Φθινοπωρινές εργασίες!

Φθινοπωρινές εργασίες!

Για πολλούς το φθινόπωρο  είναι μια  “άχαρη” εποχή,  ένα… μετέωρο διάστημα ανάμεσα στο καλοκαίρι και τον χειμώνα, με μία μεγάλη δόση μελαγχολικής επιστροφής στις κάθε είδους ρουτίνες μας να πλανάται έντονα στον αέρα. 

από τη Νικολέτα Γιαννοπούλου

Ακόμα και στο σπίτι οι περισσότερες “δουλειές” της εποχής  έχουν τη μορφή μικρής ή μεγαλύτερης αγγαρείας, αφού δεν αφορούν τόσο τη διακόσμηση και την ανανέωση, όσο εργασίες καθαριότητας και συμμαζέματος ή προετοιμασίας για τις χειμωνιάτικες ημέρες. Ας δούμε τι πρέπει να κάνουμε σε μία μικρή λίστα!

Κουρτίνες και στόρια: Μέσα στη σκόνη εκτεθειμένα όλο το καλοκαίρι με τα παράθυρα ανοιχτά, πρέπει να καθαριστούν και να επανατοποθετηθούν στη θέση τους. Αν μάλιστα, έχετε χειμωνιάτικες κουρτίνες είναι η στιγμή να τις τοποθετήσετε!

Είσοδος: Καθαρίστε ή ανανεώστε το χαλάκι εισόδου. Αν η εξωτερική πόρτα είναι εκτεθειμένη, δεν θα ήταν κακό να την περάσετε με λούστρο ή μπογιά για να ανανεωθεί και να προστατευθεί. Το ίδιο κάντε και με το πόμολο και το χερούλι.

Τέλος εποχής για την καλοκαιρινή διακόσμηση: Αν είστε από εκείνες που έχουν εποχιακά διακοσμητικά και καλοκαιρινά υφάσματα, τα πλένουμε και τα μαζεύουμε για του χρόνου! Π.χ. κοχύλια, όστρακα, βάζα με βότσαλα… είναι η ώρα να μπουν για χειμερία νάρκη!

Έπιπλα βεράντας: Αν είναι πλαστικά πρέπει απλώς να καθαριστούν και να τοποθετηθούν στην αποθήκη. Αν πάλι είναι ξύλινα ή από σίδηρο, καλό είναι να περαστούν με ειδικό βερνίκι για να τα ξαναβρείτε φρέσκα την επόμενη άνοιξη. Καλό είναι να τα σκεπάσετε με καλύμματα πριν τα φυλάξετε.

Φυτά εσωτερικού & εξωτερικού χώρου: Ελέγξτε αν έχουν αρκετό χώμα, καθαρίστε τα από τα καφέ φύλλα, ρίξτε λίγο λίπασμα και αραιώστε σταδιακά το πότισμα.

Ανεμιστήρες και κλιματιστικά: Πριν φυλάξετε τους ανεμιστήρες σας του καθαρίζετε επιμελώς και τους αποθηκεύετε καλυμμένους σε πλαστική σακούλα. Για τα δε κλιματιστικά κλείστε ένα ραντεβού με την αντιπροσωπεία για συντήρηση, ιδιαίτερα αν το έχετε αμελήσει χρόνια.

Εργασίες συντήρησης

Ψυγείο-καταψύκτης: Πριν ξαναγεμίσει το ψυγείο και ο καταψύκτης σας, είναι η στιγμή να κάνετε μία επιμελή απόψυξη, καθαρισμό και συντήρηση.

Τζάκι και καυστήρας καλοριφέρ: Είναι η στιγμή για να καθαρίσετε το τζάκι σας, αν πρόκειται να το χρησιμοποιήσετε για θέρμανση τον χειμώνα. Αν υπάρχουν τουβλάκια, περάστε τα με ένα βερνίκι για πέτρινες επιφάνειες και δείτε το να λαμποκοπάει. Επίσης, είναι η ώρα για τη συντήρηση του καυστήρα και τον καθαρισμό της δεξαμενής, αν δεν το έχετε κάνει στις αρχές του καλοκαιριού. Προμηθευτείτε πετρέλαιο ή ξύλα.

Μερεμέτια: Φροντίστε έγκαιρα πόρτες και παράθυρα που μπάζουν… Περάστε με ειδικό υλικό τα σημεία που έχουν παρουσιάσει υγρασία. Ελέγξτε τα πλακάκια δαπέδου ή στους τοίχους του μπάνιου και της κουζίνας γιατί με την αλλαγή θερμοκρασίας κάποιες φορές παρουσιάζουν ρωγμές. Επισκευάστε τα με στόκο ή ειδική κόλλα.

Υδρορροές-αποχετεύσεις: Κάντε έλεγχο και επιμελή καθαρισμό αν χρειάζεται για να αποφύγετε δυσάρεστες εκπλήξεις με τις φθινοπωρινές μπόρες.

© 2013-2019 womanidol.com. All Rights Reserved.