Οδηγός αν λερώσατε τα ρούχα σας με λάσπη: Απομακρύνετε τους λεκέδες εύκολα
Όλοι φοβόμαστε τις λάσπες. Αλλά με όση μαεστρία κι αν προσπαθούμε να τις αποφεύγουμε είναι φορές που οι λεκέδες είναι απλά αναπόφευκτοι. Όταν συμβαίνει αυτό συνήθως βιαζόμαστε να ρίξουμε το ρούχο στο πλυντήριο για να προλάβουμε το κακό, αλλά μάλλον δεν είναι η καλύτερη λύση. Τι πρέπει να ξέρετε για τους λεκέδες από λάσπη;
Από τη Σοφία Κροκιδά
Σκεφτείτε το υλικό και διαβάστε την ετικέτα
Η ετικέτα ενός ρούχου δεν μας λέει μόνο το νούμερό του. Αναγράφει επίσης το υλικό και τον τρόπο που πρέπει να πλένεται. Για παράδειγμα, υπάρχει σωστός τρόπος να διαχειριστούμε τα μεταξωτά, το δέρμα και τη γούνα, και συνήθως έχουν συγκεκριμένες οδηγίες.
Η ετικέτα μας δείχνει επίσης ποιο είναι το κατάλληλο καθαριστικό για αυτό το ρούχο, και αν μπορεί να μπει στο στεγνωτήριο ή όχι. Το να προσπαθήσετε να βγάλετε λοιπόν τις λάσπες από ρούχα που θέλουν ειδική μεταχείριση είναι μάλλον κακή ιδέα.
Όλοι ξέρουμε πόσο κουραστικό είναι ένα ακόμη πλυντήριο μετά από μια δύσκολη μέρα στη δουλειά, και πολλές φορές βάζουμε τα ρούχα με τις λάσπες στο καλάθι με τα άπλυτα για να τα πλύνουμε κάποια άλλη στιγμή. Αλλά οι λεκέδες από λάσπη χειροτερεύουν με τον καιρό, οπότε θα πρέπει να δράσετε γρήγορα.
Τι θα χρειαστείτε και πώς να ξεκινήσετε
Για να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά έναν λεκέ από λάσπη θα πρέπει να έχετε: ένα πλαστικό μαχαίρι ή κουτάλι, ένα ηλεκτρικό σκουπάκι, υγρό απορρυπαντικό ρούχων, υγρό πιάτων, μια μαλακή οδοντόβουρτσα, καθαριστικό λεκέδων και ζεστό νερό.
- Το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να αφήσετε το λερωμένο ρούχο να στεγνώσει εντελώς. Αν προσπαθήσετε να απομακρύνετε τον λεκέ όταν είναι ακόμα νωπός το πιο πιθανό είναι να πάει ακόμα πιο βαθιά στο ύφασμα.
- Στη συνέχεια βρείτε μια επιφάνεια για να απλώσετε άνετα το ρούχο και ξεχωρίστε τις δύο πλευρές του βάζοντας κάτω από τον λεκέ ένα βιβλίο ή ένα περιοδικό για να μην εξαπλωθεί ο λεκές.
- Πάρτε το πλαστικό μαχαίρι (ή κουτάλι), ξύστε απαλά την ξεραμένη λάσπη και καθαρίστε τα υπολείμματα με το ηλεκτρικό σκουπάκι.
Ώρα για τα διαλυτικά
Αν σας λέρωσε κάποιο αυτοκίνητο στον δρόμο, ο καλύτερος σύμμαχος είναι το υγρό πιάτων. Επιπλέον, μπορείτε είτε να μουλιάσετε ολόκληρο το ρούχο σε ζεστό νερό και διαλυτικό είτε να βάλετε λίγο απορρυπαντικό απευθείας στον λεκέ, ανάλογα με το μέγεθός της ζημιάς.
Αν ο λεκές είναι μικρός μπορείτε να ρίξετε λίγο διαλυτικό πάνω του και να το αφήσετε έτσι για περίπου 15 λεπτά. Μετά πάρτε μια απαλή οδοντόβουρτσα βουτηγμένη σε ζεστό νερό και τρίψτε ελαφρά την περιοχή. Αν φοβάστε μπορείτε απλώς να τρίψετε το ρούχο μεταξύ των δαχτύλων σας.
Τα τελευταία βήματα
Αφού κάνατε όλα τα παραπάνω μπορείτε να ξεπλύνετε ό,τι έμεινε. Για τους επίμονους λεκέδες σε συνθετικά υφάσματα μπορείτε να ταμπονάρετε το ρούχο και με λίγο καθαρό οινόπνευμα. Αν μετά το ξέβγαλμα εμφανιστούν κι άλλοι λεκέδες βάλτε επιπλέον απορρυπαντικό, αφήστε το λίγα λεπτά και ξανατρίψτε.
Για να βγάλετε όση λάσπη έχει απομείνει χρησιμοποιείτε καθαριστικό λεκέδων, αφήνοντάς το πάνω στο ρούχο για τουλάχιστον 5 λεπτά. Η χλωρίνη ειδικά για ρούχα είναι επίσης μια επιλογή, αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε τη σωστή.
Για παράδειγμα, το κλασικό λευκαντικό είναι ιδανικό για τα περισσότερα λευκά και τις ανεξίτηλες βαφές, ενώ το λευκαντικό χωρίς χλώριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σχεδόν σε κάθε ύφασμα. Μην ξεχνάτε να συμβουλεύεστε τις ετικέτες των ρούχων για το αν μπορείτε να βάλετε λευκαντικό ή όχι.
Στη συνέχεια ξεπλύνετε το ύφασμα με ζεστό νερό, είτε στο χέρι είτε στο πλυντήριο. Μην απογοητευτείτε αν δεν φύγει όλος ο λεκές. Απλώς επαναλάβετε τα βήματα μέχρι να εξαφανιστεί.
Αλλά κάντε το προτού στεγνώσει το ρούχο σας, γιατί αν βάλετε λερωμένο ρούχο στο στεγνωτήριο τότε ο λεκές μπορεί να μην φύγει ποτέ.