Πώς να φτιάξετε τον δικό σας μεσογειακό κήπο

Πώς να φτιάξετε τον δικό σας μεσογειακό κήπο

Η δημιουργία ενός μεσογειακού κήπου είναι πιο εύκολη από όσο νομίζετε. Επιπλέον, με το κλίμα στη χώρα μας να γίνεται όλο και πιο ζεστό και ξηρό, οι κήποι που αντέχουν στην ξηρασία είναι πλέον σχεδόν απαραίτητοι. Ο μεσογειακός κήπος θέλει φυτά που αντέχουν στην ξηρασία και θέλουν ελάχιστη φροντίδα, ενώ περιβάλλονται από φυσική πέτρα και νερό. Οι καλύτερες συμβουλές, από το φύτεμα μέχρι τον σχεδιασμό θα τις βρείτε εδώ μαζί με πολλές προτάσεις για έμπνευση!

Από τη Σοφία Κροκιδά

Ο μεσογειακός κήπος είναι γεμάτος φυτά με χαμηλές απαιτήσεις συντήρησης, αρωματικά και όμορφα τοποθετημένα. Το χαλίκι και το λιθόστρωτο παίρνουν τη θέση του γρασιδιού, ενώ τα κάθε είδους έπιπλα κήπου και τα φυτά σε γλάστρες έχουν την τιμητική τους. Βάλτε κι εσείς μερικά στοιχεία του μεσογειακού κήπου στον χώρο σας για να νιώσετε αυτόματα την ηλιόλουστη ατμόσφαιρα του καλοκαιριού.

Τι είναι το στιλ ενός μεσογειακού κήπου;

Το μεσογειακό στιλ κήπου αναφέρεται στα χαρακτηριστικά κήπου χωρών που περιβάλλουν τη Μεσόγειο θάλασσα – όπως η Ισπανία, η Γαλλία, η Ελλάδα και η Ιταλία. Ορισμένα φυτά που καλλιεργούνται στη Μεσόγειο είναι γνήσια ιθαγενή της Μεσογείου, ενώ άλλα προέρχονται από παρόμοια κλίματα στην Καλιφόρνια, τη Νότια Αφρική ή τη Νότια Αμερική, αλλά όλα είναι προσαρμοσμένα στο μεσογειακό κλίμα.

Στη ​​Μεσόγειο, τα φυτά απολαμβάνουν υγρούς και σχετικά ήπιους χειμώνες που ακολουθούνται από ξηρά, ηλιόλουστα καλοκαίρια. Πολλά μεγαλώνουν κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ανθίζουν την άνοιξη, βγάζουν σπόρους και μετά κάνουν ένα διάλειμμα.

Σε έναν μεσογειακό κήπο, τα περισσότερα φυτά απολαμβάνουν ηλιοφάνεια και καλή αποστράγγιση και, παρόλο που χρειάζονται χειμερινή υγρασία, μισούν τη χειμωνιάτικη υγρασία. Πολλοί, ειδικά οι βολβοί, εκτιμούν το ξηρό –ακόμη και ξεραμένο– καλοκαιρινό χώμα.

Τα φυτά του μεσογειακού κήπου

Τα ποώδη φυτά είναι ρίσκο για το μεσογειακό κλίμα. Όσο περισσότερα τόσο πιο ξερός θα είναι ο κήπος σας το καλοκαίρι.

Αντί για αυτό, προτιμήστε αειθαλείς θάμνους που είναι πιο αξιόπιστοι. Μπορεί να μην ανθίζουν όλο τον χρόνο αλλά παραμένουν ζωντανοί όλο το καλοκαίρι, με μια ποικιλία υφών και μορφών. Όπως για παράδειγμα ο σχίνος και το θαμνοκυπάρισσο.

Τι να επιλέξετε

Για να φέρετε τη Μεσόγειο στον κήπο σας επιβάλλεται να πειραματιστείτε με πολλά διαφορετικά φυτά. Διαλέξτε βότανα και μυρωδικά, θάμνους και λουλούδια που βρίσκουμε στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία για να δημιουργήσετε μια αίσθηση προστατευμένου καταφυγίου μέσα παρτέρια ή την πλακόστρωτη αυλή σας.

Προσοχή όμως. Τα μεσογειακά φυτά συχνά έχουν μικρό χρόνο ζωής και αν δεν έχετε τον νου σας θα πεθάνουν γρήγορα. Το μυστικό εδώ είναι το κλάδεμα, το οποίο ανανεώνει τα φυτά, το ξερίζωμα όσων δεν θέλουμε αλλά και το να αφήνουμε τα φυτά που μας αρέσουν να φυτρώσουν από μόνα τους εκεί που θέλουμε.

Τον χειμώνα ο μεσογειακός κήπος έχει ακακίες και εσπεριδοειδή σε πλήρη άνθηση. Την άνοιξη κρόκους και διακοσμητικούς θάμνους, αλλά και μαργαρίτες ή παπαρούνες, ενώ το καλοκαίρι βουκαμβίλιες, γεράνια, ελιές και αρωματικά βότανα παίρνουν τη σκυτάλη. Το φθινόπωρο βρίσκουμε κυκλάμινα και δεντρολίβανο που ανθίζει όλο τον χρόνο, αλλά και φοίνικες που δίνουν αίγλη και αριστοκρατικό ύφος στον κήπο μας.

Κλασικές επιλογές φυτών για έναν μεσογειακό κήπο:

 • Ελιά
 • Εσπεριδοειδή
 • Αγαύη
 • Λεβάντα
 • Δεντρολίβανο
 • Γεράνι
 • Βουκαμβίλια
 • Φοίνικας
 • Γιούκα
 • Κυπαρίσσι

Επίσης, τα διακοσμητικά φυλλώδη φυτά είναι ιδιαίτερα χρήσιμα αφού δημιουργούν μια «κόλλα» που ενώνει τα ποώδη με τα θαμνώδη φυτά. Και προσδίδουν ενδιαφέρον στον κήπο σας όλο τον χρόνο, ακόμα και όταν «κοιμούνται» τους καλοκαιρινούς μήνες.

Το φύτεμα στον μεσογειακό κήπο

Η άνοιξη είναι ιδανική εποχή για να φτιάξετε έναν μεσογειακό κήπο. Τότε που το χώμα έχει ζεσταθεί αρκετά και οι ρίζες δεν θα σαπίσουν.

Διαλέξτε το σωστό φυτό για το σωστό σημείο, υπολογίζοντας και το χώμα και τη μορφή του εδάφους. Όσο πιο καλά καταφέρετε να μιμηθείτε το φυσικό περιβάλλον ενός φυτού, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχετε να το δείτε να ανθίζει με ελάχιστη συντήρηση.

Τα μεσογειακά φυτά απολαμβάνουν τις μεγάλες, φωτεινές μέρες, με βασικό συστατικό το ποιοτικό φως. Αποφύγετε λοιπόν να φυτέψετε φυτά κάτω από τον ίσκιο μεγάλων δέντρων.

Μερικά ακόμα μυστικά:

 • Μην φυτεύτε τα φυτά σας σε σημεία που μπορεί να πλημμυρίσουν τον χειμώνα
 • Σκεφτείτε τον πάγο και πώς αυτός επηρεάζει τον κήπο σας
 • Ο νότιος προσανατολισμός με ήλιο όλη μέρα είναι ιδανικός
 • Τα μεσογειακά φυτά προτιμούν χώμα χωρίς πολλές θρεπτικές ουσίες, γι’ αυτό αφήστε το χώμα όπως είναι
 • Κλαδέψτε τη λεβάντα, το δεντρολίβανο και τον κίστο αφού ανθίσουν
 • Πολλά φυτά που αντέχουν σε ξηρό κλήμα συχνά δημιουργούν ομάδες φυτών. Το μυστικό για ένα όμορφο αποτέλεσμα είναι να επαναλαμβάνετε το φύτεμα λίγων ίδιων φυτών αντί για μια μεγάλη ποικιλία.

Ιδέες για την αρχιτεκτονική του μεσογειακού κήπου

Μια ηλιόλουστη πλαγιά είναι ιδανικό σημείο για έναν όμορφο μεσογειακό κήπο, τόσο λόγω του στεγνού χώματος όσο και τα αισθητικούς λόγους.

Εμπνευστείτε από ρομαντικούς κήπους με πέτρες και λιθόστρωτα αλλά και δρομάκια με ξύλο.

Εμπνευστείτε από τους βράχους και τα βότσαλά της θάλασσας και δοκιμάστε να φτιάξετε παρτέρια ή συνθέσεις με πέτρες και βραχάκια αλλά και το χαλίκι που αντικατοπτρίζουν μία παραλία.

Φυτέψτε διακοσμητικά χόρτα και θάμνους που μιμούνται τους άγριους θαμνώνες που βρίσκονται σε άνυδρες περιοχές. Εκμεταλλευτείτε την ξερή γη φυτεύοντας έναν συνδυασμό από σάλβιες, μαγιοβότανα, λεβαντίνες και μαλλιά αγγέλου.

Μερικές απλές γλάστρες από τερακότα – η κλασική επιλογή για μεσογειακά δοχεία κήπου – φυτεμένες με πολύχρωμα πελαργόνια και φρέσκα παχύφυτα θα αναδημιουργήσουν το πνεύμα ενός ελληνικού μπαλκονιού.

Ή θα μπορούσατε να μετατρέψετε ένα ηλιόλουστο καθιστικό σε μια βεράντα ιταλικής έμπνευσης, περιβάλλοντάς το με βότανα όπως ρίγανη, θυμάρι και δάφνη.

Το ιδανικό σκηνικό ενός μεσογειακού κήπου

Δείτε Επίσης
Η μεσογειακή γυναίκα: Ίνδαλμα αισθησιασμού, στιλ και θηλυκής ομορφιάς

Για έναν μεσογειακό κήπο συνήθως εκμεταλλευόμαστε τις φυσικές συνθήκες που περιβάλλουν την τοποθεσία. Κι αυτό γιατί έτσι ενώνουμε τον κήπο μας με το μέρος στο οποίο πραγματικά ανήκει.

 • Το φυσικό μεσογειακό τοπίο περιλαμβάνει νερό και πέτρα. Η παρουσία της πέτρας δίνει την αίσθηση της οριοθέτησης του χώρου στα φυτά. Είναι κάτι σαν μια νότα ησυχίας μέσα στη φύση.
 • Για να μην φυτρώνουν ανεπιθύμητα χορτάρια στο χαλίκι του κήπου σας τοποθετήστε ύφασμα πάνω στο χώμα, φτιάξτε σταυρούς για να τοποθετήσετε τα φυτά και μετά τοποθετήστε ανάμεσα τους ένα στρώμα από χαλίκια.
 • Διαλέξτε χαλίκια με χρώμα που ταιριάζει με τα φυτά και τον υπόλοιπο κήπο.
 • Συνολικά το κόλπο είναι να δημιουργήσετε χαλαρωτικές γωνιές περιτριγυρισμένες από αρωματικά φυτά και ρουστίκ λεπτομέρειες.
 • Επίσης τυπικό μεσογειακό σκηνικό είναι οι πέτρινες ταράτσες με φυσική πέτρα στους τοίχους, χρώματα και μοτίβα με μωσαϊκά, σκάλες και αίθρια.

Σκιά στον μεσογειακό κήπο

Το μεσογειακό κλίμα καθορίζεται από τον καλοκαιρινό ήλιο, γι’ αυτό και είναι σημαντικό να προνοήσετε για αρκετό ίσκιο. Πέργκολες και κιόσκια συνθέτουν ένα άκρως μεσογειακό σκηνικό, αφού κάνουν σκιά και παράλληλα αφήνουν τον αέρα να κυκλοφορεί ελεύθερος παντού.

Προσθέστε μια πέργκολα και, στη συνέχεια, φυτέψτε αρωματικά αναρριχητικά φυτά και λουλούδια ή καλλιεργήστε μία κληματαριά – ο φυλλώδης θόλος θα προσφέρει επίσης ευπρόσδεκτη ανάλαφρη σκιά.

Το υγρό στοιχείο στον μεσογειακό κήπο

Το νερό στον κήπο δίνει πραγματική αξία στην ποιότητα του χώρου, νιώθουμε ηρεμία και χωρίς την παρουσία νερού αισθανόμαστε πιο έντονη τη ζέστη του καλοκαιριού.

Πολλοί μεσογειακοί κήποι έχουν μεν πισίνα, αλλά γενικά οι πισίνες είναι ξένες στο φυσικό τοπίο, γι’ αυτό προσπαθούμε να τις εντάξουμε στον κήπο μας με φυσικά υλικά και χρώματα.

Μας ελκύει το νερό και έτσι ενσωματώνουμε νερό στους κήπους της Μεσόγειου… Έτσι, μπορείτε να προσθέσετε και άλλα υγρά στοιχεία για να δημιουργήσετε ένα άκρως χαλαρωτικό και δροσερό σκηνικό, π.χ. μικρές λιμνούλες.

Οι γλάστρες στον μεσογειακό κήπο

Οι κεραμιδί γλάστρες γεμάτες φωτεινά λουλούδια, εσπεριδοειδή και άλλα μικρά δέντρα ή θάμνους είναι σήμα κατατεθέν ενός μεσογειακού κήπου. Επιλέξτε γλάστρες σε διάφορα μεγέθη και τοποθετήστε τες ανά ομάδες για να δώσετε στιλ στον χώρο.

Φροντίστε οι γλάστρες σας να έχουν στη βάση τους τρύπες για σωστή αποστράγγιση των φυτών και μην ξεχνάτε να βάζετε πετρούλες στον πάτο πριν βάλετε το χώμα για να βοηθήσετε τη διαδικασία.

Τοποθετήστε τις γλάστρες σε ένα φωτεινό και προστατευμένο σημείο του κήπου, ποτίζοντας τα φυτά μόνο όταν το χώμα τους είναι ξηρό. Τον χειμώνα μπορείτε να μεταφέρετε τα ευαίσθητα φυτά σε εσωτερικό χώρο.

Φυτέψτε αρωματικά λουλούδια όπως το γιασεμί και η λεβάντα – καθώς τα αρώματά τους απελευθερώνονται, θα ξυπνήσουν χαρούμενες και νοσταλγικές αναμνήσεις.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.