Τι ξέρετε για την ημέρα των ερωτευμένων;

Τι ξέρετε για την ημέρα των ερωτευμένων;

Ότι είναι μια ρομαντική γιορτή και ότι ανταλλάσουμε κάρτες, λουλούδια, σοκολατάκια και κοσμήματα… Μόνο; Παρακάτω βρείτε κάποιες πιο ενδιαφέρουσες πληροφορίες! Άλλωστε, πρόκειται πλέον για μία τεράστια βιομηχανία, αφού γι’ αυτή την ημέρα ξοδεύονται δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως!

Aπό τη Σοφία Κροκιδά

Σύμφωνα με έρευνα, οι Αμερικανοί καταναλωτές ξοδεύουν κατά μέσο όρο για γλυκά και σοκολατάκια 1,7 δισεκατομμύρια και 4,8 για κοσμήματα. Ενώ κατά την Greeting Card Association, τον Σύλλογο Ευχετήριων Καρτών, κάθε χρόνο αποστέλλονται περίπου 1 δις κάρτες του Αγ. Βαλεντίνου, κάνοντας την ημέρα των ερωτευμένων τη γιορτή με τις περισσότερες κάρτες μετά τα Χριστούγεννα!
Ας δούμε τα σύμβολα και από πού προκύπτουν όλα αυτά στα οποία δαπανούμε…

Το σχήμα της καρδιάς 

Είναι σίγουρα αυτό που έχουμε συνδέσει με τον έρωτα και την αγάπη. Σε μερικούς αρχαίους πολιτισμούς πίστευαν πως η ανθρώπινη ψυχή ζει στην καρδιά. Κάποιοι θεωρούσαν την καρδιά την πηγή των συναισθημάτων και της νοημοσύνης, ενώ άλλοι πως αυτή στεγάζει την αλήθεια, τη δύναμη και την ευγένεια του ανθρώπου. Η καρδιά έχει συνδυαστεί με την αγάπη ίσως επειδή οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν πως σε αυτή έριχνε τα βέλη του ο θεός Έρωτας. Και καθώς η καρδιά είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αγάπη, το κόκκινο χρώμα θεωρείται και το πιο ρομαντικό.

Τα κόκκινα τριαντάφυλλα

Ένα και μοναδικό κόκκινο τριαντάφυλλο, με γυψοφίλη, θεωρείται από τους ανθοπώλες η πλέον ιδανική επιλογή για του Αγ Βαλεντίνου. Το κόκκινο τριαντάφυλλο ήταν το αγαπημένο λουλούδι της Αφροδίτης, το κόκκινο χρώμα αντιπροσωπεύει τα δυνατά συναισθήματα, άρα το κόκκινο τριαντάφυλλο είναι το λουλούδι της αγάπης.

Τα πουλιά… και οι δοξασίες

Κατά τον Μεσαίωνα, η πεποίθηση πως τα πουλιά διάλεγαν το ταίρι τους την ημέρα του Αγ. Βαλεντίνου, οδήγησε στην ιδέα ότι τα αγόρια και τα κορίτσια έκαναν το ίδιο, ενώ μέχρι τις αρχές του 1900, οι κάτοικοι του οροπεδίου του Όζαρκ των Ηνωμένων Πολιτειών πίστευαν ότι τα πουλιά και οι λαγοί άρχιζαν να ζευγαρώνουν στις 14 Φεβρουαρίου.

Ρωμαϊκή… λοταρία

Στην αρχαία Ρώμη μεταξύ 13 και 15 Φεβρουαρίου γιόρταζαν τα Λουπερκάλια, γιορτή κατά την οποία οι νεαροί άντρες διοργάνωναν λοταρία για να επιλέξουν κοπέλα. Η ρωμαϊκή αυτή λοταρία για ρομαντικό ζευγάρωμα τελικά χαρακτηρίστηκε αντι-χριστιανική και απαγορεύτηκε από τον νόμο και την εκκλησία, αλλά παρ’ όλα αυτά η ημερομηνία αυτή, εις μνήμην του Αγ. Βαλεντίνου συνεχίστηκε να θεωρείται η μέρα που οι άντρες αναζητούσαν τη ζεστασιά μιας γυναίκας, και τα γραπτά μηνύματα προς το ενδιαφερόμενο πρόσωπο έγιναν παράδοση.

Ο θεός Έρως και τα βέλη του

Ο Έρως, ένα άλλο σύμβολο της ημέρας των ερωτευμένων, συνδέθηκε με αυτήν καθώς ήταν ο γιός της Αφροδίτης, της θεάς του έρωτα και της ομορφιάς. Ο Έρως συχνά εμφανίζεται σε κάρτες του Βαλεντίνου κρατώντας τόξο και βέλη, γιατί πίστευαν πως χρησιμοποιούσε μαγικά βέλη για να γεννάει τον έρωτα στις καρδιές των ανθρώπων.

Δείτε Επίσης
Άρωμα γιασεμί… για την αγάπη και την καρδιά του!

Η πολύτιμη ζάχαρη

Στην Αμερική, οι προσκυνητές έστελναν γλυκά στις αρραβωνιαστικιές τους, όπως ζαχαρογκοφρέτες και ζαχαρωμένα δαμάσκηνα, πράξη με μεγάλη αξία καθώς τότε η ζάχαρη ήταν σπάνια. Μετά το 1800, τα ζαχαρότευτλα έγιναν ευρέως διαδεδομένα και τα γλυκά ως δώρα συνέχισαν να γίνονται δεκτά με ενθουσιασμό.

Ευχετήριες κάρτες

Στα τέλη του αιώνα, οι έντυπες κάρτες άρχισαν να αντικαταστούν τα γράμματα λόγω της βελτιωμένης τεχνολογίας, και τα φθηνά γραμματόσημα συνέβαλαν στο να στέλνει ο κόσμος πιο συχνά κάρτες την ημέρα του Αγ. Βαλεντίνου. Η πιο παλιά από αυτές που γνωρίζουμε στάλθηκε το 1415 από τον Δούκα της Ορλεάνης προς τη Γαλλίδα γυναίκα του όσο αυτός ήταν φυλακισμένος στον Πύργο του Λονδίνου. Το γράμμα εκτίθεται ακόμα σε κάποιο μουσείο της Αγγλίας.

Γράμματα στην Ιουλιέτα!

Στη Βερόνα, την ιταλική πόλη όπου διαδραματίζεται ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα του Σέξπιρ, αποστέλλονται περίπου 1.000 γράμματα τον χρόνο με παραλήπτη την Ιουλιέτα για την ημέρα του Αγ Βαλεντίνου.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.