Διακρίνοντας την αλήθεια από το ψέμα στην εποχή της πληροφορίας

Διακρίνοντας την αλήθεια από το ψέμα στην εποχή της πληροφορίας

Σχεδόν κάθε μέρα κάποιος υποστηρίζει ένα αβάσιμο γεγονός. Ζούμε σε μια εποχή, κατά την οποία οι φαινομενικά πραγματικές πληροφορίες έρχονται κατά ριπάς… πυροβόλου. Μια εποχή, όπου η μνήμη βασίζεται σε δεκανίκια που εξισορροπούν τη νοημοσύνη με την υπόθεση, την πληροφορία με την εικασία, την πραγματικότητα με την ψευδαίσθηση και τη λογική με την ανοησία. Αλήθεια: Τι είναι;

Γράφει ο Joseph Mazur, Ph.D.,
καθηγητής και συγγραφέας στο
Psychology Today

Ζούμε σε έναν κόσμο που δέχεται την αλήθεια από φημολογία. Οι φήμες διαδίδονται με κολοσσιαία ταχύτητα, ειδικά όταν περνούν μέσα από θαλάμους ηχούς που με την παραμικρή υπόδειξη ενός πιθανού γεγονότος – όχι ενός γεγονότος – γίνονται viral. Ένα απόσπασμα με μια αποστροφή που λείπει ή μια τροποποιημένη λέξη μπορεί να μέχρι και να αντιστρέφει ένα γεγονός.

Όπως σε ένα νούμερο τσίρκου, οι περίεργες ιδέες τραβούν την προσοχή. Το περιεχόμενο εξαπλώνεται γρήγορα επειδή ένα άτομο μοιράζεται έναν ιστότοπο με πολλά άτομα, δημιουργώντας κατά λάθος μια εκθετική αναγνωσιμότητα. Μεγάλο μέρος αφορά την προσέλκυση προσοχής, ώστε οι διαφημιστές να μπορούν να προωθήσουν αυτό που έχουν να πουλήσουν.

Υπάρχουν συνδρομές που πρέπει να πουληθούν και διαφημίσεις που πρέπει να φέρουν κέρδη, αλλά δεν είναι πάντα θέμα χρημάτων. Κάποιοι δεν θέλουν να γίνουν κάποιοι και άλλοι πιστεύουν ότι η προσοχή δημιουργεί δύναμη και διασημότητα. Δεν υπάρχει τίποτα νέο σε αυτό.

Για αιώνες, η μακιαβελική επιθετική συμπεριφορά διέκρινε τους οπαδούς από τους ηγέτες. Κάθε αιώνας είχε πάντοτε περισσότερους τυράννους και δεσπότες από όσους χρειαζόταν. Αλλά ο 21ος αιώνας έχει διευκολύνει πολύ τους πρόθυμους οπορτουνιστές να γίνουν αναγνωρίσιμοι  και πλούσιοι, σε πολλές περιπτώσεις πολύ πέρα ​​από την αξία τους.

Η διαστρέβλωση των γεγονότων

Αυτός ο αιώνας έχει πολύ περισσότερα διαστρεβλωμένα γεγονότα. Το smartphone που δύσκολα φεύγει από το χέρι μας «μαθαίνει» ό,τι μπορεί για σένα, τι αγοράζεις, ποιο ειδησεογραφικό μέσο προτιμάς, ποιοι είναι οι φίλοι σου και τα βιβλία και τις ταινίες που προτιμάς.

Ο Big Brother παρακολουθεί; Λέγονται πολλά. Αλλά παρατηρείτε ότι όταν περιηγείστε στο διαδίκτυο για σχεδόν οτιδήποτε σκοπεύετε να αγοράσετε, εμφανίζονται διαφημίσεις σε όλες σχεδόν τις αναζητήσεις σας για τις επόμενες ημέρες. Δεν είναι τυχαίο.

Οι μηχανές αναζήτησης δημιουργούν εξατομικευμένες προτάσεις με βάση προηγούμενες αναζητήσεις. Το ίδιο ισχύει και για τις προτιμήσεις ειδήσεων. Το ιστορικό σας λέει στην Google ότι διαβάζατε πρακτορεία με φιλελεύθερες ειδήσεις, επομένως οι μελλοντικές σας κινήσεις θα είναι ειδησεογραφικοί οργανισμοί που ταιριάζουν με το διανοητικό στιλ και τη λογική σας.

Εάν έχετε διαβάσει ψεύτικες ειδήσεις, τότε οι ψεύτικες ειδήσεις θα συνεχίσουν να βρίσκονται ψηλά στην αναδυόμενη λίστα σας. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι αρκετά έξυπνη για να σας προμηθεύσει με εξαιρετικά ρεαλιστικό υλικό διαδίδοντας όλη την παραπληροφόρηση στην οποία είστε επιρρεπείς να μάθετε. Τα έγκριτα άρθρα μπορεί να φαίνονται σαν να γράφτηκαν από αυθεντικούς λογαριασμούς, ενώ είναι έργο ρομπότ και τρολ που πληρώνονται για τη διάδοση ψεύτικων πολιτικών απόψεων.

Εάν έχετε διαβάσει τους New York Times, οι αναζητήσεις σας για ειδήσεις θα ακολουθήσουν τη σφαίρα των ειδήσεων που ελέγχονται σημαντικά από πνευματικά δεδομένα. Αλλά απέναντί ​​του βρίσκονται εκείνοι οι απατεώνες που φαίνονται και ακούγονται σαν να είναι ειδησεογραφικά πρακτορεία ειδήσεων που ελέγχουν τα γεγονότα, ενώ, στην πραγματικότητα, είναι μονάδες προπαγάνδας με σενάριο που έχουν κατασκευαστεί για να κρατούν την προσοχή μας.

Στην επιστήμη, η αλήθεια ονομάζεται “Γεγονός”

Οι αλήθειες και τα ψεύδη είναι προσβάσιμα από την αντικειμενική πραγματικότητα αναμεμειγμένη με ασαφή νοήματα που μπορούν να υπονομεύσουν τα γεγονότα.

Σε αντίθεση με τα μαθηματικά, όπου οι ερευνητές μπορούν να έχουν απόψεις και να κάνουν εικασίες πριν τις αποδείξουν πέραν πάσης αμφιβολίας, η επιστήμη λειτουργεί διαφορετικά. Γενικά, η αλήθεια δεν προέρχεται από άκαμπτες ιδέες ή επαγωγική λογικής.

Για να ονομαστεί επιστημονική οποιαδήποτε μελέτη, πρέπει να επαναληφθεί μέσω ανεξάρτητων πειραμάτων. Πρέπει να βασίζεται σε προσεκτικές παρατηρήσεις, αποφεύγοντας προκαταλήψεις και εμμονές στην επιστημονική έρευνα που μπορεί να οδηγήσουν σε ψευδή αποτελέσματα.

Η επιστήμη ξεκινά με την περιέργεια και την παρατήρηση. Η γνώμη μπορεί να οδηγήσει σε υποθέσεις που ελέγχονται μέσω πειραμάτων στον φυσικό κόσμο των παρατηρήσιμων δεδομένων που βελτιώνουν τη θεωρία.

Τα δεδομένα παρατήρησης, ωστόσο, είναι δύσκολο να αναλυθούν, καθώς περνούν μέσα από τα συμβατικά χαρακτηριστικά συμπεριφοράς ενός ερευνητή. Υπάρχουν πάντα εγγενείς τάσεις στην αναζήτηση δεδομένων, ώστε να αποφύγουμε προκατειλημμένα συμπεράσματα, χάνοντας κρυφές μεταβλητές μέσω μεροληψίας και λανθασμένης εκτίμησης στατιστικών εργαλείων και μεθόδων.

Ευτυχώς, τα προκατειλημμένα συμπεράσματα είναι σχετικά σπάνια, παρόλο που οι αλήθειες στις οποίες καταλήγουν – υπό τον έλεγχο μίας πιο προσεκτικής επιστημονικής έρευνας – δεν είναι τόσο «κλειδωμένες», όσο για παράδειγμα μια μαθηματική απόδειξη.

Η αλήθεια μέσα από μια συλλογή δυνατοτήτων

Σε αυτήν την εποχή του Διαδικτύου, γνωρίζουμε την αλήθεια μέσω της εμπιστοσύνης. Πώς μπορεί κανείς να γνωρίζει εκ των προτέρων ότι κάτι είναι γεγονός χωρίς να έχει αποδείξεις; Οι αποδείξεις είναι η απάντηση.

Δείτε Επίσης
Καταπολέμηση του διαδικτυακού εκφοβισμού: Πώς μπορούν γονείς και παιδιά να προστατευτούν

Ποια είναι όμως ακριβώς τα αποδεικτικά στοιχεία; Στα μαθηματικά, γνωρίζουμε ότι τα στοιχεία είναι λογικές συναγωγές που συνδέονται με καθιερωμένα θεωρήματα. Αλλά τι είναι τα στοιχεία, ας πούμε, στη βιολογία, το δίκαιο, την οικονομία ή ακόμα και την πολιτική; Υπάρχει διαφορά, αλλά όχι μεγάλη.

Η αλήθεια περιλαμβάνει νόημα και ορισμό. Δηλαδή, κάποιος φτάνει στην εγκυρότητα χτίζοντας μια συλλογή από πιθανότητες και στη συνέχεια φιλτράροντας αυτές τις δυνατότητες με κατηγοριοποίηση, αλλά και με κάποια διαδικασία εξάλειψης, αμφισβητώντας και καταλήγοντας κατά πόσο αυτές οι πιθανότητες ταιριάζουν στον κόσμο της εμπειρίας μας.

Για τη μουσική και την ποίηση, η αλήθεια πηγάζει από το πνεύμα των συλλογικών μας οικείων αισθήσεων μας. Για τα μαθηματικά, προέρχεται από την καθολική μας αίσθηση της λογικής.

Η απόδειξη είναι μια απόλυτη πεποίθηση, ενώ το τεστάρισμα των απόψεων έναντι ποικίλων δυνατοτήτων επιτρέπει σε κάποιον να αισθάνεται πεπεισμένος. Το παιχνίδι με τις επιλογές και οι μικρές εικασίες είναι τα συστατικά της πειθούς.

Τα αφυπνισμένα συναισθήματα πειθούς είναι υπό μία έννοια, η προσπάθεια να προκαλούν συνειδητά συμπεράσματα και πιθανώς ασυνείδητες αποχρώσεις.

Για την τέχνη, θα μπορούσε να είναι ένα άρωμα, ένας ήχος ή μία εικόνα, θα μπορούσε όμως να είναι και η μυρωδιά από ένα φρεσκοψημένο ψωμί που ανασύρει ξεχασμένες εμπειρίες και ξυπνά συνειρμικά ερεθίσματα.

Ορισμένα μουσικά κομμάτια διεγείρουν εικόνες και σκέψεις που είναι αποθηκευμένες στη μνήμη του εγκεφαλικού φλοιού μας. Για τους περισσότερους από εμάς, μια μουσική φράση σε μια κηδεία φέρνει «θλίψη», επειδή κάποια στοιχεία είναι πιθανό να προέρχονται από το πολιτισμικό-συλλογικό υποσυνείδητο.

Στα μαθηματικά, τα συνειδητά συμπεράσματα είναι μνήμες έξυπνων τεχνικών πίσω από αποδείξεις. Ο πυρήνας της αλήθειας εξαρτάται στη συνέχεια από το αν ανακαλούμε ή όχι κομμάτια από καθιερωμένα επιχειρήματα που ταιριάζουν μεταξύ τους όπως οι σύνδεσμοι παζλ του αν-τότε.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.