Γιατί δεν μας αρέσει ο ήχος της φωνής μας;

Γιατί δεν μας αρέσει ο ήχος της φωνής μας;

Ενώ μπορεί να έχετε ωραία φωνή, δεν είναι ασυνήθιστο να μην σας αρέσει όταν την ακούτε εσείς, αν για παράδειγμα τύχει να σας ηχογραφήσουν. Υπάρχει λόγος γι’ αυτό και οι ειδικοί από το University College του Λονδίνου μας δίνουν την εξήγηση.

Από τη Νικολέτα Γιαννοπούλου

Το πρώτο πράγμα είναι ότι εμείς ακούμε τη φωνή μας εντελώς διαφορετικά από το πώς την ακούν οι άλλοι. Όταν ακούτε τους ανθρώπους να μιλάνε, τα ηχητικά κύματα ταξιδεύουν μέσα στον αέρα και εισχωρούν στα αυτιά μας, δονώντας τα τύμπανά τους. Ο εγκέφαλός μας μετατρέπει αυτές τις δονήσεις σε ήχο.

Από την άλλη πλευρά, όταν είστε εσείς αυτός που μιλάει, οι φωνητικές σας χορδές και οι αεραγωγοί δονούνται επίσης. Αυτό σημαίνει ότι λαμβάνετε δύο πηγές ήχου: τα ηχητικά κύματα που ταξιδεύουν στα αυτιά σας από τη δική σας φωνή, καθώς και τις δονήσεις των δικών σας φωνητικών χορδών.

Ο Martin Birchall, καθηγητής λαρυγγολογίας στην University College του Λονδίνου μας εξηγεί: «Όταν μιλάμε, είναι σαν να ακούγεται ο ήχος μέσω ηχείων για τους γύρω μας, αλλά εμείς το ακούμε στο δικό μας κεφάλι, σαν να έρχεται από ένα σπήλαιο. Ο ήχος μεταφέρεται μέσα στα κοιλώματα και στους κενούς χώρους του κεφαλιού μας καθώς και στο μεσαίο τμήμα των αυτιών μας, κι έτσι αυτός είναι ο λόγος που αλλάζει τον τρόπο που ακούμε τους ήχους της φωνής μας σε σύγκριση με αυτό που ακούν οι άλλοι.

Έτσι, όταν ακούτε τη δική σας φωνή στην πραγματική, καθημερινή σας ζωή, είναι ένας συνδυασμός και των δύο ήχων μαζί. Αλλά όταν ακούτε τη φωνή σας ηχογραφημένη, ακούτε μόνο το εξωτερικό ερέθισμα μέσα από τα τύμπανα των αυτιών, κάτι που δεν είναι συνηθισμένο για εσάς και το οποίο σας κάνει να μην σας αρέσει!

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.