Τέλεια οργάνωση για το ψυγείο σας!

Τέλεια οργάνωση για το ψυγείο σας!

Στο πλαίσιο των… εκκαθαρίσεων, της αναδιοργάνωσης και της γενικής καθαριότητας της εποχής, είναι ευκαιρία να βάλετε τάξη και στο ψυγείο. Αυτό βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του και φυσικά στην καλύτερη συντήρηση των τροφίμων. Δεν είναι καιρός… για σπατάλες!

από τη Νικολέτα Γιαννοπούλου

1. Πρώτα από όλα το καθάρισμα!

Tο πρώτο πράγμα πριν την οποιαδήποτε οργάνωση είναι η καθαριότητα! Βγάλτε τα πάντα από το ψυγείο σας, πετάξτε όποια τρόφιμα έχουν λήξει ή έχουν χαλάσει και καθαρίστε με ένα ελαφρύ απορρυπαντικό και ένα βρεγμένο πανάκι τα τοιχώματα του ψυγείου και ξεπλύνετε με καθαρό νερό. Τα ράφια, τα συρτάρια και τα άλλα εξαρτήματα τα πλένετε με απορρυπαντικό για τα πιάτα και τα στεγνώνετε πολύ καλά πριν τα ξανατοποθετήσετε.

2. Τσεκάρετε τη θερμοκρασία

Η ιδανική θερμοκρασία για το ψυγείο είναι 5°C ή και λίγο λιγότερο. Αν η ρύθμιση είναι υψηλότερη, κινδυνεύετε από την ανάπτυξη βακτηριδίων στα τρόφιμα και άρα και η υ υγεία σας απειλείται και τα τρόφιμα δεν συντηρούνται σωστά. Αν είναι υψηλότερη, πολλά από τα τρόφιμα παγώνουν και είναι για πέταμα.

3. Η θέση για το γάλα

Οι συσκευασίες με το γάλα δεν πρέπει να τοποθετούνται στην πόρτα του ψυγείου, γιατί η θερμοκρασία δεν είναι σταθερή. Αντίθετα, πρέπει να φυλάσσονται σε ράφι στη μέση ή στο πάνω μέρος, όπου η θερμοκρασία είναι σταθερή και χαμηλότερη.

4. Αφήστε χώρο ανάμεσα στα τρόφιμα

Ένα ψυγείο βαρυφορτωμένο δεν καταφέρνει να συντηρεί σωστά τα τρόφιμα. Φροντίστε, ώστε να κυκλοφορεί ο δροσερός αέρας. Αυτό σημαίνει είτε ότι πρέπει να ψωνίζετε λιγότερα είτε να αποκτήσετε και δεύτερο ψυγείο! Διαφορετικά είναι σίγουρο ότι ό,τι φυλάτε στο ψυγείο σας χαλάει νωρίτερα.

5. Κάθε πράγμα στη θέση του

H θέση κάθε τροφίμου είναι το κλειδί τόσο για την ασφάλεια και την καλή τους διατήρηση όσο και για την οργάνωση του χώρου:

  • Τοποθετήστε τα γιαούρτια και το τυρί από τα μεσαία προς τα ψηλά ράφι.
  • Βάλτε τα φρούτα κατά προτίμηση στο κάτω ράφι και μάλιστα αν είναι συσκευασμένα, αφήστε τα στη συσκευασία τους ή βάλτε τα σε πλαστικές σακούλες.
  • Τα λαχανικά, τοποθετήστε τα στα συρτάρια, τα οποία είναι το πιο υγρό σημείο του ψυγείου.
  • Αν διατηρήσετε για 1-2 ημέρες κρέας στο ψυγείο, αφήστε το τυλιγμένο και σε μία θέση προς… τα χαμηλά του ψυγείου και μάλιστα φροντίστε να είναι καλά τυλιγμένο για να μην βγάλει αίματα και λερώσει το… σύμπαν!
  • Το ίδιο ισχύει για το κοτόπουλο ή τα ψάρια.
  • Αν και υπάρχουν θέσεις για τα αβγά στην πόρτα του ψυγείου, είναι προτιμότερο να τα αφήσετε στη χαρτονένια συσκευασία τους και να τα φυλάξετε στο πάνω ράφι του ψυγείου. Η θερμοκρασία στην πόρτα του ψυγείου αυξομειώνεται (με το άνοιξε-κλείσε) και τα επηρεάζει.
  • Τοποθετήστε τους χυμούς, τα μπουκάλια με ποτά, τις σάλτσες κ.λπ. στα ράφια της πόρτας, ενώ γενικά τα τρόφιμα που έχουν μακρά διάρκεια ζωής, τα βάζετε προς το πίσω μέρος του ψυγείου.

Σημαντικό! Μην τοποθετείτε ποτέ το κρέας και τα λαχανικά μαζί στο ίδιο σημείο. Θα προκληθούν βακτηρίδια που θα χαλάσουν και τα δύο είδη τροφίμων και θα τα κάνουν επικίνδυνα.

Δείτε Επίσης
Τακτοποιήστε με έξυπνο τρόπο τα ράφια και τα συρτάρια σας, για αισθητικό αποτέλεσμα και για ευκολία

6. Τα περισσεύματα φαγητών

Αν σας περίσσεψε φαγητό, φυσικά δεν το πετάτε! Να ξέρετε ότι η μέση διάρκεια ζωής είναι 4 ημέρες. Φυλάξτε το σε γυάλινο δοχείο καλά κλεισμένο, γιατί πρώτον το γυαλί σας επιτρέπει να βλέπετε το περιεχόμενο (ώστε να μην το ξεχάσετε!) και δεύτερον γιατί διατηρεί καλύτερα τα τρόφιμα.

7. Αφήστε τα τρόφιμα ανέπαφα

Το κρέας, τα φρούτα και τα λαχανικά χαλάνε πολύ γρηγορότερα αν είναι κομμένα ή τεμαχισμένα. Αφήστε τα όπως είναι, έως τη στιγμή που θα τα προετοιμάσετε για μαγείρεμα ή κατανάλωση.

8. Πρώτα τα παλιά, μετά τα καινούργια

Όταν τακτοποιείτε τα τρόφιμα που μόλις ψωνίσατε, βάζετε πάντοτε τα προηγούμενα μπροστά και τα φρέσκα στο πιο πίσω μέρος στα ράφια. Με αυτόν τον τρόπο, θα καταναλώσετε πρώτα τα παλαιότερα.

9. Καθαρίζετε πάντοτε τις… διαρροές

Κάθε φορά που κάποιο τρόφιμο χάλασε και έχει βγάλει υγρά ή ελαφριά μούχλα, καθαρίστε το αμέσως. Αυτό αποτρέπει από το να δημιουργηθεί οποιαδήποτε εστία μικροβίων μέσα στο ψυγείο αλλά και βοηθά στην καλύτερη διατήρηση του ψυγείου σας.

© 2013-2020 womanidol.com. All Rights Reserved.