Υπάρχει ένας ψυχολογικός λόγος για τον οποίο αγαπάμε τόσο πολύ το φθινόπωρο!

Υπάρχει ένας ψυχολογικός λόγος για τον οποίο αγαπάμε τόσο πολύ το φθινόπωρο!

Το φθινόπωρο είναι ένα χρονικό ορόσημο, μια στιγμή που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε και χρησιμοποιούμε τον χρόνο και τείνει να τονώσει τα κίνητρα των ανθρώπων. Υπάρχει όμως κάτι βαθύτερο από τα χρώματα και τις γεύσεις του φθινοπώρου που κάνουν τους ανθρώπους να έχουν απόλυτη εμμονή με αυτή την εποχή; Ίσως, σύμφωνα με τους ειδικούς ψυχολογίας, που λένε ότι υπάρχουν κάποιες ξεχωριστές ιδιότητες του φθινοπώρου, στις οποίες οι άνθρωποι αισθάνονται βαθιά έλξη.

Επιμέλεια: Μαρία Καλοπούλου

Πολλοί άνθρωποι βλέπουν το φθινόπωρο ως μια εποχή για μια νέα αρχή, ίσως λόγω των μακροχρόνιων συσχετισμών με την επιστροφή στο σχολείο τον Σεπτέμβριο. Οι ειδικοί της ψυχολογίας λένε ότι μπορούμε να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη για την ψυχική υγεία της σεζόν περνώντας χρόνο στη φύση, θέτοντας στόχους και δίνοντας προτεραιότητα στις αγαπημένες δραστηριότητες.

Κάνοντας μία νέα αρχή

Το φθινόπωρο μπορεί να χωρέσει στη ζωή μας με παρόμοιο τρόπο με αυτόν των γενεθλίων ή του νέου έτους. Είναι όλα χρονικά ορόσημα ή στιγμές που δημιουργούν μια δομή για το πώς βλέπουμε και χρησιμοποιούμε τον χρόνο.

«Τα χρονικά ορόσημα χωρίζουν τη ζωή σε διακριτές νοητικές φάσεις. Μας επιτρέπουν να βάλουμε στο παρελθόν αρνητικές εμπειρίες και να προωθήσουμε μια νέα προοπτική», λέει η Yasmine Saad, PhD, κλινική ψυχολόγος.

Η έρευνα δείχνει ότι η εμπειρία χρονικών ορόσημων μπορεί να ενισχύσει το κίνητρο για την επιδίωξη στόχων. Και το φθινόπωρο -μια εποχή που είμαστε κοινωνικά υποχρεωμένοι να συσχετίσουμε με την επιστροφή στο σχολείο- αυτό το κίνητρο μπορεί να κατευθύνεται προς την καριέρα μας στην ενήλικη ζωή.

«Ως μικρά παιδιά, μάθαμε ότι το φθινόπωρο είναι γεμάτο με νέους ανθρώπους, μέρη και ευκαιρίες. Ήταν όταν αγοράζαμε όλα τα νέα σχολικά μας είδη και ήμασταν ενθουσιασμένοι να βουτήξουμε σε νέες δραστηριότητες. Αυτή η συσχέτιση μένει μαζί μας στην ενήλικη ζωή», λέει η Ronit Levy, κλινική ψυχολόγος. «Υπάρχει μια αίσθηση ενθουσιασμού και υπόσχεσης στον αέρα».

Άλλοι ψυχολογικοί λόγοι που αγαπάμε το φθινόπωρο

Ωστόσο, η εμμονή μας με το φθινόπωρο μπορεί να ξεπεράσει το καθεστώς της σεζόν ως προσωρινό ορόσημο. Μέρος του μπορεί να έχει να κάνει με την άνεση της επιστροφής σε μια σταθερή ρουτίνα μετά το καλοκαίρι.

«Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι άνθρωποι τείνουν να ταξιδεύουν για διακοπές και έχουν λιγότερο προβλέψιμα χρονοδιαγράμματα. Μόλις ξεκινήσει το φθινόπωρο, οι περισσότεροι άνθρωποι ξαναρχίζουν τις καθημερινές τους ρουτίνες, διευκολύνοντας τους φίλους να συναντηθούν και να κοινωνικοποιηθούν. Υπάρχει μια άνετη ρουτίνα που φέρνει αυτή η σεζόν», λέει ο Sanam Hafeez, ψυχολόγος, νευροψυχολόγος.

Ο καιρός μπορεί επίσης να παρουσιάσει κάποια οφέλη για την ψυχική υγεία. Οι ψυχρότερες θερμοκρασίες και το θεαματικό φύλλωμα μας ενθαρρύνουν να περνάμε χρόνο στη φύση, κάτι που έχει συνδεθεί με βελτιώσεις στην ευτυχία, την ευημερία, τις σχέσεις και την αίσθηση ότι έχουμε σκοπό ζωής.

«Επιπλέον, με τις ψυχρότερες θερμοκρασίες έρχεται η διαύγεια σκέψης, σε αντίθεση με τη θολούρα που σχετίζεται με τις υψηλότερες θερμοκρασίες», λέει ο Dr. Saad.

Επιπλέον, η αλλαγή των καλοκαιρινών μας ρούχων με τα πιο χουχουλιάρικα φθινοπωρινά μπορεί να μειώσει την πίεση από τη φυσική μας εμφάνιση, λέει ο Dr. Levy. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να είμαστε πιο άνετα με το σώμα μας και τον εαυτό μας.

«Ανάλογα με το πού ζείτε, το φθινόπωρο συνήθως σημαίνει το τέλος της σεζόν με μαγιό. Οι άνθρωποι τείνουν να αισθάνονται πιο άνετα με το σώμα και την εμφάνισή τους το φθινόπωρο επειδή φορούν περισσότερα ή πιο ογκώδη ρούχα», προσθέτει.

Αξιοποιώντας στο έπακρο την εποχή

Λαμβάνοντας υπόψη τη σειρά των πλεονεκτημάτων που μπορεί να φέρει το φθινόπωρο στη ζωή μας, μπορεί να είναι μια ιδιαίτερα κατάλληλη στιγμή να εστιάσουμε στην ανθεκτικότητά μας και να αποτρέψουμε τη μελαγχολία.

«Το φθινόπωρο είναι η ώρα να συγκεντρώσουμε όλα όσα χρειαζόμαστε για να περάσουμε τον χειμώνα. Ψυχολογικά, σημαίνει να εξερευνήσουμε τη νοοτροπία μας και τις δεξιότητες αντιμετώπισης για να αντέξουμε το σκοτάδι του χειμώνα», λέει ο Dr. Saad. «Είστε εξοπλισμένοι για να αντιμετωπίσετε αρνητικά συναισθήματα και σκέψεις εάν επρόκειτο να εμφανιστούν; Αυτή είναι η ώρα της προετοιμασίας σας».

Η προετοιμασία του καθενός μπορεί να φαίνεται λίγο διαφορετική, αλλά εδώ είναι μερικές προτάσεις τρόπων για να ενισχύσετε την ευεξία σας αυτό το φθινόπωρο:

Δείτε Επίσης
7 τρόποι για να φροντίσετε το δέρμα σας το φθινόπωρο

Βγείτε έξω

Είτε επιλέγετε κολοκύθες και μήλα, είτε κάνετε πεζοπορίες, το να περνάτε χρόνο στη φύση μπορεί να προσφέρει ώθηση στην ψυχική υγεία. «Το να βγαίνεις έξω και να απολαμβάνεις τον καθαρό αέρα είναι ένας φυσικός τρόπος για να αυξήσεις τα επίπεδα οξυγόνου στον εγκέφαλό σου», λέει ο Dr Hafeez. «Η αύξηση του οξυγόνου τείνει να απελευθερώνει περισσότερη σεροτονίνη, έναν νευροδιαβιβαστή που προάγει την ευτυχία».

Χαρτογραφήστε τους στόχους σας

Δεδομένου ότι το φθινόπωρο μοιάζει σαν μια νέα αρχή και μια εποχή αυξημένων κινήτρων, μπορεί να είναι μια ευκαιρία να καταλάβετε σε τι θέλετε να εστιάσετε τους επόμενους μήνες.

Προσδιορίστε ποιοι είναι οι στόχοι σας, τι είναι σημαντικό για εσάς και τα συγκεκριμένα βήματα για να πραγματοποιηθούν. Η ολοκλήρωση ασκήσεων καθορισμού στόχων τώρα μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να παραμείνετε σε καλό δρόμο, εάν αρχίσετε να αισθάνεστε στάσιμοι τον χειμώνα.

Βρείτε χρόνο για πράγματα που αγαπάτε

Τα συμπτώματα της εποχικής συναισθηματικής διαταραχής μπορεί να αρχίσουν να εμφανίζονται αυτή την εποχή του χρόνου. Ένα πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να νιώσετε καλύτερα είναι να αφιερώσετε χρόνο για τις αγαπημένες σας δραστηριότητες, όπως το διάβασμα, η συνάντηση με φίλους, η δημιουργία τέχνης και η ενασχόληση με αθλήματα.

Τι σημαίνει αυτό για εσάς

Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί πολλοί άνθρωποι έχουν απόλυτη εμμονή με το φθινόπωρο; Μπορεί να συμβαίνει επειδή το φθινόπωρο θεωρείται ένα χρονικό ορόσημο, μια ψυχολογική έννοια που αναφέρεται σε γεγονότα (όπως γενέθλια και εποχιακές αλλαγές) που αλλάζουν τον τρόπο που βλέπουμε τον χρόνο. Μας κάνει να νιώθουμε ισχυρότερο κίνητρο να αναλάβουμε νέες προκλήσεις και να απολαύσουμε τη γενναιοδωρία της σεζόν.

Με τη μελαγχολία του χειμώνα να πλησιάζει, το φθινόπωρο μπορεί να είναι η κατάλληλη στιγμή για να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητα και τη συναισθηματική μας ευεξία, λένε οι ειδικοί.

Σκεφτείτε να περάσετε χρόνο στη φύση, να χαρτογραφήσετε τους στόχους σας και να δώσετε προτεραιότητα στα αγαπημένα σας χόμπι αυτή τη σεζόν. Εάν αρχίσετε να αισθάνεστε κατάθλιψη ή χρειάζεστε απλώς κάποια επιπλέον υποστήριξη, απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.