Body Neutrality Vs Body Positivity: Ένα νέο κίνημα γεννιέται

Body Neutrality Vs Body Positivity: Ένα νέο κίνημα γεννιέται

Το σώμα μας δεν αφορά αποκλειστικά την εξωτερική μας εμφάνιση, αλλά και όλες τις λειτουργίες του, οι οποίες συμβάλλουν στη ζωή μας και μας βοηθούν να πραγματοποιούμε καθημερινά τόσες λειτουργίες. Σε αυτό ακριβώς, στηρίζεται και το κίνημα του Body Neutrality, το οποίο προωθεί την ιδέα ότι δεν είμαστε υποχρεωμένοι να αγαπάμε διαρκώς το πώς μοιάζουμε, ώστε να υποστηρίξουμε την ιδέα του Body Positivity.

Επιμέλεια: Μαρία Καλοπούλου

Η νέα αυτή φιλοσοφία που αποτυπώνεται με τη λέξη «neutrality», δηλαδή ουδετερότητα, μας βοηθάει να δούμε πέρα από την εικόνα, να εστιάσουμε σε αναλλοίωτα χαρακτηριστικά μας, όπως είναι η ευγένεια, απαλλάσσοντας το άγχος του «φαίνεσθαι» που εξακολουθεί να ταλανίζει πλήθος κόσμου, συνειδητοποιώντας ότι είμαστε πολλά περισσότερα από ένα επιθυμητό κορμί, που αγγίζει την τελειότητα.

«Αγαπάω το σώμα μου», δεν πρέπει να σημαίνει αποκλειστικά πως μ’ αρέσουν οι καμπύλες μου, αλλά πως το αποδέχομαι για όσα μου προσφέρει. Ο στόχος, λοιπόν, του κινήματος είναι να ελαχιστοποιήσει την υπέρμετρη σημασία που έχει δοθεί στη εμφάνιση, επεκτείνοντας τον όρο του body positivity.

Συγκεκριμένα αυτή η «ουδετερότητα» θέλει να μας ωθήσει να αγαπήσουμε το σώμα μας, επειδή μας «στηρίζει», επειδή είναι εδώ σε κάθε δύσκολη στιγμή και δεν καταρρεύσαμε. Επειδή, μας δίνει τη δυνατότητα να μετακινούμαστε καθημερινά για τις υποχρεώσεις μας, μας προσφέρει τη δύναμη και τη σημασία της αγκαλιάς με τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Το κίνημα του Body Neutrality υποστηρίζει πως «Είναι εντάξει να μην βλέπουμε πάντοτε θετικά το σώμα μας»

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο Body Neutrality Vs Body Positivity

Το Body Neutrality το συναντάμε σε κάθε πτυχή της ζωής μας. Στο σπίτι, στη δουλειά, στις προπονήσεις, ακόμα και σε έναν απλό περίπατο, όπου το σώμα μας είναι αυτό που μας επιτρέπει να λειτουργούμε, χωρίς να εστιάσουμε στο εξωτερικό του κομμάτι, αλλά στο εσωτερικό, που είναι οι αντοχές μας.

Διαδραματίζει, παράλληλα, σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του ανθρώπου, στην αποδοχή του εαυτού μας, το να είμαστε ειλικρινείς με όσα νιώθουμε και να αγαπάμε το σώμα μας ανά πάσα ώρα τόσο για τις αναλογίες του όσο και για αυτά που κάνει για εμάς, είτε γυμναζόμαστε είτε όχι, είτε επιλέγουμε να ακολουθήσουμε μια συγκεκριμένη διατροφή είτε όχι, συμβάλλοντας θετικά στο να διατηρείται σε καλά επίπεδα η ψυχολογία μας.

Βέβαια, αυτό πολλές φορές μας οδηγεί και στη βελτίωσή μας, όσον αφορά τρέχοντα θέματα υγείας. Για παράδειγμα, τα πολλά παραπανίσια κιλά, αποτελούν σοβαρό ζήτημα για τον οργανισμό, τα οποία με την έλλειψη μιας κατευθυντήριας γραμμής, πιθανολογούνται να καταλήξουν σε παχυσαρκία. Επομένως με το Body Neutrality ως σύμμαχο, είναι μια βοήθεια, ώστε να αντιληφθούμε πως «δεν αγαπάω απλά το σώμα μου, αλλά και το προσέχω».

Όπως πολύ σωστά έθεσε η καθηγήτρια Alison Stone, στο Πανεπιστήμιο του Lancaster, «Πολύ συχνά βρισκόμαστε σε μία σχέση τύπου “άσπρο ή μαύρο” με τα σώματά μας και νιώθουμε πως πρέπει είτε να το αγαπάμε είτε να το μισούμε. Το κίνημα του body neutrality μας δίνει την ευκαιρία μίας μέσης λύσης και την ευκαιρία απλώς της αποδοχής».

Το Body Neutrality μας βοηθά να αντιληφθούμε πως «δεν αγαπάω απλά το σώμα μου, αλλά και το προσέχω».

Η τάση αυτής της φιλοσοφίας ξεκίνησε από την Anne Poirier, πρώην καθηγήτρια φυσικής αγωγής, η οποία το 2015 οργάνωσε το πρώτο Body Neutrality Workshop στο Βερμόντ, εκμαιεύοντας όλες τις πληροφορίες πίσω από αυτό.

Η ιδέα που έδωσε το κίνημα, εστίασε στο να σκεφτούμε βαθύτερα πως εάν διατηρήσουμε μια πιο ουδέτερη στάση απέναντι στο σώμα μας, τότε πραγματικά θα αφεθούμε και δεν θα σκεφτόμαστε πλέον πώς μας βλέπουν οι γύρω μας.

Τι συμβαίνει με το Body Positivity;

Η επινόησή του στη δεκαετία του 60, ξεκίνησε δυναμικά και εν τέλει κατέληξε να θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα κινήματα παγκοσμίως, μέχρι και σήμερα. Το Body Positivity κατέκτησε τον κόσμο των social media, δημιουργώντας το δικό του πολυσύχναστο hashtag (#bodypositivity), προωθώντας την κύρια ιδέα του: «αγαπάμε το σώμα μας ανεξάρτητα με το πώς είναι».

Πώς ακριβώς, όμως, γίνεται αυτό; Αναρωτιέμαι, καθώς κοιτάζω τον καθρέφτη και αισθάνομαι πως δεν μου αρέσει η εικόνα. Θεωρείται τάση η ψευδαίσθηση ότι με αποδέχομαι πραγματικά;

Η υπερβολικά επιβλητική αυτοπεποίθηση που αναδείκνυε το Body Positivity, ήταν εξ΄αρχής το πρόβλημά του, το οποίο αυτομάτως αμελούσε μια βασική προϋπόθεση για τη δημιουργία μιας ειλικρινούς σχέσης με το σώμα μας και κατ΄ επέκταση με τον ίδιο μας τον εαυτό.

Δείτε Επίσης
Υπάρχει το τέλειο σώμα; Ναι! Και είναι το δικό σας!

Το Body Positivity προωθεί την κύρια ιδέα του: «αγαπάμε το σώμα μας ανεξάρτητα με το πώς είναι». Μήπως όμως αυτό είναι τελικά μία ψευδαίσθηση;

Αυτή δεν είναι άλλη από το στάδιο της αποδοχής. Ας μην ξεχνάμε, πως νους και σώμα είναι αλληλένδετα και είναι πιθανόν να κρύβονται πολλά σκοτεινά συναισθήματα ως προς αυτό, πέρα από μια απλή δυσαρέσκεια. Η επιβολή της άνευ όρων αγάπης, μπορεί να αποδώσει τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Βέβαια, με το πέρασμα των χρόνων όλο και χανόταν η λάμψη του κινήματος, που στόχευε σε θετικές επιδράσεις, και άρχισε να «μεταμορφώνεται», απορρίπτοντας την αρχική κοινωνική ύπαρξή του.

Γνωστές πολυεθνικές εταιρείες εκμεταλλεύτηκαν την αναγνωσιμότητα και την ευαισθητοποίηση του θέματος, αξιοποιώντας το μήνυμά του σε διαφημιστικές καμπάνιες, στις οποίες από τη μια πλευρά προβάλλεται η σπουδαιότητα της «τέλειας ατέλειας των σωμάτων», ενώ ταυτόχρονα διαφημίζουν προϊόντα που υπόσχονταν την ομορφιά που ορίζεται βάσει των προτύπων της κοινωνίας.

Με δύο λόγια

Το Body Positivity (επιλεγμένη θετικότητα του σώματος) υποστηρίζει: «Αγαπήστε το σώμα σας όπως φαίνεται για να νιώθετε καλύτερα με τον εαυτό σας».

Το Body Neutrality (ουδετερότητα του σώματος) λέει «Το πώς φαίνεται το σώμα σας είναι το λιγότερο ενδιαφέρον και σημαντικό πράγμα για εσάς. Δεν χρειάζεται να αγαπάτε την εμφάνισή σας για να νιώθετε καλά με τον εαυτό σας».

Ήρθε η στιγμή να εστιάσουμε στην αποδοχή, στην ευγνωμοσύνη και στην εξέλιξή μας. Σας αρέσει το σώμα σας; Είναι εντάξει. Δεν σας αρέσει; Είναι εντάξει. Θέλετε να το αλλάξετε; Είναι εντάξει. Η ειλικρινής αγάπη έρχεται από μέσα προς τα έξω.

Tα στοιχεία για το άρθρο προέρχονται από το www.verywellmind.com και το www.healthline.com  

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.