Μήπως ξεβάφουν τα ρούχα σας; Υπάρχει τρόπος για να ξέρετε

Μήπως ξεβάφουν τα ρούχα σας; Υπάρχει τρόπος για να ξέρετε

Πόσες φορές δεν έχετε αναρωτηθεί, αν κάποιο ρούχο σας ξεβάφει ή -ακόμη χειρότερα- το βάλατε για πλύσιμο κι έγινε η ζημιά! Υπάρχουν μικρές και έξυπνες συμβουλές πλυσίματος για να προστατέψετε τα ρούχα σας σε περίπτωση που ξεβάφουν αλλά και να «σώσετε» το ατύχημα.

Από τη Νικολέτα Γιαννοπούλου

Αρχικά, η σίγουρη λύση είναι να πλένετε τα χρωματιστά ρούχα ξεχωριστά, ώστε να αποφύγετε δυσάρεστες εκπλήξεις και αποχρωματισμούς!

Αν όμως έχετε π.χ. ένα καινούργιο ρούχο πώς μπορείτε να σιγουρευτείτε ότι δεν ξεβάφει;

Ένα έξυπνο τεστ

Αρχικά γυρίστε το ρούχο σας από την ανάποδη και βρέξτε ένα μικρό κομμάτι του εσωτερικού του με νερό. Στη συνέχεια σιδερώστε το βρεγμένο σημείο με ένα κομμάτι από λευκό πανί ή χαρτί. Αν παρατηρήσετε πως έχει απορροφήσει χρώμα σημαίνει πως το ρούχο σας ξεβάφει.

Μήπως ξεβάφουν τα ρούχα σας; Υπάρχει τρόπος για να ξέρετε

Κι αν έκανε λεκέ;

Αν σας πέσει κάτι πάνω στο καινούριο ρούχο και θέλετε να το αφαιρέσετε με κάποιον διαλύτη, (π.χ. οινόπνευμα, νέφτι ή ασετόν) δοκιμάστε πρώτα μήπως το ρούχο σας ξεβάφει.

Ξεκινήστε βρέχοντας ένα σημείο του ρούχου εσωτερικά με έναν διαλύτη από τους παραπάνω. Πιέστε πάνω στο σημείο που βρέξατε με ένα χαρτομάντιλο ή μια πετσέτα.

Δείτε Επίσης
Ρούχα φρεσκοπλυμένα αλλά με… λεκέδες; Τι φταίει και τι κάνουμε!

Αν δείτε πως αφήνει χρώμα, τότε σημαίνει πως το ρούχο σας ξεβάφει με τον συγκεκριμένο διαλύτη. Αυτό το τρικ μπορείτε να το εφαρμόσετε και σε ρούχα που δεν είναι απαραιτήτως καινούρια.

Κι αν έγινε η ζημιά;

Σε περίπτωση που το ρούχο σας ξέβαψε στο πλυντήριο επειδή δεν κάνατε τη δοκιμή, βάλτε τα ρούχα που πήραν χρώμα και πάλι στο πλυντήριο, αλλά στη θέση του απορρυπαντικού προσθέστε μαγειρική σόδα.

Προσοχή! Μην βάλετε χλωρίνη σε λευκά ρούχα που έβαψαν από κάποιο χρωματιστό, γιατί θα κιτρινίσουν.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.