Οι 9 συμβολικές έννοιες του νερού

Οι 9 συμβολικές έννοιες του νερού

Τα σύμβολα του νερού είναι τόσο αρχαία όσο η ανθρωπότητα και υπάρχουν εδώ και χιλιάδες χρόνια. Είναι βαθιά συνδεδεμένα με όλους τους πολιτισμούς, όχι απλώς ως σύμβολο επιβίωσης, αλλά ως μυστικιστικό στοιχείο που ανοίγει τον δρόμο για τη ζωή. Οι συμβολισμοί του νερού είναι το κύριο στοιχείο σε πολλές πνευματικές τελετουργίες και αντανακλούν την αναζωογόνηση, τον καθαρισμό και τη θεραπεία. Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στους συμβολισμούς του νερού.

Επιμέλεια: Νικολέτα Γιαννοπούλου

Το νερό έχει συγκεκριμένες αναπαραστάσεις σε διάφορους πολιτισμούς και θρησκείες. Αλλά έχει επίσης γενικές σημασίες που είναι κοινές σε όλους τους ανθρώπους. Ας ρίξουμε μια σύντομη ματιά σε μερικές από τις επικρατούσες έννοιες του νερού.

Συμβολική σημασία #1. Σύμβολο της Ζωής

Πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πιστεύουν ότι το νερό είναι σύμβολο ζωής επειδή συνδέεται στενά με τη γέννηση και την αναζωογόνηση. Είναι και σύμβολο φυσικής και πνευματικής γέννησης. Ένα μωρό μπορεί να γεννηθεί μόνο αφού σπάσουν τα νερά της μητέρας, και ομοίως, η πνευματική αναγέννηση είναι δυνατή μόνο αφού τα άτομα έχουν καθαριστεί.

Συμβολική σημασία #2. Ικανότητα προσαρμογής

Το νερό κινείται εύκολα, προσαρμόζοντας τη μορφή του ώστε να ταιριάζει στο περιβάλλον του. Με αυτόν τον τρόπο, το νερό χρησιμοποιείται συχνά ως σύμβολο ευελιξίας και προσαρμοστικότητας.

Το νερό είναι σύμβολο προσαρμοστικότητας. Δεν είναι μυστικό ότι το νερό μπορεί να υπάρχει σε διάφορες καταστάσεις, μπορεί να ρέει, να παγώσει, να διαλυθεί ή να εξατμιστεί ανάλογα. Όταν αναλογιζόμαστε τον τρόπο λειτουργίας του νερού, αποκαλύπτει αυτό το νερό ως στοιχείο και σύμβολο που προσφέρει μια ενέργεια που είναι προσαρμόσιμη.

Συμβολική σημασία #3. Εξουσία

Το νερό όμως έχει τη δύναμη να επιφέρει ισχυρές αλλαγές. Στη ρέουσα κίνησή του, ακόμη και ο σκληρός βράχος μπορεί να σμιλευτεί από αυτό το στοιχείο.

Μια κίνηση της Γης μπορεί να κινήσει το νερό για να σχηματίσει κύματα που ισοπεδώνουν οτιδήποτε στο πέρασμά του. Πέρα από το ότι είναι ισχυρό από τη φύση του, το νερό μπορεί επίσης να είναι ένα συναισθηματικά και πνευματικά ισχυρό στοιχείο. Ειδικά όταν μαθαίνουμε περισσότερα για το πώς λειτουργεί το νερό σε μοριακό επίπεδο και πώς επηρεάζεται από τα συναισθήματά μας.

Συμβολική σημασία #4. Κάθαρση

Μια άλλη συμβολική έννοια του νερού είναι ότι αυτό το στοιχείο είναι καθαριστικό ή εξαγνιστικό. Αυτό ισχύει σε φυσικό επίπεδο και όχι μόνο.

Το νερό θεωρείται διαλύτης καθώς μπορεί εύκολα να διαλύσει πολλές ουσίες και καθόλου τυχαία, έχει χρησιμοποιηθεί για πνευματικό ή ενεργειακό καθαρισμό και εξαγνισμό σε τόσους πολλούς πολιτισμούς και θρησκείες.

Το νερό χρησιμοποιείται για να καθαρίσει κανείς τον εαυτό του, γεγονός που το καθιστά σύμβολο εξαγνισμού. Σε πνευματικό επίπεδο, αυτή η σύνδεση το καθιστά σύμβολο συγχώρεσης, ειδικά στον Χριστιανισμό, καθώς οι αμαρτίες ενός ατόμου ξεπλένονται με το βάπτισμα στο νερό.

Μπορούμε να αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να σκεφτούμε βαθιά, την αίσθηση που έχουμε μετά από ένα καλό μπάνιο στη θάλασσα, ακόμα και μετά από ένα μπάνιο ή ντους.

Συμβολική έννοια #5. Γονιμότητα

Το νερό είναι απαραίτητο για την αρχή της ζωής και τη συντήρηση της ζωής. Σχηματιζόμαστε τους πρώτους 9 μήνες της ζωής μας μέσα στο νερό σαν υγρό της μήτρας.

Το πρώτο υγρό που πίνουμε είναι το μητρικό μας γάλα που περιέχει νερό και θα πρέπει να πίνουμε νερό κάθε μέρα για να παραμείνουμε ζωντανοί.

Τρώμε τροφές που χρειάζονται νερό για να αναπτυχθούν. Οι σπόροι των φυτών που τρώμε και αναπνέουμε χρειάζονται νερό για να ξυπνήσουν και περισσότερο νερό για να συνεχίσουν να αναπτύσσονται.

Όταν το θυμόμαστε αυτό, είναι σαφές ότι το νερό συμβολίζει τη γονιμότητα και την ανάπτυξη.

Συμβολική έννοια #6. Γυναικεία ενέργεια

Αυτό είναι αλληλένδετο με τους στοχασμούς στο παραπάνω σημείο. Το νερό μπορεί επίσης να είναι σύμβολο της γυναικείας ενέργειας. Καθώς τα θηλυκά κρατούν νερό στη μήτρα για να μεγαλώσουν τα παιδιά.

Υδάτινα σώματα όπως ο ωκεανός έχουν συνδεθεί με τη θηλυκότητα και τη γυναικεία ιδιότητα. Συμβολίζουν τη θηλυκότητα, το μυστήριο, την απεραντοσύνη αλλά και τον παραλογισμό.

Το νερό είναι επίσης σύμβολο της γυναικείας ενέργειας λόγω της ροής του, της χαριτωμένης και ισχυρής φύσης του, η οποία είναι συνώνυμη με τη γυναικεία ενέργεια.

Τόσο τα θηλυκά όσο και το νερό είναι κυκλικής φύσης. Η κίνηση του νερού είναι επίσης γνωστό ότι επηρεάζεται από τις φάσεις της Σελήνης, όπως και οι γυναικείες μας κύκλοι.

Δείτε Επίσης
Τι συμβολίζει το γιασεμί: Έρωτα, ελπίδα, θηλυκότητα… και πολλά άλλα!

Συμβολική έννοια #7. Κυκλική φύση της ζωής

Από πολλές απόψεις, το νερό συμβολίζει την κυκλική φύση της ζωής. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το νερό είναι βαθιά συνδεδεμένο με τους γυναικείους κύκλους όπως η έμμηνος ρύση και η γονιμότητα.

Το νερό συνήθως απεικονίζεται ως σύμβολο αλλαγής λόγω της ροής και της κίνησής του. Ποτέ δεν περιορίζεται σε μια τοποθεσία και αλλάζει τη μορφή του για να γίνει ποτάμι, καταρράκτης, λίμνη, θάλασσα ή ωκεανός. Αυτή η συνεχής κίνηση του νερού χρησιμοποιείται συχνά από για να εμπνεύσει την ανθρωπότητα να προσαρμοστεί στις αλλαγές αντί να τις φοβάται.

Υπάρχουν και άλλοι φυσικοί κύκλοι, όπως η ανάπτυξη, η αποσύνθεση και οι κύκλοι ζωής-θανάτου-ζωής. Το νερό μπορεί να είναι παράλληλο με πολλούς από τους φυσικούς κύκλους και συχνά παίζει θεμελιώδη ρόλο.

Για παράδειγμα, το νερό εξατμίζεται για να σχηματίσει σύννεφα, τα οποία πέφτουν ως βροχή στη γη, και αυτό το νερό στη συνέχεια ξαναγεμίζει  τους ταμιευτήρες ύδατος και ενυδατώνει τη γη, τα φυτά και το σώμα μας. Ο κύκλος της ζωής στο σύνολό της κάθε μέρα είναι βαθιά συνδεδεμένος με τον κύκλο του νερού.

Συμβολική σημασία #8. Συναισθηματική

Μια άλλη πτυχή του νερού που μπορούμε να εξερευνήσουμε ως συμβολικό νόημα είναι η συναισθηματική φύση του νερού. Έχουμε συζητήσει πώς το νερό είναι προσαρμόσιμο, και αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το νερό θα ακολουθήσει τη ροή εξωτερικών ερεθισμάτων, τα οποία μερικές φορές μπορεί να εκδηλωθούν ως ένταση και να έχουν συναισθηματική ενέργεια.

Το πιο απλό παράδειγμα για να εξηγηθεί είναι αυτό ενός φουρτουνιασμένου ωκεανού. Νερό που ρέει με την ισχυρή ενέργεια των ανέμων, της παλίρροιας και των ρευμάτων, έντονα καθοδηγούμενο από τις μορφές του εδάφους και τα στοιχεία.

Απλά κοιτάζοντας έναν φουρτουνιασμένο ωκεανό ή ένα ποτάμι που ελίσσεται ήπια μπορεί να είναι συναισθηματικά προκλητικό, νιώθουμε αυτή την ενέργεια όταν πλησιάζουμε αυτά τα υδάτινα σώματα.

Αυτή η συναισθηματική φύση του νερού πηγαίνει ακόμα πιο βαθιά, το νερό μπορεί να έχει βαθιά συναισθηματική επίδραση σε εμάς, όπως και εμείς στο νερό.

Συμβολική έννοια #9. Ασυνείδητο ή Υποσυνείδητο

Η τελευταία συμβολική πτυχή στην οποία θα εμβαθύνουμε είναι το νερό ως σύμβολο για το υποσυνείδητο. Το υποσυνείδητο αναφέρεται επίσης μερικές φορές ως ασυνείδητο και μπορεί να θεωρηθεί ως τα μέρη του μυαλού μας που δεν γνωρίζουμε πλήρως, αλλά έχουν τεράστια επιρροή στην εμπειρία μας.

Πολλοί ψυχολόγοι και ψυχίατροι έχουν χρησιμοποιήσει το σύμβολο του νερού για να αναπαραστήσουν τον ασυνείδητο νου. Ο ωκεανός είναι τόσο απέραντος και βαθύς όσο ο ασυνείδητος νους και ο πυθμένας του δεν μπορεί να διακριθεί εύκολα. Ο ωκεανός είναι επίσης πολύ μεγαλύτερος από το συνειδητό βασίλειο, το οποίο είναι εύκολα ορατό και κατανοητό.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.