Τα ελληνικά προϊόντα στα ράφια των σούπερ μάρκετ

Τα ελληνικά προϊόντα στα ράφια των σούπερ μάρκετ

Πόσα από τα προϊόντα τα οποία βρίσκονται στα ράφια των super markets παράγονται στη χώρα μας σε αριθμό και σε αξία, κατέγραψε έρευνα που εκπόνησε το Πανεπιστήμιο της Μακεδονίας με θέμα τα ελληνικά προϊόντα στα super markets.

Στην  έρευνα δεν παρουσιάζονται μόνο ως μέσος όρος, αλλά επιμερίζονται και ανά αλυσίδα (ΑΒ, Carrefour, Βερόπουλος, Μασούτης και Lidl). Οι μετρήσεις έγιναν στα υποκαταστήματα των super markets στη Θεσσαλονίκη και συνολικά μετρήθηκαν περισσότερα από 120 είδη, δηλαδή 240 προϊόντα (δύο προϊόντα ανά είδος).
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας το 74% των προϊόντων από το σύνολο των 240 είναι ελληνικής προέλευσης στον Μασούτη, 71% για το Carrefour, 70% για τον Βερόπουλο, 67% για την ΑΒ και 52% για τα Lidl.

Σε επίπεδο αξίας, το 70% της αξίας των 240 προϊόντων είναι ελληνικής προέλευσης τόσο στον Μασούτη όσο και στα Carrefour. Ακολουθούν με 68% ο Βερόπουλος, με 63% η ΑΒ και τέλος με 55% τα Lidl. Τη μεγαλύτερη ποικιλία έχει η Carrefour όπου μόνο το 15% των ειδών δεν είναι ελληνικής προέλευσης και σε αξία 14%.  Στο άλλο άκρο το Lidl, όπου το 35% των ειδών είναι ξένης προέλευσης (το 30% της αξίας).

Σκοπός της εργασίας

Σκοπός της εργασίας είναι η καταγραφή και η ανάλυση των τιμών και προελεύσεων ενός δείγματος προϊόντων που προσδιορίζουν τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ 2009). Το δείγμα αποτελείται από περίπου 120 είδη. Για το κάθε είδος μετρήθηκαν δύο προϊόντα (120 είδη, 240 προϊόντα). Για το κάθε είδος μετρήθηκαν η τιμή του προϊόντος του καταστήματος (ownbrand) που δεν είναι επώνυμο και το ανταγωνιστικό επώνυμο προϊόν που θεωρητικά τουλάχιστον θα βρίσκαμε σε όλα τα super markets.

Δείτε Επίσης
Τα «έψιλον» των τροφίμων: Τι ξέρουμε για τα πρόσθετα

Τα καταστήματα στα οποία έγιναν μετρήσεις και διαμόρφωσαν το δείγμα είναι τα Άλφα Βήτα Βασιλόπουλος, Carrefour Μαρινόπουλος, Βερόπουλος, Μασούτης και Lidl. Οι μετρήσεις έγιναν στα υποκαταστήματα των super markets στη Θεσσαλονίκη.  Η πρώτη καταγραφή έγινε στις 25 – 27/11/2013 και η δεύτερη στις 21 – 23/1/2014. Η καταγραφή της προέλευσης έγινε σύμφωνα με τις πληροφορίες των συσκευασιών.

Την έρευνα διενήργησε ο φοιτητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Μάριος Ραχμάνης υπό την επίβλεψη του Επίκουρου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Θεόδωρου Παναγωτίδη.

© 2013-2023 womanidol.com. All Rights Reserved.