Τι πρέπει να ξέρω για το βάψιμο των τοίχων;

Τι πρέπει να ξέρω για το βάψιμο των τοίχων;

Η εξέλιξη των χρωμάτων, οι αναμείξεις με νέα υλικά και τα εξειδικευμένα εργαλεία εφαρμογών σας δίνουν απίστευτες δυνατότητες και διακοσμητικές επιλογές που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτε από τη δουλειά των εξειδικευμένων τεχνιτών.

Από τη Γεωργία Παπανδρέου

Διακριτικές ή πιο εκκεντρικές, απλές ή πιο πολύπλοκες, έχουν στόχο να δώσουν αξία και αίσθηση του βάθους στους επίπεδους τοίχους. Επιλέξτε αυτό που σας ταιριάζει, εφοδιαστείτε με ειδικά ρολά και πινέλα και ετοιμαστείτε για εξάσκηση που σίγουρα θα χρειαστείτε για να αποκτήσετε τον αέρα του επαγγελματία.

 1. Sponging: Η τεχνική με σφουγγάρι είναι μία από τις ευκολότερες και δημιουργεί εντυπωσιακά εφέ.
 2. Χτενιστό ή τραβηχτό: Εκπληκτική τεχνική για διακριτικές επεμβάσεις σε καθιστικούς χώρους αλλά και κρεβατοκάμαρες.
 3. Colour washing: Ή αλλιώς, το ξέπλυμα των χρωμάτων είναι μια τεχνική που δίνει ενέργεια και ένταση στις επιφάνειες.
 4. Ζωγραφική: Ανάλογα με το θέμα και το μέγεθος μπορεί να δώσει εκπληκτικά αποτελέσματα στον τοίχο. Συχνά χρησιμοποιείται για την απομίμηση υλικών, όπως το ξύλο και το μάρμαρο ή για την αντιγραφή επώνυμων ζωγραφικών έργων.
 5. Κρακελέ: Αναδεικνύει κορνίζες, έπιπλα ή παλιά αντικείμενα δίνοντας μια χαρακτηριστική όψη με σκασίματα.
 6. Στένσιλ: Είναι ο πιο εύκολος τρόπος για να δημιουργήσετε περιμετρικές μπορντούρες, κορνίζες ή επαναλαμβανόμενα μοτίβα.
 7. Ύφασμα: Πολύ παλιά τεχνική που χρησιμοποιούσαν σε αρχοντικά ή σε επίσημες σάλες για να δώσουν μια χαρακτηριστική πλούσια υφή στους τοίχους.
 8. Ακριλικά: Ιδιαίτερα ανθεκτικά σε υγρασίες και θερμοκρασιακές μεταβολές, γι΄ αυτό και είναι κατάλληλα για τις εξωτερικές επιφάνειες.
 9. Ρελιέφ: Ανάγλυφο χρώμα που συνήθως χρησιμοποιείται στις εξωτερικές επιφάνειες ή τα ταβάνια και δίνει μια χαρακτηριστική τραχιά υφή.
 10. Ριπολίνες: Έχουν ως βάση το νερό ή το λάδι και χρησιμοποιούνται τόσο σε τοίχους όσο και σε ξύλα, μέταλλα, γυψοσανίδες και άλλα υλικά.
 11. Τσιμεντοχρώματα: Η σύνθεσή τους βασίζεται στις ακριλικές ρητίνες και χρησιμοποιούνται για την κάλυψη και προστασία αλκαλικών επιφανειών, όπως το εμφανές μπετόν, ο σοβάς, τα τούβλα, οι τσιμεντοκονίες κ.ά.
 12. Βελατούρες: Χρησιμοποιούνται κυρίως ως υποστρώματα στις ξύλινες ή μεταλλικές επιφάνειες.
 13. Αστάρια: Διάφανα υλικά που διακρίνονται σε αστάρια πλαστικού ή ακριλικού, ανάλογα με την τελική βαφή για να μειώσουν την απορροφητικότητα της επιφάνειας.
Συμβουλές προς… επίδοξους τεχνίτες!
 • Ξεκινήστε το βάψιμο από πάνω προς τα κάτω, δηλαδή πρώτα το ταβάνι και μετά τους τοίχους. Ακολουθήστε τις οδηγίες της συσκευασίας και αραιώστε το χρώμα σταδιακά, δοκιμάζοντας παράλληλα την εφαρμογή του στον τοίχο.
 • Θυμηθείτε ότι οι καλές μέρες του φθινοπώρου είναι ιδανικές για τέτοιου είδους εργασίες.
 • Να αερίζετε τον χώρο κατά τη διάρκεια του βαψίματος αλλά και μερικές μέρες μετά για να αποφύγετε αναπνευστική δυσφορία ή ακόμη και πονοκεφάλους.
Χρώμα και χώρος
 • Οι χρωματικές επιλογές που θα κάνετε για το σπίτι σας οφείλουν να βρίσκονται σε αρμονία με τα έπιπλα, τα υφάσματα και τα αξεσουάρ.
 • Καταγράψτε τις διαφορετικές λειτουργίες που εξυπηρετεί ο κάθε χώρος και τις προσωπικές σας ανάγκες για χαλάρωση, συνεύρεση, συγκέντρωση ή μελέτη και φτιάξτε την παλέτα που αρμόζει στο κάθε δωμάτιο για να σας βοηθήσει να λειτουργήσετε καλύτερα.
 • Τηρήστε τις αναλογίες και σεβαστείτε την αρχιτεκτονική χάραξη του κτιρίου, αφού το χρώμα οφείλει να υπηρετεί την αρχιτεκτονική και να την «αποκαλύπτει» , όχι να την υποβιβάζει.

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.