Πώς επηρεάζει η σχέση κόρης-πατέρα την ερωτική μας ζωή

Πώς επηρεάζει η σχέση κόρης-πατέρα την ερωτική μας ζωή

Μπορεί να μας φαίνεται περίεργο, αλλά πολλές φορές οι ερωτικές μας επιλογές επηρεάζονται από τη σχέση μας με τον πατέρα μας. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους,  η πατρική φιγούρα που αποτελεί το πρώτο αρσενικό αντικείμενο αγάπης στη ζωή μας, έχει πάντα επιδράσεις -είτε αρνητικές είτε θετικές- στο πώς επιλέγουμε σύντροφο και στο πώς συμπεριφερόμαστε στις σχέσεις μας.

Από τη Σοφία Κροκιδά

Ας δούμε πώς μπορεί να επηρεάσει η σχέση με τον πατέρα μας μερικές από τις πιο σημαντικές συναισθηματικές αποφάσεις μας που πιθανόν δεν είχαμε φανταστεί κι όμως καθορίζουν εν πολλοίς τις σχέσεις μας

1. Μπορεί να είστε προσκολλημένη στον σύντροφό σας…

Αν μεγαλώσατε χωρίς πατέρα, κυριολεκτικά ή συναισθηματικά, είναι πιθανό να έχετε αναπτύξει κάποια προβλήματα εγκατάλειψης ή δέσμευσης, τα οποία φυσικά μπορούν να προκαλούν πόνο ακόμα και όταν είστε πλέον ενήλικη. Το να περιμένετε ότι ο σύντροφός σας θα σας εγκαταλείψει ή το να ανησυχείτε συνεχώς για την απόρριψη είναι κλασικά σημάδια ενός τέτοιου προβλήματος.

Αν ο πατέρας σας δεν σας έδειχνε συχνά την αγάπη του μπορεί να έχετε την τάση να επενδύετε υπερβολικά στις ερωτικές σας σχέσεις, να επιζητείτε διαρκώς την επαφή ή να είστε απαιτητική. Ίσως βρίσκετε δύσκολα μια ισορροπία στις σχέσεις σας και θέλετε συνεχώς να σας καθησυχάζουν.

2. …Ή να κρατάτε αποστάσεις

Αν ο πατέρας σας δεν ανταποκρινόταν στην αγάπη σας ή σας απέρριπτε, ίσως να έχετε αναπτύξει ιδιαίτερες άμυνες προκειμένου να προστατευτείτε. Γιατί, αφού δεν κάλυπτε κάποιος τις ανάγκες σας μάθατε να τις καλύπτετε μόνη σας.

Αυτό ίσως σας κάνει να κρατάτε μεγάλη απόσταση από τους συντρόφους σας, ή ακόμα και να σας αποθαρρύνει από το να δημιουργείτε σχέσεις. Στην περίπτωση του απόμακρου πατέρα είναι σύνηθες να κλείνεται κάποιος στον εαυτό του, θεωρώντας ότι έτσι δεν θα πληγωθεί.

3. Μπορεί να κάνετε καλύτερες επιλογές…

Εάν η παιδική σας ηλικία είναι γεμάτη γλυκές αναμνήσεις από τον πατέρα σας, είναι πιθανό να δημιουργείτε επιτυχημένες σχέσεις, ασχέτως αν οι γονείς σας είναι ακόμα μαζί ή όχι.

Μια κόρη που έχει καλές σχέσεις με τον πατέρα της συνήθως εμπιστεύεται πιο εύκολα τον σύντροφό της και νιώθει ασφάλεια και ικανοποίηση από τη σχέση της και κάνει καλύτερες επιλογές σχετικά με το με ποιον θα βγει, με ποιον θα κάνει σεξ ή ποιον θα παντρευτεί.

4. … Ή να είστε λιγότερο επιλεκτική

Το να επιλέγει κανείς σύντροφο, ενώ δεν είχε νιώσει την πατρική αγάπη ως παιδί είναι σαν να πηγαίνει στο σούπερ μάρκετ πεινασμένος. Καταλήγει να παίρνει ό,τι βρει μπροστά του. Και στην περίπτωση του συντρόφου, να επιλέγει αυτόν που τον κάνει να νιώθει καλά εκείνη τη στιγμή.

Εάν μια γυναίκα δεν έχει νιώσει την αποδοχή του πατέρα της συχνά ψάχνει να την βρει στους συντρόφους της. Και αυτό μπορεί να την οδηγήσει σε μη υγιείς συναισθηματικές επιλογές.

Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι τα κορίτσια που προέρχονται από οικογένειες χωρίς πατέρα συνήθως έχουν πιο “άτακτη” συμπεριφορά και δυσκολεύονται να δημιουργήσουν ή να διατηρήσουν μια σχέση ως ενήλικες.

Δείτε Επίσης
Επιστροφή στο σχολείο: έξι συμβουλές για τη διαχείριση του άγχους

5. Μπορεί να αποδέχεστε την αντρική συμπεριφορά που νομίζετε ότι σας αξίζει

Το να έχετε μεγαλώσει με έναν συναισθηματικά απόντα πατέρα μπορεί να σας κάνει να πιστέψετε ότι σας αξίζει μια τέτοια συναισθηματική αντιμετώπιση. Και ως παιδιά αλλά και ως ενήλικες.

Αν ο πατέρας σας ήταν ψυχρός και απόμακρος, είναι πιθανό να μην ξέρετε πώς να αντιμετωπίσετε διαφορετικά έναν άντρα. Γι’ αυτό και επιλέγετε άντρες εξίσου ψυχρούς και απόμακρους.

Από την άλλη, εάν ο πατέρας σας ήταν δοτικός, είναι πιθανό να πήρατε κάποια καλά μαθήματα για τη ζωή και να μάθατε να επιλέγετε συντρόφους συναισθηματικούς και αξιόπιστους.

6. Μπορεί να αποφεύγετε τους άντρες που μοιάζουν με τον πατέρα σας…

Μερικές φορές ένας πατέρας μπορεί να πληγώσει τόσο βαθιά το παιδί του που να το κάνει να αποφεύγει οποιονδήποτε άντρα μοιάζει με αυτόν. Φυσικά αυτό είναι απόλυτα λογικό, αλλά στην πραγματικότητα σημαίνει ότι ο πατέρας σας σάς επηρεάζει ακόμα αρνητικά.

7. … Ή να ψάχνετε κάποιον ακριβώς όπως αυτός

Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά η επιστήμη έχει αποδείξει ότι μια μεγάλη μερίδα γυναικών επιλέγει συντρόφους που μοιάζουν με τον πατέρα τους. Επίσης, τα κορίτσια από μικρή ηλικία έλκονται από άντρες που τους θυμίζουν τον μπαμπά τους, ακόμα κι αν αυτή η γνωριμία δεν έχει ερωτικό χαρακτήρα.

Κάποιες έρευνες βρίσκουν ομοιότητες στο χρώμα των μαλλιών και των ματιών, ή ότι η επιλογή αυτή έχει να κάνει με τα γονίδια μας.  Άλλες μελέτες υποστηρίζουν ότι έχει να κάνει με τo γεγονός ότι το πρόσωπο του πατέρα μας είναι από τα πρώτα που βλέπουμε όταν γεννιόμαστε και έτσι αποτυπώνεται στη μνήμη μας.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.