Χρήματα: Ο πιο στρεσογόνος παράγοντας για τις γυναίκες

Χρήματα: Ο πιο στρεσογόνος παράγοντας για τις γυναίκες

Γιατί είναι τόσο δύσκολο για εμάς τις γυναίκες, ειδικά για αυτές που έχουν ένα σταθερό και φυσιολογικό μισθό, να μιλάμε για τα οικονομικά; Διαβάστε τα αποτελέσματα της έρευνας της αμερικανικής έκδοσης του περιοδικού Elle σε άντρες και γυναίκες σχετικά με τις οικονομικές τους ανησυχίες.

Επιμέλεια: Μαρία Αγγελακοπούλου

Σε έρευνα του αμερικανικού Elle Magazine τον Ιούνιο του 2015, σχετικά με τα ταμπού των συζητήσεων μεταξύ γυναικών, τα χρήματα αποδείχτηκαν το πιο στρεσογόνο θέμα. Ίσως εάν μιλούσαμε πιο ανοιχτά και παραδεχόμασταν ότι τα λεφτά -και όχι μόνο η δημιουργική και πνευματική εκπλήρωση ή οποιοδήποτε άλλο συναισθηματικό όφελος- είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο δουλεύουμε, θα μπορούσαμε να συζητήσουμε καλύτερα και να διαπραγματευτούμε ευκολότερα ως γυναίκες, πιστεύοντας στην ίδια την αξία μας.
Ας δούμε λοιπόν κάποια από τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα της έρευνας που ακολούθησε:

Τι σας προκαλεί το περισσότερο στρες στη ζωή σας; Οι απαντήσεις είναι πραγματικά αποκαλυπτικές! Το 37% των γυναικών και το 26% ανδρών απάντησαν «τα έξοδα και οι λογαριασμοί» για να ακολουθήσουν περίπου με 20% «η υγεία», η «αποταμίευση και το συνταξιοδοτικό», «η υγεία της οικογένειας», ενώ μικρότερα ποσοστά πήραν η «ισορροπία μεταξύ καριέρας και προσωπικής ζωής» ή «η φροντίδα της οικογένειας» για να κλείσει με ένα ισχνό 2% των γυναικών και 7% των ανδρών να απαντούν «οι σχέσεις και ο σύντροφος».

Δείτε Επίσης
Η ιδανική διαφορά ηλικίας για την επιτυχία της σχέσης

  • Σχεδόν τα δύο τρίτα των αντρών πιστεύουν ακράδαντα ότι οι γυναίκες και οιάντρες έχουν τις ίδιες ευκαιρίες στη δουλειά που σημαίνει ότι το ένα τρίτο από αυτούς έχουν γίνει μάρτυρες σεξισμού στον εργασιακό τους χώρο.
  • Ενώ στην ουσία βασανιζόμαστε το ίδιο στην προσπάθεια να ισορροπήσουμε τη δουλειά με την οικογένεια, οι άντρες δηλώνουν ότι έχουν μεγαλύτερη ευελιξία στα προγράμματα της δουλειάς τους όσον αφορά προσωπικές τους ευθύνες, όπως  π.χ. κάποιο ιατρικό ραντεβού.
  • Κι όχι μόνο οι άντρες δηλώνουν ότι έχουν τη δυνατότητα για περισσότερο χρόνο για διακοπές επί πληρωμή, δηλώνουν ακόμα ότι έχουν και τη δυνατότητα για περισσότερο χρόνο επί πληρωμή στις άδειες μητρότητας!

Όπως αποκαλύπτει η έρευνα, η οικονομική ύφεση (που πλήττει και τις ΗΠΑ), έχει επηρεάσει πολύ τη ζωή των ανθρώπων. Έτσι, οι γυναίκες, και ιδιαίτερα οι νεότερες, χωρίς πανεπιστημιακή μόρφωση, είναι πιο πιθανό να έχουν μείωση των ωρών εργασίας τους ή και να απολυθούν. Ενώ γενικά οι γυναίκες, αντιμετωπίζουν μείωση των αποταμιευτικών τους λογαριασμών, μείωση των ασφαλιστικών τους εισφορών και μείωση των συνταξιοδοτικών τους προγραμμάτων (είτε ιδιωτικών είτε του δημοσίου).

  • Οι άνθρωποι των ηλικιών 18-29, ενδιαφέρονται περισσότερο για τα χρήματα και την υγεία της οικογένειάς τους. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη καθώς το 15% των μεσηλίκων προσφέρουν οικονομική υποστήριξη και σε κάποιον ηλικιωμένο γονιό αλλά και στα παιδιά τους.
  • Οι γυναίκες ανησυχούν περισσότερο από τους άντρες συνομηλίκους τους για τα οικονομικά τους θέματα. Οι ανύπαντρες δε, περισσότερο από τις παντρεμένες.
  • Οι γυναίκες με πανεπιστημιακού επιπέδου εκπαίδευση βιώνουν αρκετό άγχος για το ζήτημα της ισορροπίας ανάμεσα στην προσωπική τους ζωή και στη δουλειά τους, παρόλα αυτά το ζήτημα των οικονομικών παραμένει και για αυτές το πρώτο ζήτημα.
  • Η αποταμίευση για τη σύνταξη είναι το δεύτερο βασικότερο ζήτημα στα ψηλά εισοδήματα, με πρώτα όμως να κυριαρχούν τα καθημερινά έξοδα.

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.