Αναζητώντας ακίνητα… αντί να διαβάζουμε παραμύθια!

Αναζητώντας ακίνητα… αντί να διαβάζουμε παραμύθια!

Μια κουλτούρα εμμονής με την ακίνητη περιουσία «σαρώνει» τον πλανήτη, σύμφωνα με τη νέα έρευνα της HSBC “Beyond the Bricks”. Η έρευνα της HSBC αναδεικνύει τις ιδιορρυθμίες και τις παράλογες συμπεριφορές που  παρατηρούνται στην αναζήτηση κατοικίας σε διάφορες χώρες στον κόσμο.

Επιμέλεια: Μαρία Καλοπούλου

Σύμφωνα με την έρευνα, ο μέσος άνθρωπος ξοδεύει κατά μέσο όρο 3,5 ώρες την εβδομάδα για να αναζητά ακίνητα, να διαβάζει περιοδικά ακινήτων και να βλέπει ηλεκτρονικά σπίτια ακόμα και όταν δεν βρίσκεται σε φάση αναζήτησης κατοικίας.

Οι γονείς αφιερώνουν περισσότερο χρόνο να κοιτάζουν ακίνητα, παρά να διαβάζουν παραμύθια στα παιδιά τους (5,4 ώρες έναντι 1,59 ωρών αντίστοιχα).

Οι κάτοικοι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και των ΗΠΑ φαίνεται να έχουν τη μεγαλύτερη εμμονή παγκοσμίως, καθώς βλέπουν ακίνητα κατά μέσο όρο 6,6 και 4,95 ώρες την εβδομάδα αντίστοιχα.

Αυτή η εμμονή είναι τόσο έντονη ώστε οι κάτοικοι των συγκεκριμένων χωρών αφιερώνουν διπλάσιο χρόνο στην αναζήτηση ακινήτων από το να μιλούν στους γονείς τους.

Χώρα Χρόνος που αφιερώνεται στο να βλέπει κανείς ακίνητα την εβδομάδα (ώρες)
Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 6,6
ΗΠΑ 4,95
Ταιβάν 4,54
Μαλαισία 4,37
Μεξικό 3,56
Σιγκαπούρη 3,29
Ηνωμένο Βασίλειο 2,65
Αυστραλία 2,51
Καναδάς 2,08
Γαλλία 1,74

Επιπλέον μια κατηγορία ατόμων που χαρακτηρίζονται ως «ακραίοι κυνηγοί ακινήτων» (πρόκειται για όσους αφιερώνουν περισσότερες από 7 ώρες την εβδομάδα). είναι ακόμα πιο εθισμένοι στην αναζήτηση τους! Παγκοσμίως το 6,3% των ανθρώπων μπορούν να καταταχθούν στην κατηγορία αυτή.

Οι «ακραία εξαρτημένοι» από την αναζήτηση κατοικίας, ξοδεύουν περισσότερες από 7 ώρες την εβδομάδα για να διαβάζουν ή να αναζητούν ακίνητα και σχεδόν οι μισοί από αυτούς (49%) ελέγχουν την αξία του δικού τους ακινήτου κάθε μήνα.

Πάντως, ο χρόνος που επενδύουν στην αναζήτηση ακινήτων φαίνεται ότι αποδίδει αφού το 74% των «ακραία εξαρτημένων» τονίζουν ότι νιώθουν «χαλαροί» με την αγορά κατοικίας και σχεδόν τέσσερεις στους πέντε (79%) δηλώνουν ότι νιώθουν ότι «έχουν τον έλεγχο».

Οι εξαρτημένοι από την αναζήτηση κατοικίας είναι πιο πιθανό να καθυστερήσουν να κάνουν σημαντικά βήματα στη ζωή τους, προκειμένου να αποταμιεύσουν χρήματα για «το τέλειο σπίτι».

Παγκοσμίως, το 19% των ατόμων που ανήκουν στην κατηγορία των «ακραίως εξαρτημένων» έχουν καθυστερήσει να κάνουν παιδί προκειμένου να αγοράσουν ακίνητο, ποσοστό διπλάσιο από το αντίστοιχο του υπόλοιπου πληθυσμού.

Η ίδια κατηγορία ατόμων έχει τη διπλάσια πιθανότητα να καθυστερήσει  τον γάμο  για να αποταμιεύσει για την αγορά του επόμενου ακινήτου.

Δείτε Επίσης

Ο κ. Στέλιος Πιρπινιάς, Επικεφαλής του τομέα Retail Banking & Wealth Management και Marketing της HSBC δήλωσε: «Τα στοιχεία της παγκόσμιας αυτής έρευνας αναδεικνύουν ότι οι καταναλωτές σε ολόκληρο τον κόσμο δείχνουν ξανά ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αγορά του ιδανικού, για τις προτιμήσεις τους, σπιτιού. Και στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα και μετά από μια παρατεταμένη περίοδο κρίσης, παρατηρείται ανανεωμένο ενδιαφέρον για την αγορά κατοικίας».

Διαλέγοντας το σπίτι…

Ενώ όσοι αναζητούν ακίνητο φαίνεται να αποκτούν εμμονή με την ανεύρεση του τέλειου σπιτιού, η επιλογή ακινήτου γίνεται συχνά παρορμητικά, με το 38% να αποφασίζει με βάση μόνο τις πρώτες εντυπώσεις του.

Οι δεισιδαιμονίες και οι παραδόσεις διαδραματίζουν επίσης κάποιο ρόλο- οι μισοί άνθρωποι στην Ταιβάν λένε ότι το κακό Φενγκ Σούι θα τους απέτρεπε από την αγορά ακινήτου, ενώ ρόλο παίζει αν κάποιος πέθανε σε αυτό (29% στις ΗΠΑ και 31% στο Μεξικό) ή αν υπάρχουν δύσκολοι γείτονες (55% στη Μαλαισία και 43% στη Γαλλία).

Και τι να πούμε για το… στοιχειωμένο σπίτι; Οι κάτοικοι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων το λαμβάνουν υπόψη τους σε ένα ποσοστό 28% και του Καναδά στο 21%!

Στη Σιγκαπούρη δεν θα προχωρήσουν στην αγορά ενός σπιτιού, αν ο αριθμός και το όνομα της οδού δεν είναι «τυχερά» (16%), ενώ στην Αυστραλία ένα αστείο όνομα δρόμου θα έχει την ίδια κατάληξη.

Σχετικά με την έρευνα

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά από την εταιρεία Tolune για λογαριασμό της HSBC. Το συνολικό δείγμα αποτελείται από 11.932 ενηλίκους άνω των 21 ετών παγκοσμίως. Η έρευνα διεξήχθη από τις 11 Νοεμβρίου έως τις 5 Δεκεμβρίου 2018. Τα στοιχεία έχουν σταθμιστεί και είναι αντιπροσωπευτικά όλων των ενηλίκων σε 10 αγορές: Αυστραλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδάς, ΗΠΑ, Μεξικό, Γαλλία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σιγκαπούρη, Μαλαισία και Ταιβάν.

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.