Αρχίζουν οι εξετάσεις; Χρησιμοποιήστε την επιστήμη της μνήμης για να βελτιώσετε τον τρόπο που κάνετε επανάληψη

Αρχίζουν οι εξετάσεις; Χρησιμοποιήστε την επιστήμη της μνήμης για να βελτιώσετε τον τρόπο που κάνετε επανάληψη

«Έκανα επανάληψη… απλώς δεν το συγκράτησα!» Σας ακούγεται οικείο; Τι θα λέγατε για το «άνοιξα τις ερωτήσεις των εξετάσεων και το μυαλό μου απλώς άδειασε…»; Είναι τρομακτικό να νιώθετε ότι όλα όσα κάνετε για να προετοιμαστείτε για μια εξέταση με κάποιο τρόπο δεν λειτουργούν. Αλλά μπορείτε να αξιοποιήσετε την επιστήμη πίσω από τον τρόπο λειτουργίας της μνήμης για να κάνετε την επανάληψή σας πιο αποτελεσματική

Γράφουν οι: Andy M Morley, Ψυχολογία & Νευροεπιστήμη και Paul John Taylor, Επικεφαλής Λέκτορας, Σχολή Ψυχολογίας & Επιστήμης Υπολογιστών, στο Πανεπιστήμιο Central Lancashire

Ασχοληθείτε και αναδιατυπώστε

Η ανάγνωση μιας σελίδας σημειώσεων με μερικά διαφορετικά χρωματιστά στυλό, επισημαίνοντας όλα όσα πιστεύετε ότι θα μπορούσαν να είναι σημαντικά, μπορεί να φαίνεται ένας προφανής τρόπος για να επανάλαβετε ένα θέμα.

Αλλά αυτό είναι γνωστό ως παθητική μάθηση. Υπάρχει μικρή απαίτηση να επεξεργαστείτε τις πληροφορίες και δεν χρειάζεται να σκεφτείτε πολύ. Μπορεί κάλλιστα να απομακρυνθείτε από το γραφείο σας χωρίς να θυμάστε τίποτα από όσα έχετε επισημάνει.

© FREEPIK
© FREEPIK

Δεν χρειάζεται όμως να πετάξετε εντελώς τους μαρκαδόρους. Υπάρχει ένας καλύτερος τρόπος για να το κάνετε αυτό. Περιοριστείτε σε τρεις ή τέσσερις επισημάνσεις ανά σελίδα.

Διαβάστε πρώτα ολόκληρη τη σελίδα και μετά επιστρέψτε και επισημάνετε τα τρία σημεία που πιστεύετε ότι είναι τα πιο σημαντικά. Τώρα συγκρίνετε πληροφορίες – και σκεφτείτε πραγματικά τι διαβάζετε.

Καθώς αυτό απαιτεί μεγαλύτερο βάθος σκέψης, είναι πιο πιθανό να μπορείτε να θυμηθείτε αυτές τις πληροφορίες παρά να τις διαβάζετε απλώς μόνοι σας. Αποφύγετε την παθητική μάθηση, να είστε πιο ενεργοί στην προσέγγισή σας και θα θυμάστε περισσότερα.

Όταν εντοπίσετε τα βασικά σημεία, το επόμενο βήμα είναι να τα γράψετε με δικά σας λόγια. Η διαδικασία αναδιατύπωσης όσων έχετε διαβάσει αυξάνει το βάθος της επεξεργασίας και αυξάνει την πιθανότητα να τα θυμηθείτε.

Κάντε το ενδιαφέρον

Ας ελπίσουμε ότι οι πληροφορίες που πρέπει να θυμάστε είναι ενδιαφέρουσες για εσάς. Αυτό είναι καλό – το ενδιαφέρον οδηγεί σε κίνητρο και το κίνητρο οδηγεί σε καλύτερη κατανόηση, η οποία οδηγεί σε καλύτερη μνήμη. Ενισχύστε την περιέργειά σας: αυτό θα σας επιτρέψει να ασχοληθείτε με την ύλη και θα σας παρακινήσει να πετύχετε.

Αλλά η επανάληψη μπορεί να είναι μια βαρετή διαδικασία και μπορεί κάλλιστα να προσπαθείτε να απομνημονεύσετε πράγματα με τα οποία δεν ασχολείστε τόσο πολύ. Αν συμβαίνει αυτό, μπορείτε να προσθέσετε ενδιαφέρον μόνοι σας – όπως χρησιμοποιώντας ιστορίες, ρίμες και ακρωνύμια που κεντρίζουν τη φαντασία σας.

Διακοσμήστε… τις πληροφορίες

© FREEPIK
© FREEPIK

Μην διαβάζετε ή κρατάτε σημειώσεις μόνο για τα πράγματα που πρέπει να μάθετε. Αξίζει να αφιερώσετε χρόνο για να κάνετε περισσότερα – θα βοηθήσει στην αποτύπωση των πληροφοριών στον εγκέφαλό σας.

Μια ερευνητική μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι θυμούνταν σχεδόν κατά 30% περισσότερες πληροφορίες όταν ζωγράφιζαν ενώ άκουγαν παρά αν απλώς άκουγαν.

Έτσι, αν ακούτε ένα ηχητικό βιβλίο επανάληψης ή παρακολουθείτε μια διαδικτυακή διάλεξη, ζωγραφίστε, ενώ το κάνετε. Τα σκίτσα που σχετίζονται με το περιεχόμενο θα βελτιώσουν την ανάκληση στη μνήμη σας.

Αν είστε μουσικοί, μετατρέψτε τις σημειώσεις επανάληψης σε τραγούδι. Οι μελωδίες παρέχουν δομή, η οποία βοηθά στην ομαδοποίηση των πληροφοριών σε ουσιαστικές ενότητες.

Μετατρέψτε την επανάληψή σας σε παιχνίδι

© FREEPIK
© FREEPIK

Μια άλλη εξαιρετική επιλογή είναι να μετατρέψετε την επανάληψή σας σε παιχνίδι. Ένα παλιό επιτραπέζιο παιχνίδι με κάρτες ερωτήσεων – ίσως το Trivial Pursuit – μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί στις ανάγκες επανάληψης.

Ο καθορισμός ερωτήσεων θα σας βοηθήσει να επεξεργαστείτε τις πληροφορίες και το παιχνίδι με φίλους που μελετούν το ίδιο θέμα εδραιώνει αυτή τη μάθηση. Μπορεί ακόμη και να διασκεδάσετε (και αυτή η απόλαυση θα βοηθήσει και τη μνήμη σας).

Δείτε Επίσης
Μήπως η ανάγκη σας για έλεγχο σαμποτάρει τις σχέσεις σας;

Διατηρήστε το διαχειρίσιμο

Η μακρά, συνεχής επανάληψη χρησιμοποιώντας την ίδια προσέγγιση στο ίδιο υλικό είναι απίθανο να είναι επιτυχής. Μοιράστε τον χρόνο σας μέσα στην ημέρα και σχεδιάστε διαφορετικές δραστηριότητες και προσεγγίσεις στην επανάληψη.

Είναι πιο πιθανό να θυμόμαστε τις πρώτες πληροφορίες και τις τελευταίες που διαβάζουμε ή μαθαίνουμε κατά τη μελέτη. Χρησιμοποιήστε αυτό προς όφελός σας – κάντε πολλά διαλείμματα, ώστε να έχετε πολλές αρχές και πολλά τέλη.

Ξεκινήστε κάθε φάση επανάληψης με κάτι πραγματικά σημαντικό και τελειώστε με μια σύνοψη. Στη συνέχεια, τα σημαντικά μέρη και οι συνόψεις θα είναι τα στοιχεία που είναι πιο πιθανό να θυμάστε.

Μπορείτε να το κάνετε!

© FREEPIK
© FREEPIK

Αναμφίβολα θα έχετε ακούσει για τη δύναμη της νοητικής πρόβας και τη δύναμη του οραματισμού για την επιτυχία. Αλλά αυτό δεν σημαίνει απλώς να ονειροπολείτε για την επίτευξη υψηλών βαθμών. Αυτό που βοηθάει είναι να σκέφτεστε τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσετε για να φθάσετε στην επιτυχία.

Σκεφτείτε τα καλά πράγματα που θα βιώσετε όταν πετύχετε τον στόχο σας, πώς θα τον πετύχετε και καταγράψτε την πρόοδό σας προς αυτήν την κατεύθυνση.

Δημιουργώντας ένα σχέδιο, η ενημέρωση των ανθρώπων για τους στόχους σας και η επιβράβευση του εαυτού σας για κάθε στόχο που επιτυγχάνετε έχουν αποδειχθεί ότι ενισχύουν την επιτυχία.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ!

Πηγή: www.theconversation.com

© 2013-2025 womanidol.com. All Rights Reserved.