίνει από το να δίνεις τα πάντα, στην εξαφάνιση, συχνά χωρίς ίχνος προειδοποίησης ενδιάμεσα. Κλασικά, μπορούμε να διακρίνουμε τις ακόλουθες τρεις φάσεις:

Η πρώτη φάση της συναισθηματικής έκρηξης: Σε αυτή τη φάση, ερωτευόμαστε και φαίνεται ότι όλα θα πάνε πολύ καλά, ότι είμαστε τυχεροί που γνωρίσαμε αυτό το άτομο και το έχουμε δίπλα μας. Όλα είναι τέλεια και τα όνειρά μας προβάλλονται ως πραγματικότητα με αυτό το άτομο. Ωστόσο, αυτή η φάση συνήθως φεύγει τόσο γρήγορα όσο έρχεται.

Η δεύτερη φάση των αμφιβολιών: Καθώς η σχέση έχει ασταθή βάση ή ρηχές ρίζες, μπορεί να εμφανιστούν αμφιβολίες για την αξιοπιστία της. Τίποτα δεν είναι τόσο όμορφο όσο ήταν στην αρχή και δεν είμαστε ξεκάθαροι για το τι πρόκειται να συμβεί. Εμφανίζεται η αβεβαιότητα.

Η τρίτη φάση της συναισθηματικής φυγής: Το εν λόγω άτομο φεύγει από τη σχέση, εξαφανίζεται, ίσως χωρίς καν να δώσει εξηγήσεις. Το άλλο άτομο μπορεί να διακόψει ριζικά την επαφή και δεν είναι ασυνήθιστο να μην το ξαναδείτε ποτέ.

Γιατί μπορεί να συμβεί αυτή η συναισθηματική απόδραση;

Όταν ένας από τους συντρόφους εξαφανίζεται από τη σχέση λόγω του συνδρόμου Χουντίνι, είναι σύνηθες ο άλλος να μην ξανακούσει νέα τους.

Δείτε Επίσης
Η σεξουαλικότητα καθώς μεγαλώνουμε - 7 γεγονότα για τα οποία δεν μιλάμε

Μπορεί να υπάρχουν 3 παράγοντες των οποίων η ταυτόχρονη δράση θα μπορούσε να ισοδυναμεί με ένα εκρηκτικό κοκτέιλ:

Ανωριμότητα: Προέρχεται από την έλλειψη συναισθηματικής αγωγής που έχουν κάποιοι άνθρωποι. Πολλοί έχουν στερεότυπες ιδέες για το πώς πρέπει να είναι οι σχέσεις και δεν ξέρουν πώς να τις διαχειριστούν. Υπάρχει επίσης φόβος δέσμευσης ή αδυναμίας να προγραμματίσει κανείς τη ζωή του.

Μια ατομικιστική κοινωνία: Η σημερινή κοινωνία, όπως αναφέραμε προηγουμένως, δεν αποδίδει πλέον σημασία στις σταθερές σχέσεις, τη δημιουργία οικογενειών και το σεξ ως έκφραση αγάπης και υπέρβασης. Αντίθετα, ένα είδος παρεξηγημένης ελευθερίας που εκδηλώνεται ως ατομικισμός έχει αντικαταστήσει αυτές τις αξίες.

Διαδίκτυο, μέσα κοινωνικής δικτύωσης και νέες τεχνολογίες: Τέλος, τα κοινωνικά δίκτυα μάς δίνουν την εντύπωση ότι έχουμε δεκάδες πιθανούς συντρόφους– άτομα που μας έχουν σε αναμονή, που μας γράφουν, μας στέλνουν φωτογραφίες. Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι δύσκολο να συγκεντρωθείς και να μείνεις με ένα μόνο άτομο, αποκηρύσσοντας όλα τα άλλα, σύμφωνα με το στερεότυπο που επιβάλλει η κοινωνία.

Το σύνδρομο Χουντίνι δεν είναι η μόνη επιλογή

Εν κατακλείδι, ίσως για πολλούς, η κατάσταση δεν είναι η πιο ευνοϊκή, αλλά πρέπει να αποφύγουμε να γίνουμε θύματα απόδρασης και να αποφύγουμε να δραπετεύσουμε εμείς οι ίδιοι.

Το σύνδρομο Χουντίνι είναι όλο και πιο συχνό σε αυτήν τη ρευστή κοινωνία, αλλά δεν είναι η μόνη επιλογή συμπεριφοράς.

Επομένως, πρέπει να φροντίζουμε το άτομο με το οποίο είμαστε. Επιπλέον, δεν πρέπει να παίζουμε με τα συναισθήματα των άλλων, όπως πρέπει να φροντίζουμε την αυτοεκτίμησή μας και να αντιμετωπίζουμε τον φόβο της υποτιθέμενης αποκήρυξης πολλών συντρόφων.

© 2013-2025 womanidol.com. All Rights Reserved.