Τα ξύλινα πατώματα τους καλοκαιρινούς μήνες!

Τα ξύλινα πατώματα τους καλοκαιρινούς μήνες!

Δεν πρόκειται ποτέ να βαρεθούμε να βλέπουμε όμορφα ξύλινα πατώματα και πολλοί είναι εκείνοι που τα θέλουν στα σπίτια τους. Ποια είναι, όμως, τα λάθη που κάνετε ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες και τα καταστρέφετε; Δείτε τι πρέπει να προσέχετε και ας μιλήσουμε για το τι μπορείτε να κάνετε για να προστατέψετε τα ξύλινα δάπεδά σας αυτό το καλοκαίρι.

Από τη Νικολέτα Γιαννοπούλου

Καθώς η καλοκαιρινή ζέστη εγκαθίσταται μπορεί να παρατηρήσετε κάποιες αλλαγές στα ξύλινα δάπεδα, ειδικά μετά από έναν ιδιαίτερα υγρό καιρό. Ίσως έχετε παρατηρήσει κάποια ανομοιομορφία στις σανίδες – ένα σημάδι παραμόρφωσης ή «κοψίματος». Ίσως έχετε ακούσει το πάτωμα να τρίζει κάτω από τα πόδια σας σε ορισμένες περιοχές. Μπορεί να σας αφήσει να αναρωτιέστε εάν ο ζεστός, υγρός καιρός βλάπτει τα ξύλινα δάπεδά σας.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η απάντηση είναι όχι – αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να λάβετε μερικές προφυλάξεις. Ενώ τα ξύλινα δάπεδα διαστέλλονται και συστέλλονται φυσικά ως απόκριση στις αλλαγές της θερμοκρασίας και της υγρασίας, τα υπερβολικά επίπεδα μπορεί μερικές φορές να προκαλέσουν ζημιά.

Δεν είναι η ζέστη, είναι η υγρασία

Σε ό,τι αφορά τα ξύλινα δάπεδα, αυτό το ρητό δεν θα μπορούσε να είναι πιο αληθινό. Ενώ τα ξύλινα δάπεδα μπορούν γενικά να αντέξουν τη ζέστη τού καλοκαιριού, είναι στην πραγματικότητα η υψηλή υγρασία που μπορεί να κάνει το μεγαλύτερο κακό.

Όχι μόνο το ξύλο απορροφά την υγρασία από τον αέρα, αλλά οι υψηλότερες θερμοκρασίες επιτρέπουν στο ξύλο να διαστέλλεται και να απορροφά ακόμη περισσότερη υγρασία.

Καθώς οι ξύλινες σανίδες διαστέλλονται, αρχίζουν να πιέζονται η μία πάνω στην άλλη, γεγονός που τις κάνει να λυγίζουν. Αυτό είναι που συχνά προκαλεί τα συμπτώματα όπως παραμόρφωση, βεντούζα, τρίξιμο σανίδες δαπέδου κ.λπ.

Δείτε Επίσης
Τι είναι το Goblincore; Το ξεκαθαρίζουμε! Δεν εμπλέκονται μυθικά πλάσματα!

Τώρα, στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτή η συμπεριφορά είναι φυσιολογική και καθώς η θερμοκρασία και η υγρασία υποχωρούν, τα δάπεδά σας θα χαλαρώσουν και θα επανέλθουν στη θέση τους.

Αλλά σε περιπτώσεις όπου εκτίθενται σε υπερβολική ζέστη και υγρασία για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι σανίδες μπορεί να αρχίσουν να ραγίζουν και ακόμη και να αρχίσουν να χαλαρώνουν από το υποδάπεδο – και αυτή είναι ζημιά που δεν θα επιλυθεί από μόνη της. Θα πρέπει να πάρετε έναν ειδικό σε ξύλινα δάπεδα για να βγει και να κάνει επισκευές.

Συμβουλές για να προστατέψετε τα ξύλινα δάπεδά σας το καλοκαίρι

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μειώσετε τον κίνδυνο να υποστούν ζημιά τα ξύλινα δάπεδά σας από τη ζέστη και την υγρασία. Λάβετε υπόψη τις ακόλουθες συμβουλές:

  • Κρατήστε τα ξύλινα δάπεδα μακριά από το άμεσο ηλιακό φως, εάν είναι δυνατόν. Όχι μόνο οι ηλιακές ακτίνες μπορούν να εξασθενίσουν το ξύλο με την πάροδο του χρόνου, αλλά η άμεση ηλιοφάνεια προσθέτει περισσότερη θερμότητα και κάνει το ξύλο ικανό να απορροφά περισσότερη υγρασία. Εξετάστε το ενδεχόμενο να κρατάτε τα στόρια/κουρτίνες κλειστά τις ζεστές μέρες.
  • Διατηρήστε άνετες εσωτερικές θερμοκρασίες. Αφήστε το κλιματιστικό σε λειτουργία για να διατηρήσετε μια σταθερή θερμοκρασία –ακόμα και όταν δεν είστε σπίτι. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό θα είναι αρκετό για να κρατήσει μακριά την υπερβολική υγρασία, καθώς ο ψυχρότερος αέρας αποθηκεύει λιγότερη υγρασία.
  • Εξετάστε το ενδεχόμενο να επενδύσετε σε έναν αφυγραντήρα που θα σας βοηθήσει να ρυθμίσετε τα επίπεδα υγρασίας στο σπίτι σας. Για μέγιστη προστασία των δαπέδων σας, ένας αφυγραντήρας θα βοηθήσει στη διατήρηση των σωστών επιπέδων υγρασίας στον αέρα μέσα όταν η υγρασία εκτινάσσεται στα ύψη. (Για καλύτερα αποτελέσματα, προσπαθήστε να διατηρήσετε τα επίπεδα υγρασίας γύρω στο 55%.)
  • Περπατάτε ξυπόλητοι. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα φθείρετε τα ξύλινα πατώματά σας με τα παπούτσια σας.
  • Βάλτε χαλιά: Βαμβακερά ή ψάθινα χαλιά ειδικά σε σημεία που έχουν πολύ ηλιακό φως για να τα προστατέψετε

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.